Čas je za proslavljanje

Tolminski nogometaši so v soboto proslavili prelomni dosežek v klubski zgodovini. Z zmago 1:0 nad dekanskim Jadranom so si dva kroga pred koncem že zagotovili prvo mesto v 3. SNL zahod in napredovanje v drugo ligo. TKK Tolmin : Jadran Dekani 1:0 (1:0).

Tako so nogometaši TKK Tolmina proslavili napredovanje v drugo ligo Foto: Nk Tolmin
Tako so nogometaši TKK Tolmina proslavili napredovanje v drugo ligo Foto: Nk Tolmin

TOLMIN > Na Brajdi je bilo vse pripravljeno za slavnostni dogodek, napetost v domačem taboru pa se je stopnjevala. Tolminci so spomladi doma zmagovali, a ni šlo vse gladko, zlasti v primorskih derbijih. Proti Ajdovcem in Sežancem so denimo že zaostajali, mladi Dekančani pa so bili v drugem delu prvenstva posebej učinkoviti. Odmerek previdnosti v napovedih pred tekmo je bil razumljiv, tudi zato, ker so v domačih vrstah pogrešali kaznovanega Danjela Rakuščka, ki tolminski igri daje posebno razsežnost.

Brajda, gledalcev 500, sodnik Šmajc (Kranj) 6. Strelec - 1:0 Da. Sokanović (36). TKK Tolmin: Baloh 6,5, Lipužič Bratuž 6,5, Kos 6,5, Šuligoj 7, Zornik 6, Kravanja 7, De. Sokanović 6 (od 59. Jarc 6,5), Volarič 6,5, Mrak 6,5, Lo Duca 6,5 (od 78. Kucalović -), Da. Sokanović 7 (od 82. Urbančič -). Trener: David Kanalec. Jadran Dekani: Adam 5,5, Šop 6 (od 46. Knafelc 6), Bržan 6, Vatovec 6, Novak 6, G. Ščulac 6, Grdina 6, Gavrić 6, Redjepi 6, Babič 6 (od 68. Stepančič 6), Smrtnik 6. Trener: Dean Ščulac. Rumeni kartoni - Da. Sokanović, De. Sokanović, Mrak, Jarc, Kos; Gavrić, Grdina, G. Ščulac. Rdeč karton - Grdina (85, 2xRK).

Breme njegove odsotnosti so si porazdelili soigralci v zvezni vrsti, zlasti Tine Kravanja in Luka Volarič, in to kar uspešno. Gostiteljem je šlo na roko, da so bili Dekančani sicer igrivi, a ne pretirano agresivni, in so Tolmincem dopuščali precej manevrskega prostora. ”Upali smo, da bomo v Tolminu osvojili vsaj točko ali celo kaj več. Tako smo se tudi postavili. Pogrešal sem odločnost pri napadanju oziroma izraženo željo po golu. Ob domačem zadetku smo si privoščili spodrsljaj, na začetku tekme pa si ga je sodnik, ki ni dosodil enajstmetrovke,” je pojasnil trener Dean Ščulac, ki ima v zasedbi igralce letnikov 1993 in 1994.

Izkušnje so bile torej na strani gostiteljev, ki so bili precej bolj konkretni pri iskanju zadetka. Priložnosti za spremembo rezultata v korist domačih je bilo dovolj, a jim je v naglici zmanjkalo nekaj natančnosti v odločilnih trenutkih. Ko se je v soparnem prvem polčasu igra nekoliko umirila, pa je udaril nepopustljivi Dalibor Sokanović, ki je izkoristil zmedo v gostujoči obrambi in dosegel želeno. ”Pričakovali smo zahtevno tekmo proti dobri ekipi. Vsi smo dali vse od sebe. To je zmaga ekipnega duha,”” je povedal Dalibor Sokanović, ki se je po polletni odsotnosti spomladi vrnil v domače okolje.

Pot do tolminske zmage in naslova je bila v nadaljevanju odprta. Kakšna izgubljena žoga na lastni polovici igrišča in zamujena priložnost je še sprožila nekaj preplaha, a sta pretehtali želja in osredotočenost na končni cilj. Ko je Rok Grdina v končnici tekme zaradi prekrška prejel še drugi rumeni karton, pa se je odštevanje do zadnjega sodnikovega žvižga že lahko začelo. Priložnostne majice za prvake 3. SNL zahod so bile pri roki, penina prav tako. Igralci so bili po tekmi deležni čestitk od najbližjih in navijačev, ki so svojim junakom pripravili špalir.

“Ves teden je bil stresen. Pritisk je bil občuten. Težko je bilo miriti pričakovanja. Tekmec je bil kakovosten, dvoboj pa zahteven. Zmaga in naslov pa sta zaslužena. Lanske izkušnje, čeprav slabe, so nam prišle prav. Letos smo več pozornosti posvetili psihološki pripravi, kar se je obneslo,” je pojasnil domači trener David Kanalec, ki je bil s svojo ekipo že deležen prvega proslavljanja. Drugo sledi po zadnji prvenstveni tekmi, 7. junija.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano