Andrea Pirlo in Mesut Özil, kreativna arhitekta

Andrea Pirlo ali Mesut Özil? To bo osrednji posamični dvoboj polfinalnega obračuna med Italijo in Nemčijo.

Mesut Özil Foto: Thomas Bohlen
Mesut Özil Foto: Thomas Bohlen

VARŠAVA> Nogomet je sicer moštveni šport, a tekme neredko odloča navdih posameznikov. Na dvoboju Nemčije in Italije ne bo manjkalo individualne kakovosti in nepredvidljivosti. Na dlani je kopica zanimivih primerjav, denimo med vratarjema GigijemBuffonom in Manuelom Neuerjem, pa med igralcema sredine Bastianom Schweinsteigerjem in Danielejem De Rossijem. Nenazadnje se obeta tudi napadalni obračun dveh Super Mariov: Gomeza in Balotellija. (Ne)posrednih dvobojev, ki utegnejo odločiti zmagovalca, bo torej na pretek, a eden bo še posebej pod drobnogledom. V Italiji se vse vrti okrog lucidnosti Andree Pirla, Nemčija pa leti na krilih Mesuta Özila. Igralca različnih nogometnih karakteristik in generacij imata eno skupno točko: brez njune prisotnosti bi bila podoba obeh reprezentanc na igrišču bistveno drugačna.

Genialni strateg

Pirlo gotovo sodi med tri najboljše posameznike dosedanjega dela turnirja. Nogometni občutek, pregled igre, filigranske podaje, mojstrski prosti streli in predvsem mirnost, ki jo prenaša na soigralce in ekipo. To so značilnosti Pirla, ki je kot vino: starejše kot je, polnejši okus ima.

Jose Mourinho: “Özil je najboljša desetka na svetu.”

Takšne so tudi predstave 33-letnega zveznega igralca, ki združuje nogometno vsebino s prefinjenimi potezami za oči. Arhitekt italijanske igre je sicer začel svojo nogometno kariero graditi za obema napadalcema pri Interju, a dokončno uveljavitev je dočakal v osrčju zvezne vrste pri Milanu Carla Ancelottija, kjer je na klubski ravni osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Pred letošnjo sezono je prestopil še k tretjemu velikanu italijanskega klubskega nogometa - Juventusu in bil med najzaslužnejšimi za naslov državnega prvaka. Tudi sistem igre italijanske reprezentance, kjer uživa veliko manevrskega prostora, soigralci pa mu krijejo hrbet, mu je pisan na kožo.

”Pirlo doživlja preporod. Imel je ključno vlogo na vseh tekmah Italije in je pokazal, da leta ne igrajo vloge. Pirlo je genialen strateg, ki s podajami usmerja soigralce,” je tudi nemški selektor Joachim Löw polaskal Pirlu, ki si želi na letošnjem EP zaokrožiti reprezentančno zbirko zmag na velikih tekmovanjih. Leta 2006 se je v Nemčiji že ovenčal z naslovom svetovnega prvaka.

Kot Zidane in Figo

Mesut Özil še čaka na reprezentančno lovoriko. Podobno kot Pirlo v italijanski, je tudi 24-letni ofenzivni zvezni igralec turških korenin v nemški izbrani vrsti domala nezamenljiv.

Joachim Löw: Pirlo je genialen strateg, ki s podajami usmerja soigralce.”

Na tem EP nemški navijači sicer še čakajo na njegovo tekmo turnirja. Prototip sodobnega “kreativca”, ki združuje motoriko in domiselnost v igri ter značajsko trdnost, je nogometno pot v Bundesligi začel pri Schalkeju, nase pa je opozoril pri Werderju, kamor je prišel kot zamenjava za Brazilca Diega, ki je bil dolga leta zaščitni znak kluba iz Bremna. Pokazalo se je, da imajo pri Werderju nos za igralce z dodano vrednostjo, pri čemer je Özil po nogometni in tržni vrednosti kmalu prekosil Brazilca.

Po svetovnem prvenstvu leta 2010 ga je v svoje vrste zvabil madridski Real na izrecno željo Joseja Mourinha. Özil je imel v letošnji sezoni eno od ključnih vlog pri vrnitvi kraljevega kluba na španski prestol. “Özil je najboljša desetka na svetu. V njem vidim mešanico Zidana in Figa,” so bile besede Mourinha po šampionski sezoni Reala, v katero je Özil vtkal 7 zadetkov in 29 asistenc na 53 tekmah. ALEŠ SORTA


Najbolj brano