Mariborske vijolice so se razcvetele še pred snegom

Jesenski del državnega prvenstva v nogometu je končan. Oddahnejo si lahko glavni akterji in gledalci, res pa je, da predčasni odhod na zimski premor razkriva, da je klubska scena v Sloveniji daleč od evropskega povprečja.

Novogoričani (v belo-modrih dresih) bodo prezimili na šestem, Ankarančani pa na zadnjem mestu. Foto: Leo Caharija
Novogoričani (v belo-modrih dresih) bodo prezimili na šestem, Ankarančani pa na zadnjem mestu. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Zadnji jesenski krog so slovenski prvoligaši odigrali 2. oziroma 3. decembra, na zelenice naj bi se vrnili 24. februarja. Če seveda spet ne bo snega ali kakšnega drugega vremenskega pojava, ki domnevno onemogoča igranje. Pri Nogometni zvezi Slovenije so se po prvotni odpovedi sobotne tekme v Dravogradu odločili, da v paketu preložijo kar vse dvoboje 19. kroga. Mimogrede: pretekli vikend so odigrali prvoligaške tekme v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem, torej v vseh sosednjih državah. Prvenstvene obračune so spravili pod streho tudi v Švici in Rusiji, kjer ima zima mlade. Je torej nogometna infrastruktura v Sloveniji res tako bedna ali ni bilo pravega interesa med deležniki, da bi odigrali še zadnji predvideni krog. Ne nazadnje so bile vse tekme predvidene tudi v TV prenosih, za televizijo pa velja, da kroji nogometne urnike. Očitno pri nas veljajo posebne zakonitosti.

Vsi na počitnice

Argument o regularnosti tekmovanja je vselej priročen, a da na stadionih v Stožicah in Ljudskem vrtu, ki imata licenco za igranje evropskih tekem najvišje ravni, ne bi mogli odstraniti desetih centimetrov snega in pripraviti zelenice, je težko verjeti. Kakorkoli, v Sloveniji smo šli prvi na tekmovalni premor, ki bo trajal dobra dva meseca in pol, kar je nesorazmerno dolgo. Po drugi strani smo med prvimi v vrsti za začetek nove sezone sredi poletne pripeke. Vsekakor bi veljalo še enkrat pretresti tekmovalni koledar in ga prilagoditi nogometni stvarnosti. V tujini se trenerji pritožujejo, da ob zgoščenem urniku ni časa za treniranje, pri nas ga je preveč. Po enomesečnih počitnicah se bodo prvoligaške ekipe vrnile k vadbenemu procesu okrog 10. januarja. Sledil bo poldrugi mesec priprav na spomladanski del sezone. Že gospodarska logika govori proti dolgemu mrtvemu teku, ki ne koristi niti samim akterjem, ko se v januarskem prestopnem roku podajo v tujino in morajo ob vseh prilagoditvenih okoliščinah loviti še igralni ritem. V Angliji so božično-novoletni prazniki že pregovorno povezani z najbolj norim nogometnim obdobjem. V Italiji bodo igrali tudi 23. in 30. decembra, v Nemčiji sta na sporedu še dva kroga, v Avstriji bodo na zimski premor šli konec tedna.

V jesenskem delu sezone je bilo dogajanje na klopeh slovenskih prvoligašev precej manj živahno kot v enakem obdobju lani. Po trenerskih menjavah so tako posegli le Celje, Krško in Triglav.

Prvoligaški ritem

Pri nas bo še zadnje dejanje v koledarskem letu tradicionalna zaključna prireditev Nogometne zveze Slovenije. Tam naj bi izžrebali tudi polfinalna para slovenskega pokala, kamor se je prebila Gorica, ki je jesenski del državnega prvenstva začela tako, kot ga je končala - slabo. V štirih uvodnih in sklepnih krogih je ostala brez zmage in pri tem zabeležila identičen izkupiček. Če seštejemo, je v osmih dvobojih zbrala vsega dve točki, na preostalih enajstih obračunih pa je vknjižila 21 točk, kar je zelo spodobna številka. S takšnim ritmom zbiranja točk na začetku in v končnici sezone bi bila precej više na lestvici.

Je pa res, da znajo biti številke tudi varljive. O tem bi kaj več lahko povedali v mariborskem taboru. Branilci naslova in jesenski prvaki so zlasti v Ljudskem vrtu nizali minimalne zmage, pri čemer so v končnicah tekem neredko obrnili rezultat v svoj prid. Na dveh medsebojnih dvobojih so šest točk vknjižili z Domžalami, štiri pa z Olimpijo, ki je proti koncu jeseni zašla v globoko ustvarjalno krizo, čeravno je na evropski fronti padla že zgodaj poleti. Na zadnjih petih tekmah so Ljubljančani dosegli vsega dva gola. Še najboljši zaključek jeseni so imeli Domžalčani, ki so v zadnjih sedmih dvobojih šestkrat zmagali, od tega štirikrat zapored, in se utrdili na tretjem mestu.

Rudar je blizu, Gorica in Celje sta po polovici sezone v sredini, kamor bi se želela prebiti še Krško in Aluminij. Priključek lovi Triglav, za katerega je vezan zanimiv podatek. Deset od svojih 14 točk je osvojil na gostovanjih. V gosteh je bistveno uspešnejši tudi zadnji Ankaran, ki pa je posebna zgodba.


Najbolj brano