Brazilija je blizu in daleč

Večina reprezentanc je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na dobri polovici poti, ki (ne) vodi v Brazilijo. Slovenska skupina E je v torek počivala, zato smo pod drobnogled vzeli preostale.

Sergio Ramos (v skoku) in španski soigralci so tako kot na lanskem evropskem prvenstvu Francozom z Jeremyjem Menezom (za žogo) v torek prizadejali boleč poraz  Foto: Yves Herman
Sergio Ramos (v skoku) in španski soigralci so tako kot na lanskem evropskem prvenstvu Francozom z Jeremyjem Menezom (za žogo) v torek prizadejali boleč poraz  Foto: Yves Herman

EVROPA > Z izjemo gostiteljev si sicer še nihče ni zagotovil vozovnice za domovino romantičnega nogometa, je pa že jasno, kdo ne bo plesal v ritmih sambe. Naj spomnimo: iz devetih evropskih kvalifikacijskih skupin si bodo nastop v Braziliji zagotovile vse zmagovalke. V repešaž oziroma dodatne kvalifikacijah pa bo šlo še osem reprezentanc, ki bodo osvojile drugo mesto. Deveta, najslabša, bo ostala brez te možnosti. In kakšen je trenutni položaj? Ob redkih izjemah tradicionalnim favoritom kaže zelo dobro.

Vrstni red evropskih kvalifikacij; skupina A: Belgija in Hrvaška 16 točk, Srbija 7... B: Italija (5 tekem) 13, Bolgarija (6) 10, Češka (5) 8, Danska (5) 6... C: Nemčija (6) 16, Švedska (4), Avstrija (5), Irska (5) 8...; D: Nizozemska 18, Madžarska 11, Romunija 10, Turčija 7...; F: Rusija (4) 12, Izrael (6), Portugalska (6) 11....; G: BiH 13, Grčija, 10, Slovaška 8...; H: Črna Gora (6) 14, Anglija (6) 12, Poljska (5) in Ukrajina (5) 8....; I: Španija (5) 11, Francija (5) 10, Gruzija (5) 4...

V skupini A so do konca štirje krogi. O prvem mestu bosta slej ko prej odločali Hrvaška in Belgija. Obe ekipi sta na šestih tekmah oddali le po dve točki, ko sta se v Bruslju razšli z neodločenim izidom. Reprezentanci čaka še povratni medsebojni obračun v Zagrebu 11. oktobra. Prej in potem pa še nekaj zahtevnih tekem, zato je malo verjetno, da bosta skupaj z enakim številom točk tudi ob zaključku kvalifikacij. Če pa se bo to vendarle zgodilo, bo prednostni kriterij, ki bo odločal o uvrstitvi, razlika v golih. Šele potem se upošteva izkupiček na medsebojnih tekmah. V skupini B vlogo favorita upravičuje Italija, ki jo sicer do konca kvalifikacij čakata še zahtevni gostovanji na Češkem in Danskem. Ti dve reprezentanci bosta z Bolgarijo bržkone odločali o drugem mestu v skupini.

Z eno nogo v Braziliji je tudi Nemčija. Svetovni podprvaki so si edini spodrsljaj privoščili na domači tekmi s Švedsko. Po vodstvu s 4:0 so gostje izenačili in jim odščipnili edini točki na dosedanjih šestih tekmah. Za drugo mesto so favoriti prav Skandinavci, v boj pa se utegnejo vmešati še Avstrijci in Irci. Še bolj suverena kot Nemci je Nizozemska. Šest tekem, šest zmag. To je izkupiček tulipanov v skupini D, kjer se obeta še ogorčen sosedski dvoboj med Romunijo in Madžarsko za drugo mesto. Pri tem ne kaže odpisati niti Turčije.

V južnoameriških kvalifikacijah so odigrali skoraj dve tretjini tekem. V devetčlanski skupini si bodo vozovnico za SP zagotovile štiri reprezentance, peta pa bo morala v dodatne kvalifikacije. Vrstni red - Argentina (11 tekem) 24 točk, kvador (10) 20, Kolumbija (10) 19, Čile (11) in Venezuela (11) 15, Urugvaj (11) 13, Peru (10) 11, Bolivija (11) 9, Paragvaj (11) 8.

V skupini F je bila po razpletu evropskega prvenstva papirnati favorit morda Portugalska, ki pa ima v kvalifikacijah vselej težave. Ob doslej brezmadežni bilanci tekmovalne Rusije (štiri tekme, štiri zmage, razlika v golih 8:0) Fabia Capella je realnost boj za drugo mesto in repešaž z Izraelom.

V skupini G se neposredna uvrstitev na veliko tekmovanje prvič nasmiha Bosni in Hercegovini, ki je že odigrala tekmi z Grčijo, a jo zato čaka še dvojni obračun s Slovaško. Najmanjša nekdanja jugoslovanska republika Črna Gora bo imela precej težje delo. Na lestvici skupine H sicer vodi pred Anglijo, a jo čaka gostovanje na Wembleyju in zahtevni tekmi z Ukrajino oziroma Poljsko, ki prav tako še nista opustili ambicij po uvrstitvi na SP. Branilci naslova Španci so po gostujoči zmagi nad Francijo stvari spet postavili na svoje mesto. Če bodo preostale tri tekme (Belorusija in Gruzija doma, Finska v gosteh) v skupini I opravili brez spodrsljaja, potem bodo imeli vozovnico za Brazilijo v žepu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano