Vroče srce in hladna glava

Uroš Slokar sodi med najbolj izkušene košarkarske reprezentante. Krilni center ajdovskih korenin bo imel ob odsotnosti Erazma Lorbka bržkone poudarjeno vlogo.

Uroš Slokar (desno) je eden najbolj izkušenih v slovenski izbrani vrsti Foto: Leo Caharija
Uroš Slokar (desno) je eden najbolj izkušenih v slovenski izbrani vrsti Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Evropsko prvenstvo (EP) se naglo približuje. Slovenska reprezentanca zmaguje na prijateljskih tekmah in stopnjuje pričakovanja pred dogodkom, ki se bo tako ali drugače usidral v spomin glavnim akterjem. Na podobni valovni dolžini je tudi 30-letni in 210 centimetrov visoki Uroš Slokar.

“Zaradi vsesplošne pozornosti je seveda čutiti drugačen naboj. Verjamem pa, da bomo, ko se bo EP začelo, ohranili vroča srca in hladne glave.”

> Kaj si obetate od EP?

“V prvi vrsti si želim, da bi bilo čimmanj poškodb. Hočem, da soigralci zapuščajo parket nasmejani in z občutkom, da so opravili svoje delo po najboljših močeh. Pri tem je ključno, da izpolnimo lastna pričakovanja, ne pa pričakovanja drugih. Če bomo dali vse od sebe, potem nam ne bo imel nihče ničesar očitati. To navijači znajo prepoznati.”

> Kako funkcionira ekipa s selektorjem Božidarjem Maljkovićem?

“Zamenjal sem že nekaj reprezentančnih trenerjev, ki pa ohranjajo rdečo nit. To je pozitivno ozračje, ki je zelo pomembno na poti do rezultata. Selektorji to dobro vedo.”

> Kakšna bo reprezentančna podoba v primerjavi z evropskim prvenstvom v Litvi?

“Brez dvoma bomo gojili drugačno košarko. Z Erazmom Lorbkom smo bolj prisegali na igro pet na pet, tokrat pa bo s hitrejšim profilom igralcev več protinapadov. Vsaka druga pot bi nasprotovala košarkarskim zakonitostim. Je pa res, da se bodo tudi ostale reprezentance zavzemale za hitrejšo igro, v katerih težkih centrov praktično ni več. Poudarek bo na agresivnosti v napadu in obrambi. Lepote v igri je le še za vzorec.”

> Reprezentance so precej spremenjene. Kakšna bodo razmerja moči na parketu?

“Zvrstilo se je toliko odpovedi, da je težko izluščiti jasno sliko, kam kdo sodi. To bo razkrilo šele EP, ki lahko ponudi marsikatero presenečenje, kot je bila denimo Makedonija pred dvema letoma. Makedonci so tudi nazoren primer, kako lahko vzpostavljena ravnotežja na prvenstva premakne že en sam (naturalizirani) igralec. Bo McCalebb je bil po mojem mnenju na prejšnjem EP najboljši organizator igre na stari celini. Zato velja biti previden pri napovedih. Poljska, ki igra v naši skupini, ima denimo na papirju zelo močno centrsko linijo.”

> Kam se lahko zavihti slovenska reprezentanca?

“Moja osebna želja je, da bi se uvrstili na prihodnje svetovno prvenstvo. Veliko bo odvisno od dnevne forme. Lep primer za to je Litva. Na domačem EP je imela zelo dobro ekipo in močno podporo navijačev, a jo je slab dan oddaljil od boja za medalje.”

> Preteklo sezono ste nosili dres Gran Canarie v španski ACB ligi. Kakšna so pričakovanja naših tekmecev v skupini in španske javnosti pred EP v Sloveniji?

“Kar precej nosilcev igre je odpovedalo sodelovanje z mislijo na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Španiji. Cilj je seveda jasen: zmagovito slovo zlate generacije, ki bo poskusila spodnesti s prestola Američane. Tudi v javnosti in medijih je pretežni del pozornosti namenjen domačemu SP, gotovo pa bodo Španci s svojo zmagovalno miselnostjo motivirani za ubranitev naslova tudi v Sloveniji.”

> Kakšna je bila vaša klubska sezona?

“Pospremil sem jo z mešanimi občutki. Odnosi s trenerjem niso bili dobri, sam pa nisem hotel ali znal reagirati na nizke udarce. Najslabše je bilo, da se nisem postavil zase, ko bi bilo to potrebno. V tako napetem ozračju pa kljub urejenim klubskim strukturam in siceršnjemu življenju v Španiji ne morem funkcionirati dolgoročno.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano