Boleč poraz zasenčil Oblakov debi

Slovenska nogometna reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo (skupina E), ki ga bo leta 2014 gostila Brazilija, v Oslu izgubila proti Norveški z 1:2 (1:1). Slovenija je tako po petkovem neuspehu proti Švici vpisala še drugi poraz.

Slovenija je včeraj klonila proti Norveški Foto: Primož Lovrič
Slovenija je včeraj klonila proti Norveški Foto: Primož Lovrič

OSLO> Slovenska reprezentanca si je po vsega dveh krogih kvalifikacij na pot proti Braziliji postavila kar nekaj ovir. Dva poraza za začetek nista ravno to, kar so v slovenskem taboru pričakovali. To pomeni, da si odslej dalje izbranci Slaviše Stojanovića ne morejo več privoščiti velikih spodrsljajev. Kvalifikacije sicer še zdaleč niso končane, na voljo je še 24 točk, prve tri si bodo lahko slovenski nogometaši zagotovili že 12. oktobra, ko bodo v Ljudskem vrtu gostili Ciper.

Za razliko od tekme s Švico je slovenski selektor za tekmo z Norveško opravil kar nekaj menjav v začetni enajsterici. Najbolj “presenetljivo” med vratnicama, kjer je svoj članski debi pri 19 letih dočakal Jan Oblak. Na prvi tekmi je poškodovanega Samirja Handanovića zamenjal Jasmin Handanović.

Stadion Ullevaal, gledalcev 11.168, sodniki: Aydinus, Ok in Tascioglu (vsi Turčija). Strelci: 0:1 Šuler (16.), 1:1 Henriksen (26.), 2:1 J. A. Riise (90./11 m). Norveška: Jarstein, Waehler, Hangeland, J. A. Riise, Henriksen, Nordtveit (od 53. B. H. Riise), Abdellaoue (od 46. King), Elyounoussi (od 89. Soderlund), Ruud, Yttergard, Braaten. Slovenija: Oblak, Brečko, Šuler, Cesar, Kurtić, Ljubijankić (od 90. Kelhar), Birsa (od 7. Pečnik), Jokić, Iličić, Bačinović (od 61. Matić), Matavž. Rumeni kartoni: Nordtveit, Ruud; Jokić, Cesar, Kelhar. Rdeč karton: /.

Neizkoriščene priložnosti

Namesto Aleksandarja Radosavljevića je na mesto zadnjega veznega stopil Jasmin Kurtić, na sredini igrišča so igrali še Armin Bačinović, pred njim Valter Birsa, ki se je poškodoval že v četrti minuti in moral iz igre (zamenjal ga je Nejc Pečnik), Josip Iličić in Zlatan Ljubijankić, vstopil je namesto Zlatka Dedića, povsem v konici napada pa Tim Matavž.

Po ne preveč razburljivih 15 minutah so Slovenci povedli v 16. minuti. Jasmin Kurtić je močno sprožil s prostega strela z 20 metrov, nezanesljivi vratar Rune Jarstein (že na tekmi prijateljski tekmi proti Grčiji se ni ravno izkazal) je žogo slabo odbil le do Marka Šulerja, ki je žogo poslal proti vratom, kjer jo je v svojo mrežo nespretno preusmeril Kjetil Waehler.

Norvežani so nevarno ogrozili slovensko vodstvo v 23. minuti, po močnem prostem strelu Johna Arneja Riiseja je Oblak žogo odbil, Šuler pa jo nato poslal z igrišča. Tri minute zatem pa so domači izenačili. Povsem osamljeni Tarik Elyounoussi je sprožil z 18 metrov, od prečke se je žoga odbila za golovo črto in nazaj v igrišče, kjer jo je nato dokončno v mrežo pospravil Markus Henriksen. Po tem zadetku se je igra malce umirila, Slovenci pa so prišli še do dveh polpriložnosti (strel Kurtića čez gol in blokiran poskus Iličića), ki pa sta ostali neizkoriščeni.

Veliko dela za Oblaka

V uvodu drugega polčasa so bili Slovenci boljši, imeli več žogo, pogledovali proti kazenskemu prostoru, prišli do nekaj obetavnih akcij, ki pa se niso končale z zaključnim strelom. V 58. minuti so prvič v drugem delu resneje nase opozorili Norvežani, z roba kazenskega prostora je sprožil Daniel Braaten, Oblak pa je bil na mestu. Pol ure pred koncem je priložnost za igranje v slovenski vrsti dobil Darijan Matić namesto Bačinovića, takoj zatem pa je Iličić z 18 metrov za kak meter zgrešil cilj.

V 63. minuti se je Šuler nespametno poigraval z žogo na desni strani, kjer mu jo je odvzel Joshua King, prišel v kazenski prostor in sprožil s strani, izkazal pa se je Oblak. Deset minut pozneje je do novega strela (kar precej z desne) prišel Henriksen, mladi slovenski čuvaj mreže pa je bil zanesljiv, tako kot tik pred koncem tekme, ko je istemu igralcu obranil še en nevaren strel iz bližine. V izdihljajih tekme pa je ob rezervistu Dejanu Kelharju v kazenskem prostoru padel Alexander Soderlund, sodnik je dosodil enajstmetrovko, ki jo je izkoristil John Arne Riise in Norvežanom priigral zmago.

Stojanović: Premalo kombinatorike

Slaviša Stojanović, selektor Slovenije, je po tekmi dejal: “Težko je kaj pametnega povedati v tem položaju. Izgubiti tekmo na tak način po 90-minutni borbi, želji po uspehu, po vsaj točki ... Iz našega protinapada prejmemo zadetek v zadnji sekundi. Tega ne bi smeli in bi morali reagirati drugače. Imeli smo željo, borbenost, na trenutke pa malo premalo kombinatorike, kjer smo pokazali manj od pričakovanega. Zadovoljen pa sem z obrambo, a vseeno smo ostali brez točk. Ta dva poraza sta gotovo manj od pričakovanega. Zdaj praktično nimamo več možnosti za kako napako. Treba bo zapored zmagovati tekme, če želimo priti do cilja, ki smo si ga zastavili.”

Egil Olsen, selektor Norveške, pa je po tekmi izjavil: “Dobiti tekmo na tak način v sodniškem dodatku je nekoliko srečno, ampak zmagali smo povsem zasluženo, saj smo imeli več priložnosti. Tekma je bila za nas tudi čustvena in pomembna, saj bi bilo v primeru poraza za nas praktično konec kvalifikacij.”

STA


Najbolj brano