Noel preprečil dvojno avstrijsko zmago v Wengnu, Hadalin 14.

Francoz Clement Noel je presenetljivi zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Wengnu. Mladinski slalomski svetovni prvak je vodil že po prvi vožnji, v finalu pa zdržal pritisk in odbil avstrijski napad za največji uspeh v članski konkurenci. Slovenec Štefan Hadalin je drugič wengenski slalom končal v prvi petnajsterici.

Štefan Hadalin Foto: Stanko Gruden/STA
Štefan Hadalin Foto: Stanko Gruden/STA

WENGEN > Noel je postal šesti Francoz z zmago na slalomih za pokal Lauberhorn. Pred njim je to med še dejavnimi smučarji uspelo Alexisu Pinturaultu (2014) in Jean-Baptistu Grangeu (2008), v šestdesetih in sedemdesetih pa so wengensko strmino zmogli premagati Jean-Claude Killy (1967), Patrick Russel (1970) in Jean-Noel Augert (1972).

"Očitno mi Švica zelo prija. Za mano je res neverjeten teden, prejšnjo nedeljo sem v Adelbodnu prvič stopil na stopničke v svetovnem pokalu, zdaj pa sem v Wengnu osvojil še premierno zmago, to je neverjetno," se je v ciljni areni smejalo Noelu, ki je prvič v svetovnem pokalu vodil po prvi vožnji.

V finalu je imela Slovenija enega tekmovalca. Hadalin si je na prvi progi zagotovil enajsto izhodišče. A 23-letni Vrhničan, ki je v Wengen prišel s popotnico desetega mesta s slaloma v Adelbodnu, v finalu ni ponovil vožnje s prve proge in je izgubil tri mesta. Je pa z zaostankom 2,03 sekunde in 14. mestom vpisal najboljši dosežek na slalomih v Wengnu. "Z rezultatom sem zadovoljen. To je rezultat, ki ga iščem, sedaj imam neko konstantnost. Uspeli sta mi dve solidni vožnji z manjšimi napakami, ampak to je sestavni del. V celoti gledano, sem zadovoljen. Konkurenca je strnjena, proga je težka, kljub temu pa je treba napasti na polno, drugače hitro izgubiš nekaj mest. Še drugi dober rezultat zapored mi koristi tudi pri samozavesti in se bom lažje pripravil na tekmovanje v Kitzbühlu. Sledi nekaj dni počitka, nato nekaj slalomskih treningov in priprava za naslednji slalom," je iz Wengna sporočil Hadalin. Na startu je bil tudi Jakob Špik, ki pa prve vožnje ni končal v cilju. Slovenci se bodo po Wengnu sredi tedna podali na trening v Reiteralm. Naslednjo nedeljo v Kitzbühlu se bo na slalomske proge znova vrnil Žan Kranjec.

Avstrijci ostajajo pri devetih zmagah na wengenskih slalomih. Avstrijski dvoboj za drugo mesto je tokrat pripadel Manuelu Fellerju, ki je za pičli dve stotinki sekunde ugnal bolj slovitega rojaka Marcela Hirscherja, ki se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Zaostanki so bili majhni. Feller je za 21-letnim Francozom, ki je v mladinski konkurenci na slalomu slavil lani februarja na MSP v Davosu, zaostal zgolj osem stotink sekunde, Hirscherjev zaostanek na tretjem mestu je znašal desetinko sekunde.

Hirscher je sicer v finalu na drugi progi uprizoril popoln napad z najhitrejšo vožnjo finala, kar pa je bilo še vedno premalo za zmago. Najboljšemu alpskemu smučarju zadnjih osmih sezon se prva vožnja ni najbolje posrečila. Vpisal je zanj skromni peti čas z zaostankom 91 stotink sekunde. Prvič v tej sezoni po prvi vožnji na slalomih ni zasedal mest v prvi trojici najhitrejših.

Avstrijec je lani prvič zmagal na slalomu v Wengnu, v tej sezoni svetovnega pokala pa je osvojil devet zmag. V tej zimi je slavil na štirih slalomih (Levi, Saalbach, Zagreb, Adelboden), štirih veleslalomih (Beaver Creek, Val d'Isere, Alta Badia, Adelboden), dobil pa je tudi paralelni veleslalom v Alta Badii.


Najbolj brano