Anonimna anketa SPINS o stanju v klubih

O sindikatu poklicnih nogometašev SPINS so mnenja zelo deljena, pri mnogih je njegova kredibilnost povsem na psu. Čisto drugače pa gre vzeti anonimno anketo, ki so jo opravili med nogometaši prvoligašev.

Sedemnajst koprskih nogometašev, ki se je udeležilo ankete SPINS,je svojemu klubu pokazalo rumen karton Foto: Regis Duvignau
Sedemnajst koprskih nogometašev, ki se je udeležilo ankete SPINS,je svojemu klubu pokazalo rumen karton Foto: Regis Duvignau

LJUBLJANA> Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) je po letu 2008 znova izvedel anketo, v kateri je 192 nogometašev ocenjevalo razmere v slovenskih klubih. Izidi precej sovpadajo z javno znanimi razmerami v posameznih nogometnih okoljih. Na vrhu je Maribor, primorska kluba sta približno tam, kjer sta trenutno tudi na lestvici, najslabše pa je v Kranju (Triglav) in Celju - oba sta na mestih, kjer sta bila v zadnji anketi zdaj že propadla kluba, ajdovsko Primorje in ptujska Drava.

Velja omeniti, da se je v zadnjem obdobju v Celju pojavil nov predsednik kluba in nov generalni pokrovitelj (Cinkarna Celje), medtem ko so razmere v Kranju precej nejasne, klub ob poraznih ocenah pozitivno izstopa le v rednosti plačil. Po razlagi SPINS je Nafta, ki je bila lani tik pred bankrotom, nesorazmerno visoko na lestvici zato, ker je od lanske ekipe ostalo malo igralcev. Po oceni nogometašev je Nafta v družbi Maribora, Gorice in Olimpije, ki tekoče poravnavajo obveznosti.

Nogometašem desetih prvoligašev so v SPINS zastavili pet vprašanj, ocenjevali so jih v razponu od 1 do 10. Pod vsakim vprašanjem bomo navedli najvišje ocenjene ter ocene ND Gorica in FC Koper.

1. Ali misliš, da so možnosti sporazumevanja in posredovanja mnenj v tvojem klubu med igralci in klubsko upravo dobra?

Mariborski nogometaši so najbolj pozitivnega mnenja (8,727), presenetljivo druga je Nafta. Gorica je tretja (7,444), Koper pa šele osmi (5,705).

2. Kako točna so v tvojem primeru izplačila pogodbenih obveznosti?

Tu je prva Gorica (9,666), ki ji nogometaši priznavajo, da plačuje do dneva točno. Sledi Maribor, presenetljivo tretja je Nafta, Triglav pa peti. Koper je tu slabši od svojega povprečja, na osmem mestu (6,412).

3. Kaj meniš o jasnosti pogodbenih določil v tvoji pogodbi in izpolnjevanju vseh pogodbenih obveznosti s strani tvojega kluba?

Prepričljivo prvi je Maribor (8,727) pred Olimpijo. Gorica je tretja (7,888), Koper je mesto boljši od povprečja, šesti (6,412).

4. Kaj misliš o javni podobi tvojega kluba (v medijih, v širšem okolju, med navijači)?

Tudi tu je Maribor dobil oceno več kot devet (9,227), zelo visoko so podobo kluba ocenili nogometaši Mure (8,59), na četrtem mestu so igralci Gorice (7,444), Koprčani pa so na sedmem mestu (6,176).

Na peto vprašanje - kateri klub je po vašem najbolje organiziran? - je velika večina prvoligaških nogometašev menila, da je to Maribor. Zanj je med 192 nogometaši svoj glas dalo kar 175.

Novogoričani so med vzornimi, Koprčani pa so se znašli med klubi, ki so prejeli rumeni karton. Anketa kaže, da nogometašem ni več pomembna le točnost plačil ampak tudi vsi drugi dejavniki. Anketa je bila izvedena na začetku sezone.

RM


Najbolj brano