Aluminij kot nočna mora

Danes so na sporedu prve četrtfinalne tekme nogometnega pokala Slovenije. Preostali primorski predstavnik, Gorica, bo gostoval v Kidričevem pri drugoligašu Aluminiju.

Welle N
Welle N'diaye (v modrem dresu) je eden redkih nogometašev letos zelo spremenjene in prevladujoče italijanske Gorice, ki je z Aluminijem v pokalu igral že lani  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Obračun med Aluminijem in Gorico bo tudi ponovitev lanskega četrtfinalnega dvoboja teh dveh moštev v pokalnem tekmovanju. Razplet za Novogoričane je bil takrat šokanten. Po zmagi na prvi tekmi v Kidričevem z 2:1 so imeli napredovanje praktično že v žepu. Na povratni tekmi so zapravili kopico priložnosti, v dramatični končnici pa so ostali brez polfinalne vozovnice.

Zadnji četrtfinalni obračun pokala je zaradi obveznosti Maribora v evropski ligi preložen. Branilci naslova morajo 30. oktobra odigrati še tekmo drugega kroga v Radomljah. Čez teden dni pa bosta na sporedu le dve povratni tekmi četrtfinala - Gorica : Aluminij in Celje : Rudar.

Razvoj dogodkov v zadnjih desetih minutah dvoboja v športnem parku se je še dolgo vrtel v glavah takratnih akterjev. Po izključitvi Davida Kašnika je Dejan Žigon zatresel okvir vrat, Novogoričani pa so kljub številčni premoči prejeli dva gola. Drugega, usodnega, v izdihljajih tekme, ko je Robert Kurež, ki tudi v letošnji sezoni brani barve Aluminija, dosegel pravi evrogol. To so zgodbe, ki jih neredko pišejo izločilni obračuni.

V letu dni so se izhodišča pri obeh današnjih tekmecih korenito spremenila. Novogoričani so si nadeli italijansko preobleko, Aluminij pa je ostal brez prvoligaškega statusa in med letošnjo sezono tudi brez trenerja. Po selitvi Anteja Šimundže v Maribor je vajeti ekipe prevzel Robert Pevnik. Ekipa iz Kidričevega, ki je v soboto v gosteh slavila pri drugouvrščenih Radomljah, se v prvenstvu nahaja na tretjem mestu, razlika do vodilnega Doba pa znaša devet točk. Za moštvo s prvoligaškimi ambicijami pa ni še nič izgubljeno. Ob koncu sezone bodo o napredovanju bržkone odločali tudi drugi kriteriji, ne le tekmovalni.

Pokalno tekmovanje zato ponuja lepo priložnost za dokazovanje, ki je ekipa iz Kidričevega ne bo izpustila kar tako. V moštvu je kopica igralcev iz lanske sezone in takšnih s prvoligaškimi izkušnjami. Marko Drevenšek, Arpad Vaš, Leon Panikvar, Klemen Bingo, Denis Topolovec, Kurež in soigralci resda težko zabijajo zadetke, a jih tudi redko prejmejo. Po 11 krogih 2. SNL imajo razliko v golih 12:8.

Novogoričani, ki so v soboto doživeli boleč poraz v Velenju, pa se zavedajo da ponuja pokal bližnjico do Evrope. “Pristop mora biti pravi. Če z glavo nisi prisoten pri stvari, potem se tudi noge ne odzivajo na ustrezen način. Spoštovanje do tekmeca in odločnost morata iti z roko v roki. Želimo si, da bi si že na prvi tekmi odprli vrata polfinala,” je pojasnil trener Gorice Luigi Apolloni, ki se je s svojimi varovanci na Štajersko odpravil včeraj.

Danes bosta na sporedu še dve četrtfinalni tekmi, ki ponujata lokalna derbija. Olimpija z novim trenerjem Miloradom Kosanovićem bo gostila Domžale, velenjski Rudar pa se bo doma pomeril s Celjani.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano