(Ne)mirni zimski spanec

Zadnji letošnji krog v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v nogometu je postregel z nekaj zanimivimi razpleti, po katerih so razmerja na vrhu posameznih skupin že bolj jasna.

Wayne Rooney Foto: Darren Staples
Wayne Rooney Foto: Darren Staples

EVROPA> Po štirih krogih še ni znanih devet zmagovalcev evropskih skupin, ki si bodo zagotovili nastop v Braziliji, niti osem drugouvrščenih ekip, ki se bo v izločilnih bojih potegovalo za štiri preostala mesta, namenjena stari celini na svetovnem prvenstvu. Je pa že skoraj jasno, za koga bo Brazilija a neuresničen sen.

Vrstni red evropskih kvalifikacij za SP, skupinaA - Belgija, Hrvaška 10 točk, Srbija, Makedonija 4, Wales, Škotska 3; B - Italija 10, Bolgarija 6, Češka 5, Armenija 3, Danska 2, Malta 0; C - Nemčija 10, Švedska 7, Irska 6, Avstrija 4, Kazahstan 1, Ferski otoki 0; D - Nizozemska 12, Madžarska Romunija 9, Turčija, Estonija 3, Andora 0; F - Rusija 12, Izrael, Portugalska 7, Sev. Irska 2, Azerbajdžan, Luksemburg 1; G - BiH, Grčija 10, Slovaška 7, Litva 4, Latvija 3, Liechtenstein 0; H - Anglija 8, Črna gora 7, Poljska 5, Moldavija 4, Ukrajina 2, San Marino 0; I - Španija, Francija 7, Gruzija 4, Belorusija 3, Finska 1.

V skupini A bosta o prvem oziroma drugem mestu, kot kaže, odločali Belgija in Hrvaška, ki jo sicer še čakata čustveno nabita dvoboja s Srbijo. Slednja bo skušala oktobrski ciklus čim prej pozabiti. Najprej je izgubila domač dvoboj z Belgijo, nato pa še obračun v Makedoniji, kjer bo 14. novembra v prijateljski tekmi gostovala tudi Slovenija.

V skupini B se je Italija po zmagi nad Dansko na San Siru, kjer je sodil Damir Skomina (Gazetta dello Sport ga je ocenila z izjemno nizko oceno 4,5), odlepila od zasledovalcev. Najbolj razburljiv razplet torkovih dvobojev je ponudila skupina C. Nemčija je v derbiju vodilnih ekip doma s Švedsko vodila s 4:0, a so gostje v pol ure izenačili izid. V skupini D Nizozemska ohranja tradicijo suverenih nastopov v kvalifikacijah. V štirih dvobojih še ni oddala točke, tako kot tudi ne Rusija, ki v skupini F nadaljuje pohod proti prvemu mestu. Portugalska si je privoščila še en spodrsljaj. Tokrat ji je doma dve točki odščipnila Severna Irska. Če Cristiano Ronaldo ne zadeva, potem so tudi Portugalci v težavah.

V skupini G najbolje kaže Bosni in Hercegovini ter Grčiji, ki je dosegla zmago na Slovaškem. V skupini H so dvoboj Poljske in Anglije zaradi naliva odigrali šele včeraj (1:1 Glik; Rooney), Črna gora pa je v Ukrajini vknjižila pomembne tri točke in se obdržala v krogu kandidatov za eno izmed prvih dveh mest. Derbi kroga je bil v skupini I.

Prekinjen je bil niz 24 zaporednih španskih zmag.

Francija je globoko v sodnikovem podaljšku v Madridu izenačila in prekinila zmagoviti kvalifikacijski niz evropskih in svetovnih prvakov. Španija je pred tem dosegla kar 24 zaporednih zmag.

V južnoameriških kvalifikacijah je Argentina ugnala Čile v gosteh in se utrdila na prvem mestu. Po polovici odigranih tekem pa na poti v Brazilijo dobro kaže še Ekvadorju in Kolumbiji. Za četrto in morebitno peto vozovnico pa se obeta še ogorčen boj v devetčlanski skupini.ASO


Najbolj brano