Brez francoščine ne gre

Miha Mevlja je na začetku letošnje sezone podaljšal vrste primorskih nogometnih zdomcev. Iz Gorice je po nemalo zapletih pristopil k švicarskemu prvoligašu Lausanne.

Miha Mevlja (levo) je stalni član udarne enajsterice Lausanna  Foto: Pascal Muller
Miha Mevlja (levo) je stalni član udarne enajsterice Lausanna  Foto: Pascal Muller

LOZANA > Zaradi zavlačevanja pri pridobitvi papirjev je za svoj novi klub zaigral šele v tretjem krogu. V švicarskem klubu so 23-letnega zveznega igralca iz Lokve na Krasu čakali in dočakali. Odtlej je Miha Mevlja skoraj nezamenljiv član udarne enajsterice Lausanna, za katerega je nekdaj igral slovenski reprezentant Sašo Udovič. ”Zadovoljen sem s svojo vlogo in minutami na igrišču, manj z moštvenim učinkom. Prepoceni dobivamo gole in izgubljamo točke,” je na kratko opisal začetke svoje švicarske nogometne zgodbe, ki ima dve plati. Svetlejša je povezana z njegovim statusom v ekipi, temnejša pa z moštvenim izkupičkom. Lausanne namreč zaseda zadnje mesto v desetčlanskem švicarskem prvenstvu. V enajstih tekmah so Mevlja in soigralci zbrali pičle štiri točke. Za predzadnjim mestom, ki prinaša dodatne kvalifikacije za obstanek v prvi ligi, zaostajajo šest točk.

“Položaj na lestvici je res nehvaležen, a imamo še kar nekaj popravnih izpitov. Ligaški sistem je podoben slovenskemu, torej štirikrožni, pri čemer je do konca še 25 tekem. Ob tem so tudi ekipe precej izenačene, razpleti pa nepredvidljivi. Od preostanka lige odstopajo Grasshoppers, Young Boys in Basel, ki smo ga gostili v zadnjem krogu. Proti udeležencu lige prvakov smo celo povedli, potem pa so se nam primerile že kronične težave. Naivno smo prejeli prvi izenačujoči gol, drugega pa so nam zabili, ko smo imeli številčno premoč,” je pojasnil razvoj dogodkov na zadnji prvenstveni tekmi Mevlja.

Dvoboju z Baslom je prisostvovalo kakih 5000 gledalcev, tudi sicer pa je mesto v francosko govorečem delu Švice bolj privrženo hokeju. ”Na nogometnih tekmah se zbere približno 3000 gledalcev, na hokejskih pa skoraj 10.000. Sicer pa ima mesto 160.000 prebivalcev in je sopomenka za multikulturnost. Veliko ljudi je afriškega in azijskega izvora. Čistoča in urejenost mesta sta v Švici seveda nekaj samoumevnega. Življenje je in ni drago, kakor se vzame. Cene nepremičnin in hrane so za naše standarde visoke, kar pa ne velja za visokotehnološke izdelke in avtomobile,” je pojasnil Mevlja, ki prebiva v klubskem stanovanju v središču mesta, družbo pa mu dela tudi dekle.

“Še največ težav sem imel z jezikom. V rabi je francoščina, angleščine ne znajo ali pa nočejo govoriti. Tudi trener je Francoz, zato so me napotili na tečaj francoščine. Počasi spoznavam jezik, težje pa se z njim sporazumevam. Usodo delim z Izraelcem v ekipi, sicer pa je v moštvu nekaj soigralcev, s katerimi se sporazumevam v italijanščini,” je pojasnil Mevlja, ki si bo v živo ogledal drevišnjo tekmo med Švico in Slovenijo. ”Gostitelji nam pred svojimi privrženci v nobenem primeru ne bi nič podarili. Neodvisno od razpleta petkovih dvobojev,” je pojasnil Mevlja, ki ga zadnja tekma v koledarskem letu čaka 15. decembra, ko se bo končal jesenski del sezone. Božično-novoletne praznike bo nato preživel v domačem krogu, 2. januarja pa se bo že pridružil pripravam na spomladanski del sezone, ki se bo nadaljevala na začetku februarja.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano