Nad Nizozemce tudi s Primorci

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, v kateri so tudi štirje Primorci, bo danes iz pripravljalne baze v Kranjski Gori odpotovala na začetek evropske lige na Nizozemsko. Cilj je uvrstitev na zaključni turnir četverice.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, v  kateri so tudi 
štirje Primorci, bo danes  iz  pripravljalne baze v Kranjski Gori 
odpotovala na  začetek evropske lige na Nizozemsko.  Foto: Igor Mušič
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, v kateri so tudi štirje Primorci, bo danes iz pripravljalne baze v Kranjski Gori odpotovala na začetek evropske lige na Nizozemsko.  Foto: Igor Mušič

KRANJSKA GORA > Zlata evropska liga, v katero vstopa Slovenija, je sicer slab nadomestek za prvo skupino svetovne lige, ki so si jo Slovenci priigrali lani. Naknadno je potem mednarodna odbojkarska zveza to tekmovanje ukinila in si omislila novo, zaprto komercialno tekmovanje velikih in bogatih povabljencev, kjer za Slovence ni prostora.

V slovenski B skupini zlate lige tekmujejo še Nizozemska, Turčija in Ukrajina. Slovenci so med temi reprezentancami najvišje uvrščeni (osmi) na evropski lestvici. Prvi tekmec naših, Nizozemska, zaseda 15. mesto, a jo bo treba na domačem terenu v nedeljo v Doetinchemu vendarle resno vzeti, saj Slovenci ne bodo igrali v najmočnejši postavi. Z Nizozemske bodo Slovenci odpotovali naravnost v Ivano Frankivsk, kjer se bodo pomerili z 22. ekipo evropske lestvice, Ukrajino. Prva domača tekma bo 27. maja v dvorani Tabor v Mariboru. Tekmec bo kakovostna reprezentanca Turčije, enajsta na evropski lestvici. Sledilo bo gostovanje v Turčiji in za zaključek še tekmi v Mariboru z Ukrajinci (3.) in Nizozemci (6. junija).

Glede na zapisano je logičen cilj Slovencev uvrstitev na zaključni turnir, ki bo 13. in 14. junija na Češkem. V preostalih dveh skupinah A in B je še nekaj zelo dobrih reprezentanc. V krogu teh ekip je prvi favorit za uvrstitev na zaključni turnir iz A skupine Belgija (četrta na evropski lestvici) in iz C skupine Češka (sedma). V A skupini bi morala biti Belgijcem najbolj nevarna Estonija (13), v skupini C pa Finska (12).

Selektor Slobodan Kovač, ki je vodenje ekipe za evropsko ligo prepustil novogoriškemu pomočniku Samu Miklavcu, se je odločil, da v evropski ligi preizkusi pomlajeno zasedbo, v kateri so tudi Kanalci Matija Jereb (Salonit), Jure Okroglič (ACH) in belgijski prvak Dane Mijatović (Noliko Maaseik). Okroglič sicer zaradi poškodbe na Nizozemsko ne bo odpotoval, vendar pa je zato dobil priložnost član Salonita Anhovo Matic Vrtovec, ki lahko igra na položaju napadalca ali sprejemalca. Okroglič bo doma zaradi težav s kolenom treniral po posebnem programu. Glavno breme naj bi v tem tekmovanju nosili rezervisti lanske zasedbe, ki se je uvrstila na SP: Jan Kozamernik, brata Žiga in Tonček Štern, Jan Klobučar in Sašo Štalekar. Sprememba bo na mestu prvega organizatorja. To pomembno nalogo (lani je bil rezervist Gregor Ropret) je tokrat za evropsko ligo selektor Miklavc zaupal Matiji Jerebu.

Prvokategorniki, ki so lani priborili uvrstitev na SP - med njimi tudi nekdanji stebri odbojke na Primorskem, Mitja Gasparini, Dejan Vinčič in Danijel Koncilija - se bodo ekipi pridružili šele na poletnih pripravah za SP.

Selektor Samo Miklavc je občutke ob koncu priprav v Kranjski Gori in pred jutrišnjo tekmo strnil takole: “Imamo 14 zdravih igralcev. Žal je moral Jure Okroglič zaradi vnetja pokostnice pod kolenom ostati doma. Reprezentanca je mešanica novincev, mladih in starejših. Kemijo med njimi smo ustvarili. Skupaj smo bili tri tedne. Polovico časa smo namenili obnovi moči, ostalo pa tehniki. Mislim, da smo našli pravo udarno šesterico. Pred tekmo z Nizozemci smo pridobili posnetke treh njihovih prijateljskih tekem iz zadnjih tednov. Vsakič so spreminjali postavo. Gotovo gre za kakovostno reprezentanco s širino. Mi smo sicer Nizozemce s svojo najmočnejšo postavo premagovali. Upamo, da bomo uspešni tudi s tokratno. Veliko bo odvisno od sposobnosti igralcev, da se hitro prilagodijo doslej neznanim razmeram. Ker so spremembe tudi pri nas, se bodo s problemom prilagoditve soočali tudi tekmeci.”

Primorski odbojkarji pred tekmo z Niz0zemsko razmišljajo takole, organizator Matija Jereb:

“Nepričakovano mi je bila zaupana velika vloga prvega organizatorja igre reprezentance. Po svojih najboljših močeh se bom trudil, da bom dostojno vstopil v velike čevlje dosedanjega prvega organizatorja reprezentance Dejana Vinčiča. Tekma bo za nas zelo težka. Vsi Nizozemci igrajo v močnih ligah. Za zmago bomo morali dati maksimum, vendar pa zaupamo v svoje sposobnosti. Evropsko ligo si želimo začeti s točkami, ker to veliko doprinese k dobremu vzdušju v ekipi.”

Matic Vrtovec: Prvič se mi bo zgodilo, da ne bom le na pripravah članske reprezentance, temveč bom tudi odpotoval na tekmovanja evropske lige. Vesel sem priložnosti, ki sem jo dobil in tega , da sem popolnoma zdrav in dobro pripravljen. Skušal jo bom čim bolje izkoristiti. Čeprav sem med mlajšimi, imam že kar nekaj poznanstev od prej. Z nekaterimi fanti smo se že prej srečali v mlajših reprezentancah. Dobro smo zaživeli skupaj. Pred Nizozemsko rezultata ne bi napovedoval. Gotovo se bomo tam maksimalno borili za uspeh.”

Dane Mijatovića: “Nizozemci imajo letos zelo močno ekipo. Približno vem, kaj nas čaka, saj sem nekaj izvedel od mojega soigralca v belgijskem klubu Noliko Maaseik Justa Dronkersa. Morali se bomo zelo potrudit. S svojo pravo igro bi sicer morali biti konkurenčni. Moramo verjeti vase. S to mešanico mladih in izkušenih se da naredit v evropski ligi lep rezultat, če bomo stopili skupaj. Naši interni reprezentančni dvoboji na treningih, kjer se nas preizkuša 14, so zelo izenačeni.”


Najbolj brano