Napadalni aduti tudi na klopi

Francija tretjič ali Belgija prvič? To je poglavitno vprašanje pred nocojšnjim prvim polfinalnim obračunom na svetovnem prvenstvu. Belgijci še niso bili v finalu velikega tekmovanja, morda pa jim bo pot iz St. Peterburga do Moskve nakazal Francoz Thierry Henry.

Belgija je edina reprezentanca, ki je v Rusiji petkrat zmagala po 90 
minutah igre. Foto: Xinhua/STA
Belgija je edina reprezentanca, ki je v Rusiji petkrat zmagala po 90 minutah igre. Foto: Xinhua/STA

RUSIJA > Nekdaj sijajni napadalec trikolorjev, ki je zabijal gole po tekočem traku v zlatem Arsenalovem obdobju, je nemara najbolj zvezdniški pomočnik selektorjev na svetovnem prvenstvu (SP). Thierry Henry je bil najboljši strelec francoske reprezentance, ki je na prelomu tisočletja povezala naslova svetovnega in evropskega prvaka. Njegov reprezentančni kapetan je bil takrat Didier Deschamps, ki je bil kot defenzivni vezist povsem drugačen profil nogometaša. Navkljub vrsti napadalnih adutov tudi kot francoski selektor prisega na moštveno ravnotežje. V četrtfinalnem dvoboju z Brazilijo ga je pokazalo tudi belgijsko moštvo, ki je sicer zmes napadalnosti in kombinatorike.

Če vemo tudi, da je na čelu Belgije Španec Roberto Martinez, potem je igralno podobo rdečih vragov lahko razumeti. Kdo bi se odrekel nadarjenosti in nogometnih veščin Edena Hazarda, Kevina de Bruyneja, Romeluja Lukakuja, ne nazadnje tudi Drijsa Mertensa, ki ga je sicer žrtvoval na tekmi z Brazilijo. Ko imaš pred sabo ekipo s še več strelskega potenciala, seveda ne gre drugače. Razplet mu je dal prav, tako kot tudi menjave ob srečni in spretni zmagi nad Japonci, sicer bi se lahko belgijska pot klavrno končala že v osmini finala. Tako pa je sledil eden največjih zasukov v zgodovini izločilnih bojev SP, v četrtfinalu pa so Belgijci v razburljivi tekmi šokirali nemara prve favorite Brazilce.

Belgijci so na petih odigranih tekmah v Rusiji vselej zmagali in kakopak tudi zadeli. S 14 goli so najučinkovitejša ekipa SP, po 32 letih pa so se še drugič v zgodovini prebili v polfinale. S Francijo so se leta 1986 pomerili v nebodigatreba obračunu za tretje mesto, ki je po enajstmetrovkah pripadel veliki sosedi. Dve leti prej so Francozi na domačih tleh osvojili svojo prvo od treh lovorik, evropsko prvenstvo, kjer so v skupinskem delu s 5:0 razbili Belgijce. Michel Platini je na tekmi zabil tri gole, toliko kot sta jih v Rusiji prispevala najboljša francoska strelca Kylian Mbappe in Antoine Griezmann.

Hitrost Mbappeja je prišla v ospredje na tekmi z Argentino, Griezmann, ki je dvakrat zadel v polno iz enajstmetrovke in dosegel srečen gol proti Urugvaju, ter Olivier Giroud pa delata za dobrobit ekipe. Francoska moč slej ko prej izvira iz sredine igrišča. N'Golo Kante je vedno tam, kjer mora biti, Paul Pogba in Blaise Matuidi lahko posredujeta francoski igri potreben pospešek. Z Raphaelom Varanom in Samuelom Umtitijem pa Francija premore nemara najboljšo štopersko navezo v Rusiji. Tudi njuni prijemi bodo pod drobnogledom Urugvajca Andresa Cunhe, ki sicer ni bil med sodniškimi favoriti za zaključne boje.


Najbolj brano