Bili smo všečni in učinkoviti

Igriva, dinamična, kombinatorna in naposled učinkovita. Takšno Gorico pomnimo iz šampionske sezone 2003/04. Prepoznaven pečat ji je vtisnil trener Pavel Pinni, ki je podpisal največje uspehe kluba.

Pavel Pinni po osvojitvi naslova na rokah svojih varovancev  Foto: Dejan Simčič
Pavel Pinni po osvojitvi naslova na rokah svojih varovancev  Foto: Dejan Simčič

NOVA GORICA > Prvi od treh zaporednih naslovov državnega prvaka, je bil nepričakovan, a zaslužen. Mnenje nevtralnih nogometnih opazovalcev je bilo domala enotno. Nepozaben ostaja razburljiv razplet, še bolj pa predstave na igrišču, za katere se je izplačalo kupiti vstopnico. To pa morda šteje več kot lovorike. Pavel Pinni ni spremenil pogleda na takratno dogajanje. Značilnosti in vrednote, ki so pripeljale Gorico na vrh, ostajajo v očeh 64-letnega trenerja iz Vrtojbe iste.

“Igrali smo čvrsto in odgovorno, a hkrati kakovostno. Zato smo imeli dobro osnovo. Klub, ki ga je vodil Viljem de Brea, je bil urejen in organiziran, v športnem direktorju Deanu Mavriču pa je imel poznavalsko osebo. Ekipo so tvorili bistri, ambiciozni igralci. Verjeli so v uspeh. Ključno pa je bilo medsebojno zaupanje.”

> Kdaj ste pomislili, da se lahko oblikuje šampionska zgodba?

“V vsako tekmo oziroma tekmovanje grem z najvišjimi motivi. V zahtevni sezoni 2002/03 so se pokazali le zametki tistega, kar je sledilo. Ekipa je bila pomlajena, cilji pa so bili postavljeni okrog petega mesta. Iz tekme v tekmo smo igrali dobro, ambicije so rasle. Rezultati so bili le logična posledica.”

> Kaj vam pomeni prvi naslov državnega prvaka?

“Vsak naslov ima posebno težo. Biti najboljši skozi vso sezono oziroma 36 tekem ni naključno ali pa morda samoumevno, kot se je komu zdelo ob naslednjih dveh osvojenih državnih naslovih. V prvenstvu 2003/04 nas je nosila velika želja po naslovu, v sledečih sezonah pa se je navezala še zrelost. Bili smo samozavestni, a nikdar vzvišeni. Zmagoviti model igre je bil nespremenjen, prav tako ekipno jedro, ki smo ga smotrno nadgrajevali. Pri novincih oziroma okrepitvah praktično nismo povlekli napačne poteze.”

> Katera je bila najboljša lastnost šampionske ekipe 2003/04?

“Kakovost igralcev in dobro delo na treningih. Telesna usposobljenost je temelj, saj je prepletena z miselna aktivnostjo. Glava deluje bistro, ko si pripravljen. Poškodb praktično ni bilo, sezono smo zvozili s 15, 16 igralci, ki so bili v ožjem izboru. Tudi po porazu v Ajdovščini, ko smo izgubili prvo mesto, in pred zadnjo tekmo s Koprom ni bilo nobene drame, čeprav nista smela igrati Miran Srebrnič in Aleš Kokot. Vsi so dali vse od sebe za ta rezultat, ki nam je ob koncu sezone prinesel tudi povečanje pokroviteljskega prispevka Hita. Nenazadnje je precej igralcev iz šampionske zasedbe ustvarilo lepe kariere, tudi reprezentančne.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano