Birsa zabil za Slovenijo

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Celju premagala Kanado z 1:0 (0:0). Za izbrance Srečka Katanca je bila to zadnja tekma v letu 2013. Danes je gol za Slovenijo dosegel Valter Birsa v 53. minuti.

Valter Birsa je v odlični formi Foto: Primož Lovrič
Valter Birsa je v odlični formi Foto: Primož Lovrič

CELJE > Slovenska reprezentanca je s tekmo proti Kanadi, proti kateri je igrala prvič, končala leto 2013. Na veselje sicer premraženih in ne ravno številnih navijačev z zmago proti 111. ekipi na lestvici Mednarodne nogometne zveze in 65. različnemu tekmecu v zgodovini slovenskih reprezentančnih nastopov.

Arena Petrol, gledalcev 2500, sodniki: Gocek, Eyisoy in Aktas (vsi Turčija). Strelec: 1:0 Birsa (53.). Slovenija: Oblak, Cesar (od 78. Ilić), Samardžić (od 46. Balažic), Struna, Milec, Kirm (od 46. Pečnik), Kurtić, Stevanović, Birsa (od 60. Filipović), Bezjak (od 67. Berić), Dedić (od 46. Lazarević). Kanada: Stamatopoulos, Ledgerwood (od 68. Osorio), Henry, Straith (od 86. Ouimette), de Jong (od 68. Bekker), Hainault, Pacheco de Mello, Ricketts (od 46. Morgan), Cebara (od 46. Attakora), Porter (od 46. Nakajima-Narran), de Rosario. Rumeni kartoni: de Rosario, Straith, Ledgerwood, Hainault, Attakora. Rdeč karton: /.

Selektor Srečko Katanec je pričakovano zelo premešal začetno postavo, ki je tokrat igrala v sistemu 4-4-2. V vratih je namesto Samirja Handanovića od začetka dobil priložnost Jan Oblak, v osrčju obrambe je ob Boštjanu Cesarju začel Miral Samardžić, na bokih sta bila Andraž Struna in Martin Milec, v zvezni vrsti je bil “novinec” Dalibor Stevanović, v napadu pa Roman Bezjak in povratnik Zlatko Dedić.

V uvodnih 20 minutah so Slovenci sicer izpeljali nekaj lepih akcij po desni strani, a brez pravega zaključka. Na drugi strani pa so bili Kanadčani konkretnejši, v osmi minuti je z roba kazenskega prostora sprožil Kyle Porter, ki pa ni povzročil preveč težav Oblaku, štiri minute pozneje je s podobne razdalje streljal Dwayne de Rosario, mladi slovenski vratar pa je izvrstno posredoval ob strelu v desni zgornji kot.

Novo priložnost so imeli gosti v 21. minuti, šibak strel Stefana Cebare, nekdanjega igralca Celja, je Oblak brez težav ukrotil. Slovenci so prvič resno zagrozili v 23. minuti, ko je z roba kazenskega prostora lepo meril Bezjak, vendar je zadel le prečko.

Sedem minut pozneje je od daleč sprožil Valter Birsa, toda žoga je zletela malo mimo cilja. V zadnjih 15 minutah prvega dela je bilo prave akcije bolj malo, tako da sta ekipi na odmor odšli pri začetnem izidu, čeprav je tik pred koncem polčasa do strela spet prišel Bezjak, vendar sprožil preslabo za vodstvo.

V uvodu drugega polčasa sta oba selektorja opravila po tri menjave, Slovenija pa je povedla v 53. minuti, ko je s strelom z 18 metrov zadel Birsa. Ta je pol ure pred koncem zaradi poškodbe zapustil igro. V 64. minuti je z roba kazenskega prostora streljal Dejan Lazarević, vendar je kanadski čuvaj mreže Kyriakos Stamatopoulos žogo ukrotil.

V 73. minuti je prosti strel malce z leve strani z malo manj kot 20 metrov izvedel Jasmin Kurtić, kanadski vratar pa je žogo odbil v kot. V končnici tekme, ki ni ravno navdušila, ekipi nista več poskrbeli za kakšno razburljivejšo akcijo, tako da je Slovenija, ki je tekmo končala tudi brez poškodovanega Stevanovića, zadržala prednost zadetka.

STA


Najbolj brano