Zidarji odšli, prišli mesarji

Sežanska košarka to poletje obrača nov list v več kot polstoletni zgodovini. Po slovesu dolgoletnega pokrovitelja Kraškega zidarja ima klub novo ime in nov petletni delovni načrt.

Sežanski klub je eden redkih, ki jih izguba dolgoletnega  pokrovitelja ni povsem dotolkla Foto: Dejan Colja
Sežanski klub je eden redkih, ki jih izguba dolgoletnega pokrovitelja ni povsem dotolkla Foto: Dejan Colja

SEŽANA> Naveza med gradbincem Kraškim zidarjem d. d. in sežansko košarko je trajala dobrih 33 let. Na poletni skupščini kluba se je poslovil večji del starega upravnega odbora in imenovali so nov odbor.

Klub bo naslednjih pet let, za kolikor je podpisana pokroviteljska pogodba, nosil ime KK Sežana Mesarija Prunk. Prvega moža Kraškega zidarja Radoša Lipanjeta je na čelu upravnega odbora zamenjal Andrej Prunk. Po več kot desetletju vodenja športne politike se je umaknil tudi alfa in omega kluba Igor Meden, poslej bo to delo opravljal Miroslav Jurić, ki hkrati ostaja tudi trener članske ekipe, ki se je prebila v 3. SKL.

Nekaj dolga je ostalo (okrog 20.000 evrov), saj Kraški zidar ni bil več sposoben izpolnjevati sponzorske pogodbe, je pa zato v zadnjih letih pokril večino obveznosti iz prvoligaških časov. “Za naslednje petletno obdobje smo naredili projekt, kako si zamišljamo sežansko košarko. Uresničitev ni samo v naših rokah. Ustvariti želimo domače jedro ekipe, ki bi se čez leta potegovala za drugo, lahko tudi prvo ligo, z enim ali dvema igralcem iz drugih okolij. Nikakor pa ne mislimo delati rezultat na silo, s kupljeno ekipo, kot se je počelo nekoč,” pravi Jurić.

Zastavljeno delo z mlajšimi kategorijami daje sadove, v vseh starostnih kategorijah so rezultati zadovoljivi ali celo nad pričakovanji. Članska ekipa, ki se je v dodatnih kvalifikacijah iz četrte prebila v tretjo ligo, je temeljila na mladincih in kadetih, in tako bo tudi v prihodnje. Sedmim mladincem so v podpis ponudili članske pogodbe. V moštvo se je po letu dni igranja v Ajdovščini vrnil Marko Likar, za vnovično sodelovanje se dogovarjajo tudi s Pavlom Djurkovićem. Mlajše selekcije počasi polnijo tudi deficitarne letnike (za mladince so igrali večinoma kadeti). Pionirji do 12. leta starosti so se celo potegovali za zaključni turnir četverice, kjer so naleteli na premočno ekipo Olimpije. Sežanski klub je v točkovanju Pokala mladih Slovenije osvojil visoko šesto mesto.

Temeljni cilj kluba je torej usmeritev na domače moči in čez čas vzpon v drugo, morda celo v prvo ligo.

O tem, kako je kriza najedla ta šport v Sloveniji, zgovorno priča podatek, da je bilo Sežancem že letos ponujeno mesto v drugi ligi, pa čeprav so novinci v tretji ligi.

ROK MAVER


Najbolj brano