Bayern po enajstmetrovkah v finale lige prvakov

Nogometaši münchenskega Bayerna so drugi finalisti lige prvakov. Bavarci so na povratni polfinalni tekmi v Madridu po enajstmetrovkah premagali Real s 3:1. V rednem delu in podaljških je bilo 2:1 za Real. Prvo tekmo so pred domačimi navijači z 2:1 dobili Nemci.

Bayernov vratar Manuel Neuer je ubranil enajstmetrovko Cristianu Ronaldu Foto: Juan Medina
Bayernov vratar Manuel Neuer je ubranil enajstmetrovko Cristianu Ronaldu Foto: Juan Medina

MADRID> Potem ko je v torek za senzacijo poskrbel Chelsea, ki je izločil branilko naslova Barcelono, je drugemu španskemu velikanu Realu iz Madrida sinoči načrte prekrižal Bayern. Ta je s pogumno predstavo na Santiagu Bernabeuu onemogočil Realova orožja in dvoboj pripeljal do strelov z enajstih metrov, v katerih so Nemci in nemški klubi skoraj pregovorno zanesljivi. Tokrat so Bavarci sicer zgrešili dva od petih strelov, a na drugi strani so Madridčani zadeli le enkrat v štirih poskusih, tako da bo Bayern tisti, ki se bo 19. maja v finalu, ki ga gosti prav njegova Allianz Arena, za najpomembnejšo evropsko klubsko lovoriko meril z Londončani.

Madrid, stadion Santiago Bernabeu, gledalcev 80.000, sodniki: Kassai, Erös, Ring, Fabian, Vad in Bognar (vsi Madžarska). Strelci: 1:0 Cristiano Ronaldo (6./11 m), 2:0 Cristiano Ronaldo (14.), 2:1 Robben (27./11 m). Real Madrid: Casillas, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo, Arbeloa, Khedira, Özil (od 111. Granero), Xabi Alonso, Di Maria (od 75. Kaka), Cristiano Ronaldo, Benzema (od 106. Higuain). Bayern: Neuer, Boateng, Lahm, Badstuber, Ribery (od 95. Müller), Robben, Alaba, Luiz Gustavo, Schweinsteiger, Kroos, Gomez. Rumeni kartoni: Pepe, Arbeloa, Granero; Alaba, Robben, Luiz Gustavo, Badstuber.

Trije goli v pol ure

Dvoboj Reala in Bayerna je že v uvodnih minutah poskrbel za razburljive dogodke. Že v šesti minuti so imeli domači na voljo enajstmetrovko po igranju z roko Davida Alabe, izkoristil pa jo je Cristiano Ronaldo. Isti igralec se je med strelce znova vpisal osem minut pozneje, ko je s strelom po tleh z dobrih desetih metrov unovčil podajo Mesuta Özila. Toda Bayern kljub prejetima zadetkoma v polju ni bil nič slabši od španskega velikana.

Še več, imel je kar nekaj lepih priložnosti, ki pa mu jih ni uspelo izkoristiti. V 27. minuti pa je Pepe v kazenskem prostoru nepravilno oviral Maria Gomeza, zaradi česar je sodnik znova pokazal na belo točko, najstrožjo kazen pa je dovolj dobro za znižanje zaostanka izvedel Arjen Robben. V 31. minuti je na drugi strani Karim Benzema za las zgrešil cilj, vroče pa je bilo tudi v 34. minuti v Realovem kazenskem prostoru, a Gomezu in Francku Riberyju ni uspelo drugič premagati Ikerja Casillasa. Ob izteku prvega polčasa je imel Bayern novo priložnost za izenačenje - prosti strel z roba kazenskega prostora, ki ga je izvedel Robben, Casillas pa izvrstno posredoval.

Drugi polčas brez tveganja

Čeprav se je tudi drugi polčas začel z lepo priložnostjo, Gomez je s strelom z glavo za las zgrešil Realova vrata, pa naslednje minute le niso bile tako “poskočne” kot tiste iz prvega dela igre. Občasno so eni ali drugi prišli do zaključnega strela, toda vratarja nista imela težkega dela. Ekipi sta bili rezultatsko v dvoboju povsem poravnani in sta tako veliko bolj pazljivo ravnali z žogo. Jose Mourinho je 15 minut pred koncem rednega dela Angela Di Mario zamenjal s Kakajem.

Toda to ni bistveno spremenilo dogajanja na igrišču. Ne eni ne drugi si niso drznili preveč tvegati in so zadnjih 20 minut bolj ali manj le čakali na podaljške. Do teh je tudi prišlo. Oba trenerja sta imela na voljo še precej menjav za te dodatne minute, Bayernov strateg Jupp Heynckes je kot prvega (in edinega) s svoje klopi vpoklical Thomasa Müllerja, Mourinho pa je nato napad Reala osvežil z Gonzalom Higuainom, sredino pa z Estebanom Granerom.

Odločile so enajstmetrovke

A niti ti igralci niso prinesli sprememb. V obeh podaljških ekipi nista sprožili praktično niti enega strela, tako da so drugega finalista odločile enajstmetrovke. Pri Bayernu so z bele etočke zadeli Alaba, Gomez in Bastian Schweinsteiger, zgrešila pa sta Toni Kroos in Philipp Lahm. Pri realu pa je zadel le Xabi Alonso, medtem ko so Cristiano Ronaldo, Kaka in Sergio Ramos (ta je žogo poslal visoko čez gol) zapravili svoje strele.

STA


Najbolj brano