Albanija na poti do Brazilije

Prvenstveni premor pomeni, da bo v naslednjih dneh v središču pozornosti nogometna reprezentanca. Varovanci Srečka Katanca bodo v petek v Stožicah gostili Albanijo, prihodnji torek pa jih čaka še tekma na Cipru.

Gianluca Lapadula (v modrem dresu) je z zadetkom prinesel Novogoričanom točko v Mariboru, Olimpija (na fotografiji nekdanji hitove Aris Zarifović) pa je v krizi Foto: Bostjan Bensa
Gianluca Lapadula (v modrem dresu) je z zadetkom prinesel Novogoričanom točko v Mariboru, Olimpija (na fotografiji nekdanji hitove Aris Zarifović) pa je v krizi Foto: Bostjan Bensa

NOVA GORICA > Izračun za slovensko izbrano vrsto, ki se je včeraj zbrala na Brdu pri Kranju, je sila preprost. Do konca kvalifikacij za svetovno prvenstvo morajo ugnati vse tekmece, če želijo še upati na drugo mesto in repešaž. Po drugi strani pa je za slovensko reprezentanco značilno, da najbolje deluje, ko se ne ubada z vnaprejšnjimi izračuni oziroma ko ni dodatnega pritiska. To je nenazadnje pokazala tudi kvalifikacijska tekma na Islandiji, kjer je z zmago obudila upe na lepšo prihodnost. Odtlej so minili že skoraj trije meseci, kar pomeni, da se je tudi status reprezentantov spremenil. Na začetku sezone pa so napovedi sploh nehvaležne.

Vratar Novogoričanov Alex Cordaz je bil v dosedanjem delu prvenstva eden najmočnejših členov zasedbe Luigija Apollonija. To je 30-letni čuvaj mreže, posojen iz Parme, potrdil tudi v Mariboru. Hitri refleksi, dobro postavljanje in predvsem pozorno spremljanje dogajanja na igrišču so odlike Cordaza, ki prejme 6 točk, sledijo mu 4 - Lapadula, 3 - Čovilo, 2 - Coda, 1 - Žibert. Skupno: 14 - Coda, 12 - Galešić, Živec, 10 - N'diaye, Lapadula, Čovilo ... Med strelci je s štirimi goli na vrhu Coda, tri je dosegel Galešić, po dva pa N'diaye, Živec, Čovilo, Palčič, Lotrič in Lapadula.

Eni so v tekmovalnem ritmu, drugi so šele začeli z vadbo, tretji so poškodovani, a idealne reprezentančne slike ne bo nikoli. Za manjše izbrane vrste, kot je slovenska, pa so težave še toliko bolj občutne. Selektor Srečko Katanec ima pred tekmo z Albanijo še največ preglavic v obrambni vrsti, kjer ne bo mogel računati na kaznovanega kapetana Boštjana Cesarja. Malo verjeten pa je tudi nastop Bojana Jokića, ki je staknil poškodbo na zadnji prijateljski tekmi s Finsko. Standardni član na levi strani branilske vrste le individualno vadi in še ni opravil skupnega treninga s soigralci iz Villareala.

Nehvaležen je tudi položaj v napadalnem oziroma ustvarjalnem delu zvezne vrste. Valter Birsa, ki je v času reprezentančnega zbora šele potoval v Slovenijo, se je komaj pretekli teden priključil treningom Milana, Josip Iličić, ki je bil s soigralci na Brdu, pa prav tako še ni v tekmovalnem ritmu. Nasploh pa je okrepitev Fiorentine v reprezentančni zgodbi, kar zlasti velja za zadnje Katančevo obdobje, neznanka.

Selektor si za petkovo tekmo z Albanijo želi predvsem domačega navijaškega ozračja, ki ga je pogrešal na zadnjih dveh tekmah (BiH, Islandija) v Stožicah. Želja se mu bo bržkone le stežka izpolnila. Ne le zaradi sovpadanja evropskega prvenstva v košarki, pač pa zavoljo nezaupanja, ki se je v prvem delu kvalifikacijskega ciklusa razraslo v slovenski javnosti. Ta je še vedno skeptična do izbrane vrste, v kateri so sicer z izjemo štirih nogometašev Maribora skoraj izključno zdomci.

V mladi reprezentanci, ki bo v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo v petek gostovala v Rusiji, prihodnji torek pa se bo v Ajdovščini pomerila z Dansko, je seveda več nogometašev iz slovenskih klubov, tudi iz Luke Kopra in Gorice. Koprčani so po osmih krogih 1. SNL uvrščeni višje od pričakovanj, Novogoričani nižje, a po prvenstvenem premoru bi se lahko položaj zasukal. Gorico čakajo tri zaporedne domače tekme, Koper pa tri gostovanja.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano