Zaključek košarkarske evrolige tudi s slovenskim pridihom

Italijanska gospodarska prestolnica gosti finalni turnir košarkarske evrolige, ki ga spremlja tudi obilica drugih dogodkov v centru Milana.

Od danes do nedelje poteka  finalni turnir košarkarske evrolige Foto: STA
Od danes do nedelje poteka finalni turnir košarkarske evrolige Foto: STA

MILANO > V igri za nastop med štirimi najboljšimi klubi elitnega tekmovanja je bil tudi domači EA7 Armani, ki pa je v četrtfinalu izgubil z Maccabijem. Ta se bo v današnjem prvem polfinalu pomeril z moskovskim CSKA. Večerni polfinale bo Real Madrid : Barcelona. Za Katalonce igrata Erazem Lorbek in Boštjan Nachbar, sodil pa bo Sašo Pukl. Spremljajoči dogodki turnirja (med udeleženci je tudi slovenski reprezentant Goran Dragić) potekajo predvsem na centralnem trgu Duomo, kjer je tudi navijaška cona.

V Milanu so zbrane dejansko najmočnejše ekipe. Sistem tekmovanja v zaključni fazi presenečenj skoraj ne dopušča. Kakovost se v največ petih tekmah četrtfinala gotovo pokaže. S 3:0 se je v Milano prišla le Barcelona, ostale tri ekipe so se mučile dlje.

Prvi polfinale, danes ob 18. uri, bo med CSKA in Maccabijem. Statistika govori v prid CSKA. Moskovčani so Izraelce letos premagali dvakrat. Ravno tako so jih dvakrat izločili na zaključnih turnirjih. Obakrat (2006 in 2008) so bili na koncu tudi prvaki. CSKA je v zadnjih dvanajstih sezonah enajstkrat igral na zaključnem turnirju in šestkrat osvojil pokal. Maccabi je bil nazadnje na takšnem tekmovanju leta 2011, prvak pa je nazadnje bil leta 2005.

V drugem polfinalu, ob 21. uri, bo Barcelona skušala stopiti na pot do tretjega evropskega naslova v zgodovini kluba. Toda Real je zgodovinsko najboljša ekipa v Evropi, z osmimi naslovi, sicer z le enim v zadnjih 34 letih. Real je bil letos ena najbolj konstantnih ekip. Barcelona je sicer skoraj redna udeleženka končnic evrolige, praviloma pa končna poraženka. Bistveno bolje je igrala v drugem delu letošnjega tekmovanja. To bo tretji španski dvoboj v zgodovini finalnih turnirjev.

Tekma za tretje mesto bo v nedeljo ob 17. uri, veliki finale pa ob 20. uri. RM


Najbolj brano