Na Vujovićevem seznamu tudi poškodovana Dolenec in Henigman

Selektor slovenske moške rokometne reprezentance Veselin Vujović je minuli teden obelodanil seznam 28 igralcev, ki imajo pravico nastopa na evropskem prvenstvu med 12. in 28. januarjem prihodnje leto na Hrvaškem, na današnji novinarski konferenci na sedežu Rokometne zveze Slovenije pa je prvoten seznam skrčil na 21 rokometašev.

Selektor slovenske moške rokometne reprezentance Veselin 
Vujović Foto: Tomaž Primožič/FPA
Selektor slovenske moške rokometne reprezentance Veselin Vujović Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Z Vujovićevega seznama so odpadli Dean Bombač (Vive Kielce), Klemen Ferlin, Gregor Potočnik, Matic Verdinek (vsi Gorenje Velenje), Aleks Vlah (Koper 2013), Matic Suholežnik (Celje Pivovarna Laško) in Mario Šoštarič (Pick Szeged), na njegovem seznamu pa sta zato poškodovana Jure Dolenec (Barcelona) in Nik Henigman (Riko Ribnica).

"Imel sem veliko težav okoli izoblikovanja končnega seznama, a tako je vselej v času selektorskega mandata. Na mojem seznamu je 19 igralcev, ki so sigurni in trenutno brez zdravstvenih težav, na njem pa sta tudi poškodovana Henigman in Dolenec. Oba igralca bosta v Zrečah vadila po posebnem programu, od njune rehabilitacije pa bo nato odvisno, ali bosta med kandidati za nastop na evropskem prvenstvu. Obstaja možnost, da bosta manjkala v prvem delu v Zagrebu in se nato soigralcem pridružila v drugem delu v Varaždinu. Po novem pravilu Evropske rokometne zveze imamo pravico šestih zamenjav na zaključnem turnirju. Moramo razmišljati optimistično in upati, da bosta nastopila na EP," je na današnji novinarski konferenci dejal selektor Vujović.

Na sklepnem turnirju na Hrvaškem ima pravico nastopa 16 igralcev, vse izbrane vrste pa imajo med tekmovanjem možnost kar šestih menjav - dveh igralcev v skupinskem delu, dveh v drugem delu in dveh v finalnem delu. Slovenija bo priprave pričela 26. decembra v Zrečah, pred začetkom evropskega prvenstva pa bo 4. januarja prihodnje leto igrala eno pripravljalno tekmo z Iranom v Dolu pri Hrastniku, dve pripravljalni tekmi pa proti Srbiji. Prva bo 9. januarja v Murski Soboti, druga pa dan kasneje v Velenju.

Slovenija se bo v prvem delu sklepnega turnirja v Zagrebu najprej pomerila z Makedonijo (13. januar), nato z Nemčijo (15. januar), v zadnjem krogu pa še s Črno goro (17. januar). V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance iz skupine C, ki se bodo nato v Varaždinu križale s tremi najboljšimi iz skupine D. V njej nastopajo Španija, Danska, Madžarska in Češka.

Na Vujovićevem seznamu so naslednji rokometaši:

> vratarji: Urh Kastelic, Matevž Skok (oba Zagreb) in Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško);

> krilni igralci: Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Vive Kielce), Gašper Marguč (Veszprem) in Niko Medved (Gorenje Velenje);

> zunanji igralci: Saša Barišić Jaman, Patrik Leban (oba Nexe Našice), Marko Bezjak (Magdeburg), Jure Dolenec (Barcelona), Nejc Cehte, Jan Grebenc (oba Gorenje Velenje), Nik Henigman (Riko Ribnica), Vid Kavtičnik (Montpellier), Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar (oba Celje Pivovarna Laško) in Miha Zarabec (Kiel);

> krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Igor Žabič (Wisla Plock).


Najbolj brano