Cirkus ali ne, evropske točke so šle zmajem

Pet golov, razburljivi dogodki in sporni trenutki. Dvoboj Hita Gorice in Olimpije ni bil posebej kakovosten, a je zato imel ostale primesi, ki krasijo nogometne derbije. Hit Gorica : Olimpija 2:3 (0:1).

Na tekmi ni manjkalo čvrstih dvobojev, kot je bil ta med Anejem Lovrečičem (levo) in Goranom Galešićem Foto: Leo Caharija
Na tekmi ni manjkalo čvrstih dvobojev, kot je bil ta med Anejem Lovrečičem (levo) in Goranom Galešićem Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA> Po tekmi so bili seveda z razpletom in tremi točkami, ki so jih močno približali drugemu mestu, lahko zadovoljni v ljubljanskem taboru. Bojan Prašnikar, ki je v sicer pestri trenerski karieri prestal številne vzpone in padce, je pustil za seboj enega težavnejših tednov, v katerem se je soočal z mnogoterimi kritikami.

Nova Gorica, športni park, gledalcev 700, sodnik Vinčić (Maribor) 6. Strelci - 0:1 Nikezić (30), 1:1 Jović (48, ag), 1:2 Djermanović (61), 1:3 Vršič (66, iz 11m), 2:3 Plut (80). Hit Gorica: Brljak 5, Buzeti 5,5, Gregorič 5,5, Zarifović 5, A. Jogan 6, Kovačević 6, Ndiaye 6 (od 84. M. Mevlja -), Komac 6, Galešić 6, Plut 6,5, Vicente 5,5 (od 76. Arčon-). Trener: Miran Srebrnič. Olimpija: Džafić 6, Jović 5, Sretenović 5, Salkić 6,5, Anđelković 6 (od 70. Ranić-), Radujko 6,5 Ivelja 6, Lovrečič 6 (od 90. Bešić-), Vršič 6,5, Djermanović 6,5 (od 79. Božič-), Nikezić 6,5. Trener: Bojan Prašnikar. Rumeni kartoni: Plut, Galešić, Komac, Zarifović, Kovačević; Djermanović, Božič, Vršič.

Tudi v športnem parku v soboto zvečer ni požel odobravanja s strani Olimpijinih navijačev, marsikatero pikro pa so mu namenili tudi domači privrženci, ki jih dvoboji z Mariborom in Olimpijo posebej podžgejo. Še posebej, ko začne imeti noč svojo moč.

“Ne ukvarjam se z obrobnimi zadevami. Osredotočen sem na dogajanja na igrišču. Nekateri imajo burno domišljijo, a v klubu se zavedamo, s kakšnimi težavami se soočamo v delovnem procesu. Za tri točke smo v dinamični in trdi tekmi spet plačali hud davek, saj smo ostali brez Djermanovića za daljši čas,” je ljubljanski trener pospremil zmago svoje ekipe, ki je bila v Novi Gorici tipično “Prašnikarjeva”: pragmatična in učinkovita. Pri tem so mu pomagali tudi gostoljubni domači nogometaši, ki imajo precej več zaslug za zmago Ljubljančanov kot mariborski sodnik Slavko Vinčić, na katerega je letelo precej strupenih puščic s tribun, pa tudi iz domačega tabora.

“Sodnik je zakuhal tekmo, ki se je po enajstmetrovki za Ljubljančane sprevrgla v cirkus. Bil sem dovolj blizu. Lahko zatrdim, da najstrožje kazni, ki je speljala vodo na mlin gostov, ni bilo. Vseskozi sem imel občutek, da je Olimpija, ki je v Novo Gorico prišla v prvi vrsti ne izgubiti, ranljiva. Z nadzorovanim tveganjem smo poskušali priti blizu vratom gostov, a smo žal prejeli gol, ki smo ga ob pomoči tekmeca na začetku drugega polčasa tudi izničili. Drugič nam ni uspelo, saj nam je veselje preprečil okvir vrat, takoj nato pa je stvari v svoje roke vzel sodnik, ki je imel prste vmes še pri nekaterih spornih trenutkih,” se je hudoval Andrej Komac. Ogled posnetka dosojene enajstmetrovke ni odpravil vseh pomislekov. Aris Zarifović je v kazenskem prostoru nasedel pasti spretnega Erika Salkića, ki je pred očmi glavnega sodnika padel kot pokošen in izsilil najstrožjo kazen.

Tekmo so tudi sicer obeležili posamični prebliski in napake, ki so vnašali precej dinamike v dokaj predvidljivo dogajanje. Gostje so Novogoričanom prepustili pobudo, ki pa je bila jalova. Z izjemo nevarnega poskusa Alena Jogana po prekinitvi so bili konkretnejši Ljubljančani, ki so po posredovanju Mihe Gregoriča zatresli tudi okvir vrat. Do vodstva so prišli z obilno pomočjo Darka Brljaka, odbito žogo je pospravil v mrežo Nikola Nikezić. “Rad se vračam v Novo Gorico, za katero me vežejo lepi nogometni spomini. Zasluženo smo zmagali, sodnik ni vplival na končni rezultat,” je po tekmi povedal črnogorski napadalec.

Plus: bojevitost je bila na ustrezni ravni; Vito Plut se je spet vpisal med strelce. Minus: še drugič (po domačem porazu z Domžalami 0:3, 23. oktobra) so v tem prvenstvu prejeli tri gole, prej so jih v osmih spomladanskih krogih le pet; ni dinamita v napadu.

V drugem polčasu so Novogoričani hitro prišli do izenačenja, ki ga je zakuhala obrambna naveza Ljubljančanov Sreten Sretenović-Boban Jović. Dejan Djermanović je po lepi kombinaciji na levi strani in natančnem predložku Dareta Vršiča spet prinesel vodstvo Ljubljančanom, ki so ga nato še povišali. Vito Plut je (s pomočjo roke) v napetem preostanku tekme s številnimi prekinitvami, rumenimi kartoni in ugovarjanji ob spornih sodniških odločitvah le ublažil poraz. “Naredili smo preveč napak za tak dvoboj. Olimpija v seštevku ni bila boljša ekipa, pač pa spretnejša in srečnejša,” je strnil vtise domači trener Miran Srebrnič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano