13 spomladanskih srečnežev

Pred zadnjim krogom nogometne lige prvakov je znanih že 13 udeležencev izločilnih bojev.

Rafael Benitez (levo) je nasledil Joseja Mourinha (desno) na klopi Interja, sedaj se je usedel še na klop Chelseaja Foto: Phil Noble
Rafael Benitez (levo) je nasledil Joseja Mourinha (desno) na klopi Interja, sedaj se je usedel še na klop Chelseaja Foto: Phil Noble

EVROPA> Sredine tekme lige prvakov so prinesle še sedem potnikov v osmino finala. Borussia Dortmund, Real Madrid, Milan, Schalke, Arsenal in Paris St. Germain so se pridružili Malagi, Portu, Manchester Unitedu, Barceloni, Šahtarju Donjecku, Valencii in Bayernu.

Liga prvakov, vrstni red po 5. krogu, skupina A - Porto 13, PSG 12, Dinamo K. 4, Dinamo Z. 0; B - Schalke 11, Arsenal 10, Olympiakos 6, Montpellier 1; C - Malaga 11, Milan 8, Zenit in Anderlecht 4; D - Borussia D. 11, Real M. 8, Ajax 4, Manchester C. 3; E - Šahtar 10, Juventus 9, Chelsea 7, Nordsjaelland 1; F - Valencia, Bayern 10, Bate Borisov 6, Lille 3; G - Barcelona 12, Celtic, Benfica 7, Spartak 3; H - Manchester U. 12, Cluj, Galatasaray 7, Braga 3.

Kar zadeva spomladansko nadaljevanje v ligi prvakov, ostaja po ena neznanka v skupinah E, G in H. V skupini E v dvoboju za drugo mesto bolje kaže Juventusu, ki mora v zadnjem krogu v Donjecku proti Šahtarju iztržiti vsaj remi, ki bi ustrezal obema. Ukrajinski prvaki bi tako osvojili prvo mesto v skupini, italijanski pa drugo. Poraz Juventusa bi bržkone izkoristil Chelsea. Londončani, ki so namesto Roberta di Mattea postavili na klop Rafaela Beniteza, bodo v zadnjem krogu namreč gostili Nordsjaelland.

V skupini G se za drugo mesto potegujeta Benfica in Celtic, ki imata enako število točk. V zadnjem krogu bodo Portugalci gostovali v Barceloni, ki si je že zagotovila primat v skupini. Škotski prvaki bodo doma igrali proti moskovskemu Spartaku, ki ne more višje od četrtega mesta. Če bosta Celtic in Benfica tudi po zadnjem krogu točkovno poravnana, bodo zaradi boljšega izkupička v medsebojnih tekmah v osmino finala napredovali Portugalci. V skupini H sta ostala v boju za drugo mesto Cluj in Galatasaray. Romuni bodo v zadnjem krogu gostovali pri zmagovalcu skupine Manchester Unitedu, Turki pa bodo igrali v Bragi. Galatasaray ima boljši medsebojni izkupiček, kar bi v boju za drugo mesto ob enakem številu točk tehtnico nagnilo na turško stran.

Neslaven rekord (0 točk in 0 zadetkov) še naprej pripada zagrebškemu Dinamu.

Sicer pa je pred zadnjim krogom lige prvakov, ki bo na sporedu 4. in 5. decembra, že moč dati nekaj merodajnih ocen skupinskega dela. Med zmagovalce lahko pričakovano uvrstimo Špance in manj pričakovano Nemce. Oboji imajo stoodstotni izkupiček, pri čemer so Španci napredovali s štirimi ekipami, Nemci pa s tremi. Če gremo še podrobneje v analizo, potem izstopata Borussia iz Dortmunda, ki je pred Realom osvojila prvo mesto v skupini smrti, in Malaga, ki prvič tekmuje med nogometno elito. Za sabo je pustila letos sicer osiromašeni Milan, predvsem pa Zenit.

Ruska predstavnika sta največji razočaranji skupinskega dela. Tudi uskladitev nacionalnega tekmovalnega koledarja s preostalim državnimi prvenstvi ni prinesla zasuka. Zgolj tretjinski uspeh so zabeležili Francozi. Napredoval je PSG, izpadla pa Lille in Montpellier, ki nista imela najtežjih skupin. Neslaven rekord (0 točk in 0 zadetkov) pa še naprej pripada zagrebškemu Dinamu. Na lestvici strelcev sta Lionel Messi in Cristiano Ronaldo poravnana z Burakom Yilmazom (Galatasaray) in Alanom (Braga). Četverica je dosegla pet zadetkov.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano