Bonifika prinaša (ne)srečo

Maribor devetič ali Gorica tretjič? To je glavno vprašanje pred 23. finalom slovenskega nogometnega pokala, ki ga bo drevi ob 20.30 gostila koprska Bonifika.

NOVA GORICA > Rezultatski kazalci in razmerja moči se nagibajo v prid Mariborčanov, ki so dobili obe pretekli finali pokala, ki jih je v zadnjih dveh letih gostil prav Koper. Vijoličasti, ki lovijo tretjo zaporedno dvojno krono na slovenski nogometni sceni, bodo, kot kaže, imeli premoč tudi na tribunah. Zaradi obnovljenega primorskega rivalstva z italijanskim pridihom pa bo zanimivo videti tudi, za katero stran se bodo opredelili koprski privrženci. V mariborski enajsterici bodo namreč vsaj trije bivši Koprčani: ob Aleksandru Rajčeviću in Mitji Vilerju še vratar Jasmin Handanović. Tudi glavni sodnik bo domačin, Damir Skomina.

Poleg članskega finala bo danes Bonifika gostila tudi ženski in mladinski finale pokala Slovenije. Na atletskem stadionu se bodo pomerila dekleta iz Beltincev in Velenja, na glavnem stadionu ob 16. uri pa mladinci Luke Koper in Maribora. To bo ponovitev lanskega finala, v katerem so rumeno-modri slavili z 2:0. Vstop bo prost.

Finala, v katerih odloča ena tekma, so vedno posebna. Mariborčani so v letošnji sezoni dobili vse obračune, ki so jih morali dobiti na evropski in slovenski sceni, kjer so bili morda še najbolj ranljivi v zadnjih letih. Tudi v predstavah, v katerih niso blesteli, pa so povečini rutinsko opravili z glavnimi tekmeci. To pa je odlika stabilnih ekip z zmagovalno miselnostjo. Novogoričani so na drugi strani moštvo v razvoju, kot že nekaj časa poudarja trener Luigi Apolloni. Njegovim analizam in ugotovitvam po tekmi praviloma ni kaj oporekati. Tudi kritike, da goji preveč obrambni pristop, so pogosto neupravičene.

Pot do finala: Gorica: 1. krog - Slatina : Gorica 0:2, 2. krog - Koroška Dravograd : Gorica 0:4, četrtfinale - Aluminij : Gorica 0:1 in 1:3, polfinale - Rudar V. : Gorica 0:1 in 1:2. Maribor: 1. krog prost, 2. krog - Radomlje : Maribor 1:4, četrtfinale - Šenčur : Maribor 2:5 in 1:1; polfinale - Maribor : Olimpija 1:0 in 1:1.

Novogoričani imajo na igrišču včasih štiri ali celo pet ofenzivno naravnanih nogometašev, ki jih povečini odlikuje hitrost in zato potrebujejo žogo v globino. Tekmeci so jih sčasoma naštudirali in strnili vrste na sredini igrišča. Tudi zato se morajo Novogoričani večkrat zatekati k preskok igri in dolgim podajam do napadalcev, ki trošijo precej energije na svoji polovici igrišča. Ena od rešitev, ki se ponuja, je aktivnejša igra oziroma vključevanje v napad bočnih nogometašev iz obrambne vrste.

Na finalu nogometnega pokala bo slovenska policija še dodatno okrepila prisotnost v Kopru in okolici. V lanskem finalu so ukrepali zoper štiri osebe, eni od njih so tudi izrekli prepoved udeležbe na športnih prireditvah. Policisti bodo tudi drevi dosledno ukrepali proti kršiteljem, opozarjajo v PU Koper.

Matija Širok je v zadnjem obdobju izpeljal kar nekaj uspešnih prodorov in predložkov z desne strani. “Pričakujem borbeno, a tudi privlačno tekmo. Maribor je po osvojitvi državnega naslova sproščen, in tu vidim našo priložnost. Lovorike si po daljšem sušnem obdobju za novogoriški klub resnično želimo,” je optimist Širok. Motiv ne bi smel biti vprašljiv niti pri italijanskih soigralcih. Za nekatere bo to gotovo zadnja tekma oziroma priložnost, da v novogoriškem dresu osvojijo lovoriko.

Verjetni postavi, Gorica: Cordaz - Širok, Modolo, Jogan, Favalli (Vanin) - Berardocco, Vetrih, Misuraca - Boniperti, Lapadula, Coda; Maribor: Handanović - Milec, Rajčević, Šuler (Arghus), Viler - Filipović, Mertelj, Cvijanović, Bohar - Tavares, Mendy. ALEŠ SORTA


Najbolj brano