Vse so pokazali v podaljšku

Kljub temu, da v rednem delu sobotne tekme niso niti enkrat vodili, so košarkarji Portoroža z bojevito igro izsilili podaljšek, v katerem so zabeležili zlata vredno zmago, s katero so ostali v boju za mesta v ligi za prvaka. Grosuplje : Portorož 71:79, 62:62.

Sašo Ožbolt  Foto: Simon Maljevac
Sašo Ožbolt  Foto: Simon Maljevac

GROSUPLJE > Gostujočo zasedbo je na zelo pomembni tekmi pričakala dokaj hladna dvorana in kar dve domači navijaški skupini, ki sta navdušeno pozdravili vodstvo svojih ljubljencev s 14:4 v peti minuti srečanja.

Dvorana Brinje, gledalcev 500, sodniki: Petek (Maribor), Gajšek (Podčetrtek), Pur (Šmarje pri Jelšah); četrtine - 26:18, 17:16, 15:14, 4:14, podaljšek 9:17. Grosuplje: Krubally 14 (8:4), Antonijević 15 (2:2), Trampuš 5, Julević 11 (2:1), Krušič 11 (3:1), Williams 7 (3:3), Jerman 4, Burrage 4. Trener: Dejan Mihevc. Portorož: Tratnik 11 (3:3), Zagorc 19, Špan 16 (2:2), Cvetičanin, Petrovčič 5 (2:1), Zolotić, Čigoja, Buda 2 (2:0), Hodžić 4, Ožbolt 13 (6:6), Richter, Markič 9 (4:3). Trener: Konstantin Subotić. Os. napake: Grosuplje 22, Portorož 22; prosti meti: Gros. 18:11, Port. 22:18; trojke: Gros. 19:4, Port. 22:7 (Zagorc 3, Špan 2, Ožbolt, Tratnik po 1); skoki: Port. 37, Gros. 37.

Je bil mraz glavni krivec za bled uvod Portorožanov? “Zavedajoč se pomembnosti tekme smo morda začeli preveč v krču. V obrambi nismo bili pravi, vendar smo se, na srečo, v nadaljevanju tekme še pravočasno zbrali,” je razloge za slabo prvo četrtino, v kateri so bili domači za razred boljši tekmec, pojasnil portoroški branilec Alen Hodžić. Trener gostov Konstantin Subotić je imel tokrat na voljo popolno zasedbo in s tem precej več manevrskega prostora, kar je izkoristil za številne menjave. Organizator igre Jan Špan je v osmi minuti znižal na 22:16, do konca prvega polčasa pa so gledalci spremljali igro v slogu toplo-hladno, ki je po zaslugi učinkovitega dvojca Marko Antonijević-Mensud Julević več uspeha prinesla Grosupeljčanom.

Na začetku drugega polčasa se je na parketu razvnela prava bitka za vsako žogo, v kateri so varno prednost še vedno držali domači košarkarji, medtem ko mornarji zaradi številnih izgubljenih žog nikakor niso uspeli ujeti popolnega priključka. Po vsakem zapravljenem napadu je sledila kazen. Ob vodstvu domačih s 60:48 devet minut pred koncem tekme, je bila gostujoča zasedba že v navidez brezizhodnem položaju, vendar je končnica tekme prinesla popoln preobrat. Najprej je trojko zadel Jaka Zagorc, sledili so trije zadeti prosti meti Saša Ožbolta ter nova trojka Zagorca. 45 sekund pred koncem je Špan s trojko izenačil na 62:62. Grosupeljčani, pri katerih se je izmed treh Američanov izkazal le atraktivni Ousman Senega Krubally, so v zadnji četrtini dosegli le štiri točke, neuspešni so bili tudi v svojem zadnjem poskusu. Portorožani si imeli še čas za napad za zmago, a sta se Špan in Zagorc zapletla, zato je o zmagovalcu odločal podaljšek.

Bojevita predstava je postregla s številnimi ostrimi udarci pod obema obročema, najhuje jo je skupil Miha Markič, ki je zaradi krvavitve iz nosu nekaj minut preležal na blazini ob igrišču, nato pa stisnil zobe in v podaljšku prispeval nekaj pomembnih skokov. Da fizioterapevtu Portorožanov ne bi bilo dolgčas, pa je poskrbel tudi center Nejc Buda, ki je v eni izmed akcij obnovil poškodbo kolena.

“Po slabem začetku smo rasli v obrambi. Čvrsta igra v obrambi je edini recept za zmago v gosteh in to se je spet potrdilo. Posebej bi pohvalil Jana Petrovčiča za igro v obrambi in Miho Markiča , ki je stisnil zobe kljub bolečemu udarcu v nos. Bili smo nepopustljivi in zgleda, da je nekdo tam zgoraj to tudi opazil. V podaljšku smo takoj prevzeli vajeti igre v svoje roke in s hladnokrvno igro prišli do uspeha,” se je po koncu tekme smejalo Subotiću, ki je lahko podaljšku dokaj mirno spremljal zbrano igro svojega moštva, ki si je po zaslugi Hodžića šele v 41. minuti priigralo prvo vodstvo na tekmi, nato hitro povedlo za pet točk, zatem pa z natančnimi meti s črte prostih metov potrdilo zmago.

Igra Portorožanov še zdaleč ni bila blesteča, saj so si privoščili kar 20 izgubljenih žog, a je tokrat do izraza prišla bojevitost, ki jih je vrnila na četrto mesto na lestvici, ki prinaša končnico za prvaka. Do tja jih vodi še dolga pot, vendar imajo v zadnjih petih krogih rednega dela prvenstva usodo v svojih rokah.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano