Čačić je moral podpisati kapitulacijo

Zagotovo tekma med Koprom in Mariborom ni predstavljala derbi v klasičnem pomenu, saj sta za napet dvoboj potrebna dva zagrizena tekmeca. Ugasli Maribor v soboto zvečer to ni bil.

Mitja Lotrič je mimo Aleksandra Rajčevića (levo) poskrbel za prvi zadetek  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Mitja Lotrič je mimo Aleksandra Rajčevića (levo) poskrbel za prvi zadetek  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Kanarčki so sicer v mislih imeli ponižujoč poraz 1:6 z začetka sezona v Ljudskem vrtu in so tokrat vijoličastim vrnili za poraz. Lahko pa mirno zapišemo, da je šlo za eno tistih tekem, ki obeta, da se bo po njej zgodila menjava trenerja. In ta vtis, da se v mariborskem moštvu obeta nekaj takega, smo imeli od prvega zadetka Koprčanov naprej. Bilo je samo še vprašanje časa in načina ločitve med Antejem Čačićem in slovenskimi državnimi prvaki. Kar je bilo v zraku po koncu tekme, ko nikogar od strokovnega vodstva Maribora ni bilo pred novinarje, se je uresničilo včeraj v sporočilo NK Maribor o sporazumni prekinitvi sodelovanja s hrvaškim trenerjem. Mariborska igra vnaprej vdanih v usodo ne zmanjšuje koprskih zaslug za zmago.

Luka Koper : Maribor 2:1 (2:0). Stadion Bonifika, gledalcev 1500, sodnik Goričan (Loče pri Poljčanah) 6,5. Strelci - 1:0 Lotrič (14), 2:0 Žibert (27), 2:1 Tavares (90). Luka Koper: Nenezić 6,5, Šme 7, Blažič 7, Halilović 6,5, Črnigoj 7, Guberac 7, Ivetić 7 (od 77. Arčon -), Palčič 6,5, Žibert 8, Lotrič 7 (od 63. Pučko 6,5), Galešić 7,5 (od 91. Štulac -). Trener: Rodolfo Vanoli. Maribor: Handanović 5,5, Filipović 5,5, Rajčević 5, Mejač 5,5, Trajkovski 5,5 (od 85. Črnic), Mezga 5,5 (od 68. Cepellini 5), Mertelj 5, Cvijanović 5 (od 51. Dodlek 6), Tavares 6, Fajić 5,5, Mendy 5,5. Trener: Ante Čačić. Rumeni kartoni: Ivetić, Halilović, Šme, Žibert; Dodlek, Mendy, Trajkovski, Filipović, Arghus.

Koprčani so imeli po sodniški kraji v Stožicah težave s krpanjem obrambe - Rodolfo Vanoli se je odločil za tri igralce v zadnji vrsti, tesno pokrivanje Marcosa Tavaresa pa je zaupal Ivici Gubercu. Pri Mariborčanih v postavi ni bilo Mitje Vilerja, ki je že dolgo na črni listi pri Čačiću, ki se je odločil za igro s kar tremi napadalci. Ob Brazilcu sta bila v napadu še Nusmir Fajić in Jean-Philippe Mendy.

Koprčani so tekmo začeli odločno in narekovali tempo igre ter se že v 14. minuti veselili vodstva. Goran Galešić je v višini kazenskega prostora hitro izvedel met iz avta, Aleksander Rajčević pa je posredoval, kot da bi pozabil, da so ga že pred dolgimi leti nagnali iz Kopra. Pri poskusu posredovanja je zgrešil celo žogo, ki je pristala pri Mitji Lotriču, ki je s strelom na drugo vratnico presenetil Jasmina Handanovića. Razigrani Galešić je bil nato blizu mojstrskega drugega zadetka: z desnega boka je s strelom v zavitem loku zatresel drugo vratnico, Lotrič pa je malenkost zamudil priložnost, da dokonča akcijo. Toda dve minuti zatem je mariborski čuvaj mreže znova kapituliral: tokrat je zamudil Aleš Mertelj, Rajčević in ŽeljkoFilipović (vsi trije so nekoč igrali za Luko Koper) pa sta lahko samo opazovala strel Urbana Žiberta z 22 metrov na prvo vratnico. Bledi Mariborčani niso zmogli prave reakcije, le nekaj bolj posamičnih kot izdelanih akcij in zaletavanj Fajića in Mendya v koprsko obrambo, Čačić je bil na mariborski klopi vse bolj nemiren in edino vprašanje je bilo, ali bodo po predavanju v slačilnici vijoličasti pokazali vsaj več odločenosti, če že ne boljše igre.

V resnici se kaj dosti ni spremenilo, čeprav so jim Koprčani na trenutke prepustili pobudo. Ob stiku Fajića in Denisa Šmeja v 56. minuti v kazenskem prostoru gostov je sodnik Vojko Goričan le zamahnil z roko. Gostje so tako najlepši priložnosti za zadetek imeli v eni sami akciji, v 56. minuti, ko je domača obramba v kazenskem prostoru preveč oklevala. Poskus Mendya z bližine se je odbil do Tavaresa, pot žoge v mrežo pa je Igor Nenezić ustavil s telesom. Proti koncu tekme je le padel častni mariborski zadetek. Najprej je Aleš Mejač prestreženo žogo lepo podal novemu slovenskemu državljanu Tavaresu, ki je meril nad gol, v 90. minuti pa je iz prostega strela s kakih 25. metrov le premagal Nenezića. ROK MAVER


Najbolj brano