Cerkljan Nejc Praprotnik od blizu spoznava italijanski nogomet

Še ne devetnajstletni Nejc Praprotnik iz Cerknega je natanko pred letom dni podpisal triletno pogodbo z italijanskim klubom Atalanta iz Bergama, kamor se je preselil iz ND Gorica in zaigral v moštvu do 20 let (primavera).

Nejc Praprotnik (v sredini) v družbi športnih direktorjev Gorice (levo) in Atalante (desno) - Uroša Dovžaka in Gabriela Zamagne  Foto: Peter Maraž
Nejc Praprotnik (v sredini) v družbi športnih direktorjev Gorice (levo) in Atalante (desno) - Uroša Dovžaka in Gabriela Zamagne  Foto: Peter Maraž

BERGAMO> Takratni dogovor med Nejcem Praprotnikom, ND Gorico in Italijani je bil, da Cerkljan še pol sezone ostane v Novi Gorici, kjer je tudi debitiral v slovenskem prvenstvu. Poleti se je primorski up preselil v Bergamo, vtise po nekajmesečnem bivanju pa je strnil takole: “Na začetku mi je bilo precej težko. Odšel sem od doma, znajti sem se moral sam. Priprave sem opravil s člansko ekipo, nastopal pa sem za moštvo do 20. leta, ki ga v Italiji imenujejo primavera. Doslej sem odigral več kot polovico tekem in sem zelo zadovoljen.”

Nekdanji član Idrije, Bilj in Gorice je bil pred selitvijo v Italijo tudi na krajših pripravah pri bogatem Manchester Cityju, a je bila to le epizoda, pravi Nejc: “Ni bilo nič konkretnega. Edina prava ponudba je prišla iz Bergama. Sprejel sem jo in odšel. To je bila zelo dobra poteza.”

Atalanta je sicer na prvem mestu v Italiji po številu igralcev, ki se iz mladinske ekipe prebijejo med člane. Praprotnik upa, da bo tudi njegova pot takšna: “Klub je vrhunsko organiziran. Vse imam na voljo. Lahko razmišljam le o nogometu. Živim v centru mesta, prehranjujem se po lastni izbiri, z jezikom pa nimam težav. Treniramo praviloma enkrat na dan. Zato mi ostane tudi nekaj prostega časa. Bližnji Milano sem že obiskal, a je z avtom nemogoče kam priti. Povsod je velika gneča.'”

Trenutno je Atalanta na 11. mestu Serie A, ekipa do 20 let pa tekmuje v severno-vzhodnem delu lige in zaseda deseto mesto. In kakšno težo ima to prvenstvo mladih. Nejc pojasnjuje: “Naše prvenstvo ima precejšnjo veljavo. V ekipi do 20 let lahko nastopajo še do štirje starejši nogometaši. To zelo poveča kakovost tekmovanja, ki je višja kot v slovenski prvi ligi. Moj cilj je, da bi še naprej dobival priložnost in uspešno igral v tej selekciji, kmalu pa se bi rad preizkusil tudi med člani. Najbolj pomemben je osebni razvoj, s katerim sem zelo zadovoljen.”

Pri pogovoru s primorskim nogometašem se nismo mogli izogniti vprašanju o vse bolj razvpiti aferi s športnimi stavami. Legenda Atalante Christiano Doni je namreč pred kratkim moral za zapahe. Mimo Praprotnika to seveda tudi v Bergamu ni šlo: “Imeli smo sestanek, kjer je uprava kluba povedala, da bo klub ščitil svoje dobro ime in interese. Doni je tukaj velika legenda, zelo spoštovan. Kamor pride, ima vselej veliko število oboževalcev.”

Cerkljan je sicer nadomestni kapetan slovenske reprezentance do 19. leta, ki je pred kratkim uspešno opravila s prvim delom kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu. In kaj pričakuje v nadaljevanju? “Res smo igrali zelo dobro in se prebili v elitni del. V zadnjem krogu kvalifikacij bomo v Angliji igrali z domačni, Švicarji in Črnogorci. Na EP vodi samo prvo mesto, ki pa bo zelo težko dosegljivo.”

Nejc pravi, da je vzdušje v reprezentanci odlično, nastop zanjo pa nekaj posebnega: “V klubu moraš biti profesionalec, medtem ko je nastop za državo vedno posebna čast.”

PETER MARAŽ


Najbolj brano