Žreb brez odgovorov o realni moči

Devet mesecev in pol manjka do začetka evropskega prvenstva v košarki stare celine na slovenskih tleh. Jutrišnji žreb bo prinesel sestavo tekmovalnih skupin, razmerja moči pa so še skrivnost.

Od jutri bodo mesta, ki bodo gostila i Eurobasket, dobila svojo vsebino Foto: Ikonografika Igor Tavčar
Od jutri bodo mesta, ki bodo gostila i Eurobasket, dobila svojo vsebino Foto: Ikonografika Igor Tavčar

POSTOJNA, KOPER> Postojnska jama bo jutri po napovedih prirediteljev prizorišče spektakularnega žreba skupin za evropsko prvenstvo pri nas. Ideja za na videz težko izvedljiv dogodek v zemeljskem drobovju se je porodila v mestu pod Sovičem, pobudnik pa je bil nekdanji pomočnik selektorja reprezentance David Nikolič.

Prvi boben tvorijo Španija, Francija, Rusija, Makedonija, drugega Litva, Slovenija, Grčija, Velika Britanija, tretjega Italija, Hrvaška, Nemčija, Črna Gora, četrtega Finska, Poljska, Ukrajina, Bosna in Hercegovina, petega Gruzija, Belgija, Latvija, Turčija ter šestega Češka, Srbija, Izrael in Švedska.

“Žreb v Postojnski jami je nekaj, kar odstopa od vsega doslej videnega, zato sem takoj pomislil, da bi ga pripravili pri nas. Potem smo to predlagali skupaj z Marjanom Batageljem in občino. Zelo sem vesel, da je bila ideja sprejeta. Batagelj, sicer košarkarski navdušenec, je idejo podprl tudi finančno. Verjamem, da bomo priča lepemu spektaklu. Sicer sem ponosen na delo v reprezentanci med leti 2004-2006, ko so bili postavljeni temelji najboljših dosežkov. Vedno bom ostal njen navijač,” je Nikolič povedal za PN.

V PN smo sicer že v ponedeljek razkrili imena tistih, ki bodo žrebali skupine, v četrtek so jih tudi uradno potrdili, pri čemer je prišlo do spremembe. Namesto Sergeja Belova bo kroglice vlekel predsednik ukrajinske košarkarske zveze Aleksander Volkov, z njimi bodo Rašo Nesterović, Peter Vilfan, Ivo Daneu, Aljoša Žorga, Turek Ibrahim Kutluay in Španec Jorge Garbajosa.

Za potrebe TV prenosa in medijev je bilo potrebno v Postojnsko jamo potegniti dva kilometra optičnih kablov. Žreb si bo lahko v živo ogledalo 650 ljudi, v njej bo stal oder velikosti 10x4 metre, ob njem pa bo tudi košarkarsko igrišče, na katerem bo odigrana prva košarkarska tekma v naravni jami. Na voljo je bilo tudi 150 vstopnic, ki so večinoma pošle.

Žreb bo trajal 55 minut. Gostje in udeleženci bodo morali biti kar dobro oblečeni, saj je v jami stoodstotna vlažnost zraka in stalna temperatura 10 stopinj Celzija. Akreditiranih je 150 novinarjev iz vse Evrope, ob žrebu pa bosta predstavljeni tudi maskota prvenstva Lipko ter uradna himna prvenstva v slovenski in angleški različici, ki jo je spesnil Zoran Predin, ki je pred časom za hrvaške medije razkril delovni naslov V ritmu Triglava.

Tekmovalna plat žreba še ostaja v ozadju. Deset mesecev pred prvo tekmo na EP je pač zelo težko napovedovati, v kakšnih zasedbah bodo prišle posamezne reprezentance. Uveljavljena razmerja moči pri vrhu sicer bolj ali manj veljajo - lani je mednje posegla Makedonija, ki se bo morala dokazati. Evropski prvak Španija je neznanka, ker bo prihodnje leto gostila SP in je tja že uvrščena, zato je možno, da bo prišla temeljito spremenjena. Rusija je pred kratkim ostala brez tvorca zadnjih uspehov Davida Blatta, Francija ima jedro igralcev iz lige NBA, Srbija je boljša, kot je bil njen zadnji izkupiček, Litva bo najbrž spet močnejša, vprašanje je, če bo Dirk Nowitzki še oblekel nemški dres ... Veliko je čejev in malo znanega.

ROK MAVER


Najbolj brano