80 minut žrtvovanja

Valter Birsa je proti Barceloni potrdil, da je skozi leta nogometno dozorel. Na torkovem dvoboju tretjega kroga lige prvakov je opravil veliko nevidnega dela za dragocen remi Milana.

Valter Birsa  je čestital soigralcu Robinhu za zadetek proti Barceloni Foto: Claudio Villa
Valter Birsa je čestital soigralcu Robinhu za zadetek proti Barceloni Foto: Claudio Villa

MILANO > Če je bil na sobotnem prvenstvenem dvoboju s potezo tekmo oziroma imenitnim zadetkom šempetrski slovenski reprezentant proti Udineseju mož odločitve, je soj žarometov tokrat prepustil Kakaju. Valter Birsa, ki je igral do 80. minute, je proti Barceloni tudi v praksi potrdil, da ima izražen taktični občutek in privrženost moštvenemu cilju. Uresničile pa so se tudi njegove besede, izrečene v napovedi dvoboja: “Če bomo strnili moči oziroma pokazali moštveni pristop, potem se lahko nadejamo pozitivnega rezultata, za katerega bo potrebnih veliko teka, zagrizenosti in odločnosti.”

Izidi torkovih tekem lige prvakov, skupina E - Steaua : Basel 1:1, Schalke : Chelsea 0:3; vrstni red - Chelsea, Schalke 6, Basel 4, Steaua 1; F - Arsenal : Borussia 1:2, Marseille : Napoli 1:2; Arsenal, Borussia, Napoli 6, Marseille 0; G - Porto : Zenit 0:1, Austria : Atletico 0:3; Atletico 9, Zenit 4, Porto 3, Austria 1; H - Celtic : Ajax 2:1, Milan : Barcelona 1:1; Barcelona 7, Milan 5, Celtic 3, Ajax 1.

Barceloni se je lahko zoperstavil le delavski Milan in takšnega so z nekaj posamičnimi napadalnimi prebliski rdeče-črni privrženci, ki so po daljšem času napolnili San Siro, tudi videli. Po začetnem domačem impulzu in pritisku, ki so ga rdeče-črni kronali z zadetkom, so pobudo postopoma prevzeli gostje. Z značilnim pletenjem mreže in neštetimi podajami so izčrpavali Milan, ki pa je dobro pokrival prostor. Za izenačenje je, kot zna samo on, poskrbel Lionel Messi, ki se je vrnil po poškodbi. Barcelona z Messijem ali brez njega sta na tovrstnih dvobojih vendarle različni zgodbi.

V seštevku je Milanova zasedba opravila veliko delo v obrambi, kar je potrdil tudi Kaka: “Proti Barceloni sem odigral kopico tekem in spoznal pomen krilnih igralcev. Taktično se je bilo treba žrtvovati, kar sva jaz na eni in Birsa na drugi strani tudi storila. Tokrat je bilo pač treba odigrati tudi vlogo bočnega branilca,” je recept za remi proti Barceloni ponudil Brazilec. Čez 14 dni se bosta tekmeca pomerila v katalonski prestolnici, za Milan pa bosta ključna sledeča dvoboja, gostovanje pri Celticu in domač dvoboj z Ajaxom.

Z razvojem dogodkov na torkovih tekmah so zadovoljni tudi pri drugem italijanskem predstavniku, Napoliju, ki se je po zmagi v Marseillu enakovredno spustil v napet boj za napredovanje z Arsenalom in Borussio Dortmund. Slovenski oziroma primorski pridih pa je imela tudi tekma med Steauo in Baslom. Še drugo zaporedno tekmo lige prvakov je namreč sodil Matej Jug iz Čiginja.

ASO


Najbolj brano