Kanuist Nejc Polenčič športnik julija na Primorskem

Nejc Polenčič je na najboljši možni način zaokrožil mladinski staž. Pred prehodom med mlajše člane si je kanuist Soških elektrarn na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v poljskem Krakovu priveslal zlato medaljo.

Nejc Polenčič Foto: Nina Jelenc/KZS
Nejc Polenčič Foto: Nina Jelenc/KZS

SOLKAN > Naslov mladinskega svetovnega prvaka ni udaril kot strela z jasnega. Čeprav sodi slalom na brzicah med najbolj nepredvidljive discipline in so napovedi nehvaležne, se je medalja Nejcu Polenčiču v zadnjih treh sezonah na velikih tekmovanjih že nasmihala. Leta 2017 je bil peti na svetovnem prvenstvu (SP) v Bratislavi. Letos je bilo evropsko prvenstvo (EP) prav tako na Slovaškem, a v Liptovskem Mikulašu, ki pa Polenčiču ne bo ostal v najlepšem spominu. Zaradi izpuščenih vrat je namreč ostal celo brez finala. Je bilo morda zato le dva tedna kasneje v Krakovu več pritiska, ker se je ponujala zadnja priložnost za osvojitev medalje na velikih tekmovanjih v mladinski konkurenci?

“Prav nasprotno. Bil sem bolj zbran in sproščen kot v Bratislavi,” je povedal Polenčič, ki mu je matični klub KK Soške elektrarne v solkanskem kajak centru pripravil sprejem po vrnitvi s Poljske, kjer je bilo ob spremljanju finala prisotne precej tekmovalne napetosti. Še posebej potem, ko je Polenčič prevzel vodstvo, a z nezanemarljivo opombo. V finalni vožnji si je privoščil dva kazenska dotika, na startu pa so bili še trije tekmovalci. Strah, da bi mu odličje spet spolzelo iz rok, je bil vendarle odveč. Tudi Polenčič je bil skoraj prepričan, da bo finalna vožnja zadostovala za skok na zmagovalne stopničke.

V Solkanu najprej spust, nato slalom

Slovenija bo prihodnje leto vendarle gostila le eno veliko tekmovanje v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. V Tacnu bo svetovno prvenstvo, evropsko prvenstvo, ki je bilo predvideno v Solkanu, pa so na prošnjo mednarodne kajakaške zveze zamaknili in bo torej na sporedu leta 2021. Tako bo prihodnje poletje v Solkanu le evropsko prvenstvo v spustu in sprintu na divjih vodah.

“Nekako sem slutil, da bo vsaj eden od še treh preostalih finalistov na startu storil kakšno večjo napako. V finalnih vožnjah so bile kar pogoste, sam pa sem izpeljal zelo hitro vožnjo, ob tem pa sem se izognil hujšim spodrsljajem. Zlatega odličja ravno nisem pričakoval, sem pa že v preteklih sezonah pokazal, da sem konkurenčen v boju za vrh. Medalje so me stali dotiki oziroma kazenski pribitki,” je povedal Polenčič, ki je že leta 2016 nastopal na evropskem prvenstvu. V kanuju dvosedu se je predstavil domačim navijačem v Solkanu, ki bo leta 2021 prav tako gostil prvenstvo stare celine za mladince in mlajše člane. Če bo šlo vse po tekmovalnih načrtih, bo Polenčič takrat branil slovenske barve v kategoriji do 23 let, v katero bo prestopil s prihodnjo sezono.

Starostni preskoki niso prav preprosti in ne pomenijo samodejnega nadaljevanja uspehov. O tem bi lahko kaj več povedali Polenčičevi klubski kolegi, tudi Niko Testen in Tine Kancler, ki sta se okitila z naslovoma evropskega prvaka v mladinski konkurenci. Polenčič se bo moral na izbirnih tekmah najprej prebiti v reprezentanco kanuistov do 23 let. Motiva za novo sezono ne bo manjkalo. V Krakovu bo naslednje evropsko prvenstvo, Tacen pa bo gostil svetovno prvenstvo 202o, ko bodo na sporedu tudi olimpijske igre v Tokiu. Za olimpijske sanje je seveda še veliko prezgodaj, solkanskega najstnika do tja čaka še trnova pot.

“Preboj v člansko reprezentanco in uvrstitev na olimpijske igre je seveda dolgoročni cilj, o kratkoročnih pa bom razmišljal med pripravami na naslednjo sezono, ko bom nadgrajeval veslaško tehniko in se poskušal približati najboljšim članom. Je pa naslov mladinskega svetovnega prvaka vsekakor lepa popotnica za naprej,” je povedal Polenčič, ki sta ga po krajšem oddihu v Grčiji že čakali mednarodni tekmi v Pragi in Bratislavi.


Najbolj brano