Bolgarija v dobrem in slabem

Prvo poglavje zdomske zgodbe Saše Aleksandra Živca je bilo precej pestro. Nogometaš sofijskega CSKA-ja je v nekaj mesecih že okusil dobre in slabe plati športne poti v tujini.

Saša Aleksander Živec, ko je branil še barve Primorja Foto: Boštjan Bensa
Saša Aleksander Živec, ko je branil še barve Primorja Foto: Boštjan Bensa

SOFIJA > V štirih mesecih igranja in bivanja v Bolgariji je doživel marsikaj: nagle in občutne spremembe svojega statusa v ekipi, zamenjavo celotnega strokovnega štaba in nenazadnje vroč mestni derbi z Levskim. Da o (nogometnih) specifikah v tej balkanski državi, članici Evropske unije, niti ne govorimo.

Začetki so bili kar obetavni. Na pripravah na Nizozemskem je igral eno vidnejših vlog, v uvodnem delu tekmovalne sezone pa je postopoma nabiral igralne minute. Klub sicer ni preskočil zadnje stopničke na poti v evropsko ligo, saj ga je izločil stari rival Steaua, a je kazalo, da bo za nekdanjega nogometaša Primorja dovolj priložnosti za dokazovanje. Na nekaterih tekmah bolgarskega prvenstva je bil celo med najbolje ocenjenimi akterji na igrišču.

Saša Živec: “Fotoreporterji prežijo na vsakem koraku in čakajo, kdaj bodo posameznike ovekovečili v kakšnem kočljivem položaju.”

Po eni od najprepričljivejših predstav se je brez tehtnega razloga znašel na stranskem tiru. Igralni post se vleče že poldrugi mesec. V tem obdobju so kljub drugemu mestu na lestvici in priljubljenosti med navijači zamenjali tudi celotni strokovni štab. Na mesto prvega trenerja so imenovali klubsko legendo in nekdanjega selektorja Bolgarije Dimitrija Peneva.

Saša Aleksander Živec medtem odšteva dneve do zimskega premora. S klubom je sicer pogodbeno vezan še poltretje leto. ”Po življenjski plati mi v bolgarski prestolnici nič ne manjka. Sofija je sodobno mesto, ki bi ga po utripu lahko primerjal z Ljubljano. Prebivam v stanovanju, ki je oddaljeno le pet minut hoda od stadiona. Taksiji so poceni, avtomobila niti ne potrebujem. Sicer pa ob prometnih konicah vladata kar precejšnja gneča in zmeda,” je pojasnil 20-letni ofenzivni nogometaš, ki ga ob spoznavanju bolgarske nogometne krajine obhajajo mešani občutki.

Ker je Živčev soigralec pred sezono iz Levskega prestopil v CSKA, so mu po derbiju zažgali avto.

Vodilna ekipa prvenstva je novinec v ligi Ludogorets, ki je s finančno injekcijo bogatega mecena spremenil razmerja moči v 16-članski ligi. CSKA po 12 krogih za prvim zaostaja dve točki. ”Kakovostna razlika med zgornjo polovico in preostankom lige je občutna.V Bolgariji je štiri, pet zelo dobrih moštev, a tudi kopica slabih. Neredko se primeri, da tekmec tudi po 15 minut ne more čez svojo igralno polovico. Bržčas temu botruje tudi način igre, ki ga gojijo v Bolgariji, kjer je velik poudarek na posesti žoge.Gostovanja klubov, kot je CSKA, v manjših okoljih pomenijo pravi nogometni praznik,” je povedal Živec.

Nogomet je najpomembnejša postranska stvar v Bolgariji. Temu primerna sta tudi prepoznavnost in izpostavljenost glavnih akterjev. ”Medijska pozornost je precejšnja in utegne biti tudi precej moteča. Fotoreporterji prežijo na vsakem koraku in čakajo, kdaj bodo posameznike ovekovečili v kakšnem kočljivem položaju,” je pojasnil Živec, ki je pred kratkim prestal - sicer ne na igrišču - dvoboj z velikim mestnim rivalom Levskim. Skrajni privrženci obeh klubov so izzivali nerede že na stadionu, še bolj vroče pa je bilo po dvoboju. Enemu izmed Živčevih soigralcev so zažgali avtomobil. Povod? Pred sezono je prestopil iz Levskega v CSKA, kar se primeri sila redko ...

ALEŠ SORTA


Najbolj brano