Luka Dončić: Z Igorjem se slišiva skoraj vsak teden

Redko besede 19-letnika povzročijo takšen odmev. Luka Dončić je v Beogradu izjavil, da se še ni odločil glede odhoda v ligo NBA v prihodnji sezoni. Hkrati je slovenskim novinarjem sporočil, da bi se veselil ponovnega sodelovanja z Igorjem Kokoškovim, ki je postal novi trener Phoenix Suns, ekipe, ki bo imela prvi izbor na draftu lige NBA.

Luka Dončić je v Beogradu izjavil, da se še ni odločil glede odhoda 
v ligo NBA v prihodnji sezoni. Foto: Fiba
Luka Dončić je v Beogradu izjavil, da se še ni odločil glede odhoda v ligo NBA v prihodnji sezoni. Foto: Fiba

BEOGRAD, LJUBLJANA > V Beogradu zbrani najboljši igralci in trenerji v Evropi, največ mikrofonov pa je v četrtek, ko so vse štiri ekipe, udeleženke zaključnega turnirja, odprla svojo vrata medijev, imel pred usti 19-letni Ljubljančan Luka Dončić. Med novinarji jih je bilo mnogo iz Slovenije.

"Moji zadnji tekmi v Evroligi? To bomo še videli. Odločitev bomo sprejeli po koncu sezone, saj sem trenutno povsem osredotočen na Real," je po poročanju multimedijskega portala RTV Slovenija - MMC dejal Dončić.

V ZDA ogorčenje

Te besede so hitro zakrožile po medmrežju in v ZDA povzročile kar manjše ogorčenje, češ, kako lahko nekdo razmišlja, da ne bi prišel v najmočnejšo ligo na svetu, potem ko vsa predvidevanja kažejo, da bo na draftu 21. junija zasedel prvo ali drugo mesto.

Računica Dončića je dokaj jasna. Po eni strani ima pred seboj tekmo ali dve sezone, če se bo uvrstil v finale zaključnega turnirja, hkrati pa se zaveda, da lahko v Madridu iztrži finančno boljšo pogodbo, kot mu po pravilih pripada v ZDA. Prvi izbor ima zagotovljeno plačo 5,7 milijonov evrov za prvo sezono, 6,6 milijonov za drugo in 6,9 milijonov evrov za tretjo sezono. Pri drugem izboru so te številke že za dobrega pol milijona nižje, pri tretjem prav tako.

Dončić se ukvarja tudi s finančnim vprašanjem

Glede na to, da je davčna zakonodaja v ZDA v vsaki zvezni državi nekoliko drugačna, po nekod so plače športnikov obdavčene tudi nad 40 odstotki, in da si mora igralec s to vsoto kupiti ali najeti hišo oziroma stanovanje (v Evropi za to poskrbijo klubi), prevozno sredstvo (Dončić je letos od Reala dobil Audi A7, vreden približno 100.000 evrov) ter zagotoviti ostale zadeve za bivanje, se pričakovano Dončića ukvarja tudi s tem vprašanjem.

Ob tem velja še omeniti, da je predsednik Real Madrida Florentino Perez, ki obožuje zvezdnike in ki je zanje pripravljen globoko seči v žep. Dončića bi verjetno lahko prepričal z letno plačo okoli 4,5 milijone evrov neto - za primerjavo je to sicer osemkrat manj, kot prejema portugalski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo.

Vseeno je Dončić nakazal, da bo kariero nadaljeval v ZDA, še posebej, če ga bo na naboru izbral Phoenix, kjer je službo prvega trenerja dobil Igor Kokoškov, ki je lani Slovenijo popeljal do evropskega naslova.

"Me ne preseneča, da je Igor postal glavni trener. Vem, kakšen trener je in kaj zmore, tako da je zame to povsem normalno. Seveda bi bil zelo vesel, če bi znova sodelovala. On je izvrsten trener in tudi zunaj igrišča nam je veliko pomagal, glede vsega, ne le košarke. Bilo bi izvrstno, če bi znova sodelovala. Zagotovo bi mi bilo lažje, če bi bil Igor moj prvi trener v ligi NBA. Dobro se poznava, mislim pa, da bi tudi njemu bilo to v pomoč."

"Ko sem videl, katere ekipe bodo prve izbirale, sem Igorju napisal, da mu čestitam, saj sem vesel zanj. Sicer pa sva ves čas na vezi, ne le zdaj po žrebu za nabor. Slišiva se praktično vsak teden," njegovo izjavo prenaša MMC.

“Možnost, da zaigram za Slovenijo, seveda obstaja”

Mladi zvezdnik pa je slovenskim novinarjem odgovarjal še o evropskem prvenstvu 2017 in možnostih igranja za Slovenijo v kvalifikacija za SP konec junija.

"Evropski naslov s Slovenijo je bil res sladek. Bolj sanjskega leta si ne bi mogel zamisliti. Za mano je izvrstna sezona in vsa ta priznanja mi veliko pomenijo. Kaj se še lahko zgodi, da je še bolje? Če osvojimo Evroligo, potem bi bilo pa res nepozabno," je dejal Dončić.

Ob tem je še dodal: "Možnost, da zaigram za Slovenijo, seveda obstaja, a moram videti, kako bo. Odvisno je, kakšna bo odločitev, če bom ostal pri Realu ali bom odšel v NBA. Bi pa z veseljem igral. Kar se je zgodilo poleti, je bilo nepozabno. Ne le, da smo postali prvaki, tudi kako smo se dobro razumeli in imeli kot ekipa. Če bo možnost, bom zagotovo igral."


Najbolj brano