Amsterdam zbuja lepe spomine

Najbolj nazoren primer, kako se športna pot lahko v kratkem zasuče za 180 stopinj, je Valter Birsa. Šempetrski nogometni reprezentant je še pred mesecem dni živel v negotovosti, kje bo nadaljeval v kariero, zdaj pa odloča tekme in zabija zadetke v majici Milana.

Valter Birsa (desno) je v dresu Auxerra v Amsterdamu dosegel svoj prvi in edini zadetek v ligi prvakov  Foto: Paul Vreeker
Valter Birsa (desno) je v dresu Auxerra v Amsterdamu dosegel svoj prvi in edini zadetek v ligi prvakov  Foto: Paul Vreeker

MILANO >Kakšna zgodba,” bi lahko vzkliknili vzneseni poročevalci, potem ko se je Valter Birsa po koncu pretekle sezone znašel na stranskem tiru pri Genoi. Avgusta, ko so bile tržne aktivnosti na Apeninskem polotoku na vrhuncu, je Birsa najel zasebnega trenerja in individualno vadil v Celju. Nestrpno je čakal klic svojega novega agenta Alberta Fontane, ki mimogrede zastopa tudi reprezentančnega soigralca in vratarja velikega mestnega tekmeca Interja Samirja Handanovića. “Valter, le mirno. Vse se bo še uredilo. Rešitev je na obzorju,” mu je sporočil Fontana.

Drevi bodo na sporedu tekme 2. kroga v skupinskem delu lige prvakov (LP). Milan gostuje pri Ajaxu, proti kateremu je Valter Birsa v dresu Auxerra dosegel svoj prvi in edini zadetek v ligi prvakov. Na Amsterdam Areni je Birsa 19, oktobra 2010 z mojstrskim prostim strelom znižal izid na 1:2. Kot zanimivost: v tisti sezoni se je Birsa, ki naj bi drevi spet zaigral v začetni enajsterici, v dresu Auxerra v skupinskem delu LP zoperstavil tudi Milanu.

In res. Kmalu je odjeknila novica: Birsa je postal novi član Milana. Začetno osuplosti, ko se skeptični javnosti porajala vprašanja tipa, kakšno je ozadje dogovora Genoe in Milana, bo Birsa posojen naprej, so zamenjala vse bolj optimistična sporočila iz slovitega vadbenega centra Milanello, ki v teh dneh praznuje 50. rojstni dan. ”Birsa dobro dela, njegove tehnične sposobnosti so nesporne,” je svoje vtise in opažanja nadrejenim poslal Mauro Tassotti, eden od igralskih simbolov kluba in mož največjega zaupanja v strokovnem štabu Milana, kjer že vrsto let opravlja vlogo pomočnika. Trener Massimiliano Allegri, ki mu pri Milanu ne cvetijo rožice, je v Birsi dobil (ne)pričakovanega aduta, ki ga še kako potrebuje.

Rdeče-črne so namreč načele poškodbe. Zunaj pogona je bila v določenem obdobju kar enajsterica igralcev z nosilci igre Fabiom Montolivom, Stephanom El Shaarawyjem in Giampaolom Pazzinijem ter najbolj zvenečo pridobitvijo prestopnega roka, Kakajem. Spomin na klavrn začetek pretekle sezone je bil pri Milanovih privržencih še svež. Bojazen, da bi se zgodba ponovila in razraščajoče nezaupanje do potez klubske uprave na čelu z lastnikom Silviom Berlusconijem, sta vrhunec dosegla na sobotnem prvenstvenem dvoboju s Sampdorio, ko se je na San Siru zbralo rekordno majhno število Milanovih privržencev.

Birsa, ki je na zadnjih tekmah dobival vse več priložnosti v prvi enajsterici, ne bi mogel izbrati lepšega trenutka za svoj prvenec v Milanovem dresu. Zadetek je imel veliko težo, saj je prinesel tudi tri točke. Birsa je spet v formi. In kakšna je skrivnost njegovega preporoda, potem ko pri Genoi ni dobil prave priložnosti, pri Torinu pa je imel povečini vlogo džokerja? “Birsa je zanimiv nogometaš, a po pravici povedano ne vem, kakšno vlogo na igrišču bi mu namenil,” je pred časom povedal zamejski trener Edy Reja. Predstave pri Milanu so razblinile vse dvome: Birsa blesti v vlogi polšpice oziroma druge špice za napadalcem(a).

“Na tem položaju, ki ga je igral že pri Gorici, pridejo do izraza njegove kvalitete oziroma ustvarjalnost. Namenjajo mu potrebno svobodo v igri, lahko si privošči tudi kakšno napako, saj so za njim igralci, ki mu krijejo hrbet,” je pojasnil Bogdan Pikula, dober poznavalec Birsovih značilnosti še iz obdobja, ko je kot operativec pomagal pri Gorici. In še ena majhna, a nič manj pomembna resnica: v vrhunskem klubu postaneš lahko le še boljši igralec.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano