Chelsea osvojil ligo prvakov

Nogometaši londonskega Chelseaja so zmagovalci lige prvakov za sezono 2011/12. V finalu na stadionu Allianz Arena v Münchnu so po streljanju enajstmetrovk s 4:3 (1:1, 1:1, 0:0) premagali domače moštvo Bayern in prvič doslej osvojili naslov najboljšega moštva v Evropi. Odločilni strel z bele točke je zadel Didier Drogba.

Zmage se je veselil tudi britanski premier Cameron, ki si je skupaj z ameriškim predsednikom Obamo in nemško kanclerko Merklovo tekmo ogledal med zasedanjem vrha G8
Zmage se je veselil tudi britanski premier Cameron, ki si je skupaj z ameriškim predsednikom Obamo in nemško kanclerko Merklovo tekmo ogledal med zasedanjem vrha G8  

MUENCHEN> Bayern je imel v letošnjem finalu najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja redko priložnost za slavje na domačem stadionu. To je bil obenem tudi eden dodatnih pritiskov za bavarskega velikana, saj je bilo evropsko tekmovanje edino, ki je Bayernu še omogočalo kakšno lovoriko v sezoni, v kateri je ostal brez naslova prvaka in brez osvojenega pokala.

Na drugi strani je Chelsea, šele šesti v domačem prvenstvu, na finalu reševal tudi naslednjo evropsko sezono, tako da je bil vložek veliki tudi za Londončane; še posebej, ker so slednji uspeh proti branilcem naslova iz Barcelone plačali s kartoni in s tem z odsotnostjo nekaterih nosilcev igre. Po dramatični predstavi in izenačenju tik pred koncem je Chelsea nato po streljanju najstrožjih kazni le prišel do prve takšne lovorike v zgodovini kluba.

Trener Chelseaja Roberto di Matteo se je v boj podal brez kaznovanih kapetana Johna Terryja, Branislava Ivanovića, Ramiresa in Raula Meirelesa. Na tekmo je v začetno postavo nazadnje pričakovano uvrstil Davida Luiza in Didierja Drogbaja, presenetljivo pa tudi Ryana Betrranda, medtem ko je bil Fernando Torres tako kot proti Barceloni spet le adut s klopi. Pri domačih pa so morali zaradi kartonov tekmo s tribun spremljati David Alaba, Holger Badstuber in Luiz Gustavo. Seveda pa ni bilo dvoma o tem, da bo kljub nekaterim zdravstvenim dvomom dvoboj začel Bayernov udarni dvojec Franck Ribery - Arjen Robben.

Prvi polčas je bil skoraj povsem enosmeren. Chelsea se je pomaknil v obrambo, kjer pa je deloval zelo zanesljivo. Bavarci so jo skušali na vse načine predreti, a kljub premoči in precej več strelom na vrata Petra Čecha v prvem delu niso bili uspešni. Prav Robben si je pripravil nekaj lepih priložnosti, a ni bil uspešen. Najlepše nemške priložnosti pa sta zapravljala Mario Gomez in Thomas Müller. Prvi v 19. minuti, ko ga je žoga presenetila in s petih metrov ni znal dobro streljati, ter v 40., ko je s kakšnih 12 metrov neoviran meril visoko čez vrata, drugi pa predvsem v 36. minuti, ko ga je lepo našel Diego Contento, a je bil Müller nenatančen. Chelsea je vratarja Manuela Neureja preizkusil le dvakrat, v 33. minuti po prostem strelu Juana Mate, dve minuti pozneje pa je Salomon Kalou prodrl po desni strani, a je bil Neuer na mestu.

Nadaljevanje je bilo podobno, saj je imela nemška ekipa premoč tako na terenu kot v priložnostih kot kotih, a je ni znala izkoristiti. V 54. minuti je sicer Ribery zatresel mrežo, a so sodniki pokazali, da je šlo za prepovedan položaj. Nato je šlo naprej po starem, Bayern je napadal in bil nenehno pred vrati Čecha, a brez učinka. Spet so bili v glavnih vlogah Ribery, Robben in Gomez, Chelsea pa je nevarneje zapretil šele v 73. minuti po poskusu Drogbaja.

A v 83. minuti so si domači navijači le oddahnili, po podaji Tonija Kroosa je Müller z glavo usmeril žogo v tla, nato pa je tik pod prečko presenetila Čecha. Po zadetku je domači strateg Jupp Heynckes strelca potegnil iz igre in na teren poslal branilca Daniela van Buytna. Morda je tako celo prehitro umiril igro Bayerna v napadu, kajti Chelsea je udaril prav ob koncu tekme. V 88. minuti je namreč Mata po prvem kotu (razmerje v rednem delu je bilo 17-1 za Bayern) natančno podal do Drogbaja, ta pa je še bolj natančno z glavo meril pod prečko in izenačil.

V podaljšku je bil nato spet v glavni vlogi Drogba. V 94. minuti je namreč s prekrškom ustavil Riberyja in zakrivil strel z bele točke. Toda Robben je, podobno kot že na odločilni tekmi bundeslige z Dortmundom, enajstmetrovko slabo izvedel, Čech je žogo ujel, po tej neizkoriščeni priložnosti pa je bila igra vse bolj enakovredna. V drugem podaljšku je Bayern spet prevladoval, vendar znova spet brez pravega zaključnega strela.

Vse to se je Bavarcem maščevalo pri streljanju enajstmetrovk. Začeli so sicer dobro, saj sta zadela tako Philipp Lahm kot Mario Gomez, pri Chelseaju pa je Neuer ubranil strel Mati, zadel pa je David Luiz. V tretji seriji je za domače uspešno meril kar vratar Neuer, uspešen je bil tudi kapetan Frank Lampard za goste, nato pa je za Bayern na svoji zadnji tekmi zgrešil Ivica Olić, za Londončane pa izenačil Ashley Cole. V peti seriji je tragični junak postal Bastian Schweinsteiger, saj je zadel le vratnico, kar je Drogba z natančnim strelom spremenil v slavje Chelseaja sredi Münchna.

Stadion Allianz Arena, gledalcev 66.000, sodniki: Proenca, Miranda, Santos (vsi Portugalska).

* Strelca: 1:0 Müller (83.), 1:1 Drogba (88.).

* Bayern München: Neuer, Lahm, Boateng, Timoščuk, Contento, Kroos, Schweinsteiger, Robben, Müller (od 87. van Buyten), Ribery (od 96. Olić), Gomez.

* Chelsea: Čech, Bosingwa, David Luiz, Cahill, Cole, Mikel, Lampard, Kalou (od 84. Torres), Mata, Bertrand (od 74. Malouda), Drogba.

* Rumeni kartoni: Schweinsteiger; cole, David Luiz, Drogba, Torres.

* Rdeč karton: /

STA


Najbolj brano