Zvezde bodo manjkale

Evropski košarkarji v ligi NBA so bili pred dvema desetletjema bolj izjema kot pravilo. Prvenstva stare celine so zato zbrala skoraj ves evropski košarkarski potencial, ki ga septembra v Sloveniji ne bo.

NOVA GORICA > Da utegne biti evropsko prvenstvo v poolimpijskem letu igralsko okrnjeno, je bilo moč sklepati. Gotovo bodo manjkala tri imena, ki so zaznamovala igro pod koši v preteklem desetletju, in to ne le v Evropi. Pau Gasol, Dirk Nowitzki in Andrej Kirilenko imajo zvezdniški status tudi onkraj Atlantika. Nenazadnje se lahko pohvalijo s kopico nastopov na tekmah “All Star,” Gasol in Nowitzki pa sta osvojila tudi šampionske prstane. Nemec, ki je bil z Dallasom prvak pred dvema letoma, je načet. Nowitzki se je v preteklosti rad odzival na reprezentančna vabila, a pri 35-ih letih ni več najmlajši. Njegova kariera v dresu z nemškim grbom pa gre h koncu.

Pau ne, Marc da

Slovenija ima v ligi NBA dva predstavnika. Član Phoenixa Goran Dragić je potrdil nastop, Beno Udrih, ki je v drugem delu sezone branil barve Orlanda, pa se še ni jasno opredelil.

Kirilenko je že pred časom napovedal reprezentančno upokojitev, EP v Sloveniji pa bo izpustil tudi Pau Gasol. Španci bodo prihodnje leto gostili svetovno prvenstvo na domačih tleh, kar bo priložnost za slovo zlate generacije. Nekateri izmed glavnih akterjev so si zato vzeli premor in bodo izpustili evropsko prvenstvo. Med njimi je tudi prvi organizator igre Jose Calderon. Španska reprezentanca pa bo ne glede na odpovedi septembra v Sloveniji vendarle imela zelo solidno NBA zastopstvo. Na EP bo tako igral najboljši obrambni igralec lige Marc Gasol, pa povratnik v reprezentanco Ricky Rubio in tudi naturalizirani Serge Ibaka. Med potencialnimi kandidati je tudi član Portlanda Victor Claver.

Najmočnejše in najštevilčnejše zastopstvo pa bi na EP utegnila imeti Francija. Nastop ta hip najboljšega evropskega igralca Tonyja Parkerja, ki se je s San Antoniom prebil do finala lige NBA, je bržkone manj verjeten. Pri Ostrogah je sicer mini francoska kolonija, saj sta Parkerjeva soigralca Boris Diaw in Nando de Colo, kopica Francozov pa je razpršena tudi po drugih NBA klubih. Visokih Joakima Noaha in Daniela Seraphina sicer ne bo, zato pa so med kandidati za nastop: Mickael Pietrus, Ian Mahinmi, Rodrigeu Beabois, Johan Petro, Nicolas Batum in Michael Gelabale. Z igralci iz lige NBA bi torej lahko sestavili skoraj celotno francosko reprezentanco, pri čemer bi galski petelini imeli absolutni primat. Takšnemu trendu se ne gre čuditi. Francoski temnopolti igralci vsi po vrsti slovijo kot izjemni atleti, ki sicer prevladujejo v ligi NBA.

Bargnani v Kopru

Z naskokom največ evropskih košarkarjev v ligi NBA ima Francija, in sicer enajst. Na drugem mestu je Španija s šestimi. Francija in Španija sta bila tudi finalistki zadnjega EP.

Ostale države imajo bistveno manj košarkarjev v severnoameriški poklicni ligi. Litva jih premore denimo tri: prekaljenega Linasa Kleizo ter mlajša Jonasa Valenčiunasa in Donatasa Motiejunasa. Številčno močneje zastopani so Turki. Najvidnejši in najbolj plačan posameznik je Hidayet Türkoglu, ki je moral zaradi uporabe prepovedanih sredstev izpustiti 20 tekem v rednem delu lige, Ersan Ilyasova je tudi nepogrešljiv člen v turški reprezentanci, ki bi lahko računala tudi na centra Houstona Omerja Asika in Utaha Enesa Kanterja.

Turki so bili sicer izžrebani v koprsko skupino, v kateri Italija gotovo ne bo mogla računati na poškodovanega Danila Gallinarija, vprašljiv pa je tudi nastop Marca Belinellija, ki mu poteče pogodba s Chicagom. Zato pa bo izbrani vrsti pomagal Andrea Bargnani. Za Rusijo pa utegneta zaigrati nadarjeni branilec Aleksej Šved in tudi center Timofej Mozgov. V Koper pa ne bo njegovega centrskega soigralca iz Denverja, Grka Kostasa Koufosa. Bo pa zato imela švedska reprezentanca v Bonifiki z Jonasom Jerebkom in Jeffom Taylorjem kar soliden NBA pridih.

Brez predstavnika iz najmočnejše lige na svetu bodo, kot vse kaže, Britanci, ki bi sicer v Luolu Dengu in Benu Gordonu imeli pomembna aduta. Zanimiva bi utegnila biti reprezentanca Črne gore, okrepljena s centrsko navezo Nikola Peković-Nikola Vučević. Prav tako je nastop na EP potrdil Mirza Teletović, ki je bil proglašen za najboljšega športnika Bosne in Hercegovine v preteklem letu. Za češko reprezentanco utegne zaigrati Jan Vesely, za izraelsko Omri Casspi, za ukrajinsko Zaza Pachulia, za poljsko Marcin Gortat ...

ALEŠ SORTA


Najbolj brano