Cristiano brez sence

Le še dan nas loči od začetka 14. evropskega nogometnega prvenstva. Poleg skladnosti moštvenih predstav bodo tudi tokrat pod drobnogledom največji mojstri tega športa. Njihova kakovost lahko z eno potezo določi zmagovalca. Predstavljamo pet največjih zvezdnikov letošnjega tekmovanja.

Zlatan Ibrahimović Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović Foto: Reuters

EVROPA> Prva dva izmed petih zvezdnikov Eura sta v svojih reprezentancah nesporni vodji, a njuni moštvi ne sodita med favorite. Drugače je pri preostalih treh, ki so nepogrešljivi del mozaika vrhunskih evropskih ekip.

> Cristiano Ronaldo (Portugalska): Končno bodo na velikem tekmovanju vse oči uprte predvsem vanj. Njegov večni tekmec Lionel Messi na EP seveda ne tekmuje, kar pa bo za CR7 dvorezen meč. Otrok Madeire bi moral to dejstvo preusmeriti sebi v prid, po drugi strani pa ima zdaj motiv manj. Od njegove igre bo odvisen uspeh reprezentance, v kateri pa nima tolikšne podpore kot v Realu. Za želeno zlato žogo bo moral odigrati najbolje, kar zmore, se na trenutke tudi podrediti moštvu, zabijati gole - in ob koncu visoko dvigniti pokal, namenjen zmagovalcem. Konkurenca je tudi brez Messija strahovita.

> Zlatan Ibrahimović (Švedska): Morda je Ibra neupravičeno najmanj izpostavljen zvezdnik. Razumljivo, kajti za sabo nima tako močne ekipe kot konkurenti. Toda Švedov ne gre odpisati, saj jih velik del nastopa v močnih klubih. Njegove reprezentančne ambicije niso tako velike kot klubske. Kljub temu bo za presenečenje naredil vse. Je samosvoj, a nesporni vodja moštva, ki lahko z neverjetnimi potezami sam odloča tekme.

> Andres Iniesta (Španija): Strelec zmagovitega gola za svetovni naslov 2010 iz leta v leto postaja bolj izkušen, obenem pa lahko igra na različnih položajih. Ob številnih vrhunskih igralcih v španski ekipi se zdi, da je le on nedotakljiv. Mnogokrat neopazen, nevsiljiv, a marljiv, z izjemnim pregledom nad igro. Vrsto sezon je eden ključnih igralcev pri Barceloni in Španiji. In z izdatno podporo soigralcev. Selektor Vicente del Bosque si igre brez njega ne more zamisliti. Najboljši je bil tudi na zadnji pripravljalni tekmi ob zmagi proti Kitajski z 1:0.

> Mesut Özil (Nemčija): Ključni mož najbolj homogene ekipe prvenstva. Letos je dokončno postal prvi povezovalni element Reala. Hitrost, mirnost in preudarnost so njegove odlike, ki jih bodo deležni tudi reprezentančni soigralci. Tako kot Iniesta pri Španiji ima tudi Nemec soigralce na svoji kakovostni ravni. Od njegovih podaj bodo odvisni napadalci. Manjka mu nekaj več izkušenj na velikih tekmovanjih.

> Arjen Robben (Nizozemska): Super igralec z velikim cmokom v grlu. Priigral in izgubil je finale lige prvakov 2010, finale mundiala 2010 in finale letošnje lige prvakov. Je eden ključnih mož povsod, kjer igra, kljub občasnemu soliranju. Z Wesleyem Sneijderjem in Robinom van Persiejem tvori atomski nizozemski napadalni trikotnik. Njegov učinek in uvrstitev moštva bosta odvisna predvsem od psihične pripravljenosti.

> V ozadju: na svojo priložnost čakajo tudi mnogi drugi, ki lahko zasenčijo opisane. Zagotovo bodo pomembno vlogo odigrali tudi Anglež Wayne Rooney, Francoz Franck Ribery, Italijana Mario Balotelli in Andrea Pirlo, Hrvat Luka Modrić, Rus Andrej Aršavin in drugi.

> Odsotni: Prvenstvo bo minilo brez nekaterih zelo uveljavljenih nogometašev. Poškodba je nastop preprečila Angležema Franku Lampadru in Garryu Cahilu, njunega rojaka Ria Ferdinanda pa so ustavila nesoglasja v moštvu. Španca David Villa in Charles Puyol sta tudi odpadla iz zdravstvenih razlogov, enako Hrvat Ivica Olić. Zaradi afere s športnimi stavami ne bo Italijana Domenica Criscita. PETER MARAŽ


Najbolj brano