Balotelli Italijane pognal v finale Eura 2012

Italijanska nogometna reprezentanca je druga finalistka evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini. Italija je v Varšavi v polfinalu premagala Nemčijo z 2:1 (2:0). V finalu se bodo Italijani v nedeljo v Kijevu pomerili z branilko naslova Španijo.

Italija je  v polfinalu premagala Nemčijo z 2:1. V finalu se bodo Italijani v nedeljo v Kijevu pomerili z branilko naslova Španijo. Foto: Pascal Lauener
Italija je v polfinalu premagala Nemčijo z 2:1. V finalu se bodo Italijani v nedeljo v Kijevu pomerili z branilko naslova Španijo. Foto: Pascal Lauener

VARŠAVA> Uvodoma so Nemci hitro prevzeli pobudo in imeli v šesti minuti izjemno priložnost, ko je strel Matsa Hummelsa na golovi črti zaustavil Andrea Pirlo. V 13. minuti je Gianluigija Buffona preizkusil še Toni Kroos s strelom od daleč, vendar se italijanski vratar ni pustil presenetiti. Zatem pa so nevarnejše akcije začeli nizati tudi Italijani. Riccardo Montolivo in Antonio Cassano sta v 17. in 18. minuti sprožila od daleč, vendar je bil Manuel Neuer na mestu, v 20. minuti pa so se navijači “azzurrov” veselili vodstva. Povratnik v ekipo, branilec Giorgio Chiellini, ki je igral na levi strani obrambe, je podal do Antonia Cassana, ki je preigral dva nemška branilca in z leve strani podal pred gol, kjer je bil Mario Balotelli višji od Holgerja Badstuberja ter z glavo zatresel nemško mrežo.

Nacionalni stadion, gledalcev 55.540, sodniki: Lannoy, Cano, Annonier, Fautrel, Buquet (vsi Francija) in Webb (Anglija). Strelca: 0:1 Balotelli (20.), 0:2 Balotelli (36.), 1:2 Özil (90./11 m). Nemčija: Neuer, Badstuber, Boateng (od 71. Müller), Hummels, Lahm, Khedira, Kroos, Özil, Schweinsteiger, Gomez (od 46. Klose), Podolski (od 46. Reus). Italija: Buffon, Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini, De Rossi, Marchisio, Montolivo (od 64. Thiago Motta), Pirlo, Balotelli (od 70. Di Natale), Cassano (od 57. Diamanti). Rumeni kartoni: Hummels; Balotelli, Bonucci, De Rossi, Thiago Motta.

V 27. minuti je Buffona s slabih 20 metrov skušal premagati Mesut Özil, vendar je njegov strel po tleh končal varno v rokah italijanskega čuvaja mreže. Ta se je izkazal tudi v 35. minuti, ko je Sami Khedira sprožil od daleč. Le minuto zatem pa so Italijani podvojili prednost. Montolivo je z lepo, dolgo podajo našel Balotellija, ki se je izognil prepovedanemu položaju in sam stekel na rob kazenskega prostora, od koder je z neubranljivim strelom znova matiral Neuerja.

Nemški selektor Joachim Löw je na začetku drugega polčasa v igro poslal Miroslava Kloseja namesto Maria Gomeza in Marca Reusa namesto Lukasa Podloskega. Prav Reus je v drugem polčasu prvi ogrozil Buffona, ki pa je bil na mestu. Philipp Lahm je v 49. minuti prišel do neoviranega strela s 15 metrov, vendar je meril previsoko. V 60. minuti je Balotelli znova poskusil, a iz težkega položaja z desne strani meril mimo druge vratnice. Dve minuti zatem je Reus odlično izvedel prosti strel, vendar se je Buffon izkazal.

V 67. minuti je imel izvrstno priložnost za povišanje vodstva Claudio Marchisio, vendar je zgrešil z roba kazenskega prostora. Isti igralec je imel še lepšo priložnost v 75. minuti, ko je prišel sam pred gol, a nekoliko z desne strani žogo spet poslal mimo gola, tako kot tudi Antonio di Natale v 82. minuti. Nemci so v izdihljajih tekme poskušali s streli rešiti, kar se je rešiti dalo, a več kot častnega zadetka jim ni uspelo doseči. Tega je v sodniškem dodatku z bele točke dosegel Özil po igranju Balzarettija z roko v kazenskem prostoru.

STA


Najbolj brano