Bilo je blizu, a tudi daleč

Slovenska nogometna reprezentanca je kljub porazu v Bernu zapustila dober vtis, z zmagami v zadnjih mesecih pa je svojim navijačem vrnila upanje v boljše dni slovenskega nogometa. A je ob hvali, ki so jo Katanec in njegovi izbranci deležni z vseh strani, potrebno omeniti tudi neizpodbitno dejstvo: Slovenija ni dosegla cilja!

Kevin Kampl (v belem dresu) naj bi v naslednjih sezonah postal gonilna sila slovenske reprezentance
Kevin Kampl (v belem dresu) naj bi v naslednjih sezonah postal gonilna sila slovenske reprezentance 

KOPER > Pogled javnosti se usmerja v prihodnost reprezentance in v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016 v Franciji (žreb bo 23. februarja 2014 v Nici), na katerem bo prvič zaigralo 24 reprezentanc, in na katerem filter za Slovenijo ne bo tako ozek kot za zadnja velika tekmovanja. Naši reprezentanci za uvrstitev na naslednje EP ne bodo potrebni čudeži in velika presenečenja, temveč lahko na podlagi kadra, ki ga ima na voljo, računa na preboj v Francijo. Trenutno je 17. med evropskimi reprezentancami na lestvici Fife. Razen Milivoja Novakovića še nihče nima let, zaradi katerih bi moral razmišljati o reprezentančni upokojitvi ...

Slovenija je v kvalifikacijah za SP petkrat zmagala in petkrat izgubila.

Poleg nogometašev pa bo potrebno tudi pravo vzdušje v in ob reprezentanci, saj prav zaradi tega razloga Slovenija - v morda najlažji med vsemi devetimi skupinami - ni osvojila niti drugega mesta. Nogometaši so prav jeseni pokazali, da so tega bili sposobni, prav vsem pa je jasno, da so cilj izpustili iz rok v uvodu kvalifikacij, ko so izgubili na Norveškem in v Albaniji, če domači poraz s Švico, ki je bila najmočnejša v naši skupini, označimo za delno sprejemljiv. Šele nadaljevanje je pokazalo, da je bila poteza predsednika NZS Aleksandra Čeferina, da je na položaj selektorja imenoval Slavišo Stojanovića, napačna. Ob tem so bili sprejeti še gnili kompromisi, ki so kvarno vplivali na vzdušje v reprezentanci, to pa se je preneslo tudi na igrišče. V takšnih primerih še sreča obrne hrbet, kar je bilo razvidno na gostovanju na Norveškem (prejeti gol v podaljšku).

“Pri Stojanoviću sem bil manj zraven, je pa Katanec uveljavil disciplino na treningih, da se ve, kaj mora kdo delati. Ni pomembno, kdo, kaj, kje igra, ampak smo res homogeni. In to je najboljši recept za naprej,” pravi Branko Ilić, ki ga je Katanec vrnil v izbrano vrsto. Prav z njim je učvrstil nezanesljivo obrambno linijo, ki je na zadnjih petih tekmah prejela le tri zadetke. Vseeno se zdi, da je ključno tekmo za drugo mesto izgubil prav Katanec: doma z Islandijo.

Srečko Katanec: “Imamo dobro izhodišče za naprej. Želim si le, da bi ti fantje igrali in se razvijali.”

Sledila je serija zmag, pri katerih ni bilo slabega moža, vseeno pa velja izpostaviti Samirja Handanovića, Kevina Kampla in Milivoja Novakovića. Prvi je potrdil sorazmerno povezavo: ko igra reprezentanca, se Handa izkaže, in ko Handa brani odlično, je Slovenija uspešna. Trdoživost in trma Novakovića sta bili navdih za vso ekipo, v Kamplu pa je Slovenija dobila igralca, ki bi se lahko še najbolj približal neponovljivemu Zlatku Zahoviću. “Fant ima dodano vrednost, a je potrebno paziti, da ga ne bodo uničili. Odigral je dve tekmi brez pravega treninga. Odlično, a v nedogled to ne more iti,” je o mladem igralcu salzburškega Red Bulla povedal Katanec.

Slednji je osnovno selekcijo že opravil, v novem ciklusu pa bo potekal še boj za začetno enajsterico. Kampl bo izzval Valterja Birso, Aleš Mertelj Reneja Krhina, Andraž Struna Jokića. Pred Katancem (nihče si ne predstavlja, da ga ne bi potrdili za selektorja v naslednjem ciklusu) bodo zgolj sladke skrbi. “Imamo dobro izhodišče za naprej. Kaj pa se bo dogajalo, bomo videli, saj se pri nas v enem tednu ali v enem mesecu lahko vse povsem spremeni. Želim si le, da imam na kupu te fante in še kakih pet drugih. Želim si, da bi ti igrali in se razvijali. Vse ostalo pa bo pokazal čas,” je v svojem slogu Katanec povedal po porazu v Švici.

DENIS SABADIN


Najbolj brano