Vroče in tudi zmagovito

Dvorana Zlatorog je bila tri dni prizorišče močnega mednarodnega košarkarskega turnirja, neke vrste generalke za evropsko prvenstvo. Škoda, da v dvorani še niso uspeli namestiti klimatske naprave, saj je vročina v njej neznosna.

Edo Murić  je tako skušal podati do Gašperja Vidmarja, krijeta ju   Srba  Nemanja Bjelica in  Đorđe Gagić (24) Foto: Drago Perko
Edo Murić je tako skušal podati do Gašperja Vidmarja, krijeta ju Srba Nemanja Bjelica in Đorđe Gagić (24) Foto: Drago Perko

CELJE > Organizatorji sicer niso uspeli preizkusiti vseh služb, ki so jih nameravali, tako da bodo nekatere zadeve preizkušene neposredno na prvenstvu.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v tretjem nastopu na turnirju Laško v Celju premagala Turčijo z 72:53 (13:18, 30:33, 58:43). Dvorana Zlatorog, gledalcev 2000, sodniki: Petek, Špendl, Javor (vsi Slovenija). Slovenija: Lapornik 4 (0:2), Joksimovič 4 (0:2), Murić 5 (1:2), Blažič 5 (1:2), Nachbar 7 (1:2), Vidmar 16 (0:2), Begić 2 (2:2), Morina 6 (2:2), Balažič 12 (2:2), Z. Dragić 11 (3:6). Turčija: Preldžić 2, Guler 8 (4:4), Onan 8 (3:4), Erden 2 (0:2), Cetin 3, Savas 4, Gonlum 5 (3:4), Arslan 8, Mahmotoglu 3 (1:2), Batuk 10 (3:6). Prosti meti: Slovenija 12:24, Turčija 14:22. Met za dve točki: Slovenija 24:34, Turčija 12:35. Met za tri točke: Slovenija 4:15 (Balažič 2, Z. Dragić 2), Turčija 5:14 (Arslan 2, Onan, Batuk, Cetin). Skoki: Slovenija 39 (31 + 8), Turčija 21 (17 + 4). Osebne napake: Slovenija 28, Turčija 26. Pet osebnih: Preldžić (32.), Begić (35.). STA

Ker je slovenska reprezentanca v prvih dveh turnirja, na katerem so bili še Latvija, Srbija in Turčija, zabeležila dve zmagi, je bila že zmagovalka turnirja za pokal Skupne Laško, ne glede na izid sinočnje tekme s Turčijo, ki je na turnirju pokazala najmanj. A kot pravi Emir Preldžić, so Turki na igrišče prišli neposredno po napornih gorskih pripravah.

Slovenska reprezentanca je doslej zmagala na vseh štirih pripravljalnih tekmah, kar je spodbudno, čeprav v tem obdobju priprav rezultat ni najbolj pomemben. Enako velja za vse ekipe, ki še selekcionirajo, testirajo in uigravajo svoja moštva. V petek je prvič na igrišče stopil Boštjan Nachbar, ki še ni povsem zadovoljen s svojo telesno pripravo in uigranostjo, vrnil se je tudi Goran Dragić, čigar pospešek v hitrosti igre je, ko stopi na igrišče, opazen.

Presenetljivo je naše še najbolj namučila Latvija, ki sicer goji nekoliko drugače slog igre, ki temelji na metu z razdalje. Slovenskega moštva sicer niso uspeli nevtralizirati s consko obrambo, zato pa so s trojkami v zadnji četrtini stopili prednost do napete končnice, ki jo je s skokom rešil Zoran Dragić, s prostima metoma pa zapečatil Nachbar.

Proti Srbiji je bila - nasprotno - zadnja četrtina povsem v domeni slovenske ekipe. Igralcem na klopi se je v soboto pridružil prvi zvezdnik Miloš Teodosić, kar Srbom daje upanje, da bi lahko zaigral na EP. Ker gre za košarkarja z izrazitimi individualnimi kvalitetami, bi za moštvo gotovo bil koristen tudi, če ne bil 100-odstotno pripravljen. Velja omeniti, da je prosti Sloveniji manjkal prvi igralec moštva Nenad Krstić, na drugi strani pa so ob Jaki Lakoviču, ki se je priključil redni vadbi, manjkali nekoliko poškodovana Jaka Blažič in Mirza Begić ter Gezim Morina.

Tekma s Srbijo je bil prvi zahtevnejši test, ki je pokazal, da ima lahko Slovenija velike težave, če ni popolnoma osredotočena na igro. To se je zgodilo v prvem polčasu, ko je Srbija prepričljivo dobila skok. Lahko pa Slovenija stre vsakega tekmeca, če igra zbrano, agresivno in kolektivno, kot je to počela v drugem delu, ko je tekmeca nadigrala s 34:21.

V včerajšnji prvi tekmi je Srbija premagala Latvijo s 67:54 (Krstić 20, Bjelica in Katić po 12; Freimanis 10, Bertrans 8).

Ta teden bo reprezentanca vadila v Kranjski Gori, konec tedna pa jo čaka turnir v Beogradu.

ROK MAVER


Najbolj brano