Če nisi dober, te ni v Braziliji

Vmes je bilo tudi precej senzacionalnih izidov, padcev velikanov, a se je na koncu izšlo tako, kot se mora iziti. Na največji športni dogodek naslednjega leta so se uvrstile nogometne reprezentance, ki tja sodijo. Presenečenj praktično ni bilo oziroma so bila minimalna.

“Srečno v Braziliji, gledal pa te najbrž ne bom,” je Zlatan Ibrahimović (desno) najbrž odvrnil Christianu Ronaldu
“Srečno v Braziliji, gledal pa te najbrž ne bom,” je Zlatan Ibrahimović (desno) najbrž odvrnil Christianu Ronaldu 

KOPER > Uvod v najbolj vznemirljivo športno zgodbo, ki se ponavlja zgolj na vsaka štiri leta, in se je začel 15. junija 2011 s tekmo Montserrat : Belize (2:5), se je končal ponoči z zadnjim dvobojem dodatnih kvalifikacij med Urugvajem in Jordanijo. Ker si je ekipa iz Latinske Amerike že na prvi tekmi zagotovila pet zadetkov prednosti, ne gre dvomiti, da si je kot zadnja zagotovila uvrstitev na svetovno prvenstvo. V tem obdobju kvalifikacij je bilo odigranih 820 tekem in doseženih 2303 golov (ne upoštevajoč omenjene tekme med Urugvajem in Jordanijo). Vse to samo zato, da se je potrdilo tisto, kar so nogometni vsevedi večinoma “vedeli že prej”: med 204 reprezentancami izbrati najboljših 32! In dejansko v kvalifikacijah za jubilejno 20. svetovno prvenstvo ni bilo večjih presenečenj. V Braziliji bodo reprezentance, ki so najboljše na svetu.

Žreb bo 6. decembra v Costi do Sauipe. A: Brazilija, Španija, Nemčija, Argentina, Kolumbija, Belgija, Švica, Urugvaj; B: Japonska, Avstralija, Iran, Južna Koreja, ZDA, Kostarika, Honduras, Mehika; C: Nigerija, Slonokoščena obala, Kamerun, Alžirija, Gana, Čile, Ekvador, Francija; D: Nizozemska, Italija, Anglija, Portugalska, Grčija, BiH, Hrvaška, Rusija.

Ibra: “Brez mene ni pravega mundiala”

V dodatnih dvobojih evropskih kvalifikacij so se skoraj stoodstotno potrdile napovedi pred prvimi dvoboji. Izstopa zgolj podvig Francije, ki je nadoknadila zaostanek z 0:2, a o tem pišemo v zgornjem tekstu. V najbolj slovenskem dvoboju je Hrvaška nadigrala naše krvnike, Islandce (skupni izid 2:0). Slednji niso imeli praktično nobenih možnosti, čeprav je strelec prvega zadetka Mario Mandžukić že pred odmorom dobil rdeč karton. Kapetan Dario Srna je dosegel drugi zadetek, nemoč severnjakov pa je še podkrepila trditev, da je bila slovenska kvalifikacijska skupina bistveno lažja od ostalih.

Zvezdniški dvoboj med Zlatanom Ibrahimovićem in Christanom Ronaldom je dobil slednji s 4:2. Takšen je bil tudi skupni rezultat dvoboja Portugalska : Švedska. Vrhunska predstava CR7 je potrdila, da je v izjemni formi, tako da ga njegovi privrženci upravičeno kujejo v zvezde. Portugalsko je praktično sam popeljal v njihovo nekdanjo kolonijo, a je po treznem premisleku vendar treba priznati, da je imel predvsem več pomoči soigralcev kot “Ibrakadabra”, ki je po tekmi užaljeno napovedal: “... brez mene na mundialu se svetovnega prvenstva ne splača gledati.”

Podoben status kot omenjena napadalca ima za Grčijo Kostas Mitroglou. Napadalec Olympiakosa, ki je s 25 leti eden najbolj vročih na nogometni tržnici, je po dveh zadetkih doma zadel še v Bukarešti in svoji reprezentanci (Grčija : Romunija 4:2 skupno) zagotovil nastop na SP.

Afričani so isti

Tudi afriške kvalifikacije so se končale brez presenečenj. Črna celina ne bo poslala na SP nobene nove reprezentance, prav vseh pet je sodelovalo tudi na prejšnjem SP. Prek Burkine Faso si je uvrstitev zagotovila še Alžirija (3:3 z večjim številom zadetkov v gosteh), tekmica Slovenije v Južni Afriki.

Podobno velja tudi za azijske kvalifikacije, od koder so napredovali sami velikani in tradicionalni udeleženci. In prav tako po pričakovanjih so se izšli tudi medcelinski dvoboji, v katerih sta ameriška predstavnika že v prvih tekmah pometla z azijskim in oceanijskim. Mehika je včeraj s 4:2 zmagala tudi na Novi Zelandiji. Tako bi lahko kot največje presenečenje ocenili uvrstitev Bosne in Hercegovine na SP, a le pogojno, saj je tej reprezentanci že dvakrat doslej zmanjkalo le malenkost za uvrstitev na velika tekmovanja.

Odslej naprej bo pozornost usmerjena v Brazilijo, ki je tudi brez gostiteljstva svetovnega prvenstva najbolj nogometna država na svetu. V dvanajst mest, ki bodo od 12. junija do 13. julija gostila SP, v izgradnjo stadionov in infrastrukture ter v cene vstopnic in namestitev za tiste, ki bi si ta spektakel želeli ogledati v živo.

DENIS SABADIN


Najbolj brano