V treh dnevih trije tedni

Tekmovalni sistemi so lahko domišljeni ali pa narejeni zato, da se nekaj igra, ker se mora. Slednje velja za drugo slovensko košarkarsko ligo, ki se začne sredi oktobra in konča že v prvi polovici aprila. Ali pa že konec marca. Kakor si kdo zaželi.

Postojnčani (v črnih dresih) bodo v nekaj dneh opravili, kar bi sicer v treh tednih Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Postojnčani (v črnih dresih) bodo v nekaj dneh opravili, kar bi sicer v treh tednih Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Že kar nekaj let se zdi, kot da so nekatere slovenske košarkarske lige nekakšen nebodigatreba. Predvsem zato, ker so že po polovici tekmovanja odločene, napetost jim jemlje večinoma opuščen sistem končnic pri napredovanju in izpadanju, sezona pa ne traja niti pol leta.

Najbolj je s koncem tekmovanja pohitela Postojna.

Klub torej praktično deluje pol leta, košarkarji pa imajo nekajmesečni premor. Se gre potem čuditi precej visokemu številu poškodb? Pri sosedih v Italiji celo v najnižjih ligah igrajo prvenstva do konca maja. Naše lige so medijsko nezanimive, razen na lokalni ravni, ko gre za sosedske dvoboje. Koga (razen izginjajoče vrste košarkarskih fanatikov) recimo briga za obračun Kopra in Podčetrtka ali Postojne in Kolpe ... Bistveno bolj je zanimiva tretja liga, ki ima v zahodni skupini pet primorskih klubov. Dovolj je pogledati podatke o številu gledalcev na posamičnih tekmah, ki v drugi ligi le redko preseže novinarskih 100 duš. V tretji ligi, kjer je veliko lokalnih derbijev, je gledalcev v povprečju vsaj trikrat več.

Tudi letos je bilo pred novim letom praktično že jasno, kako se bo v 2. SKL razpletlo pri vrhu in pri dnu, kjer bo izpadel le Branik (če sploh bo), zato ne preseneča, da so se nekateri klubi v boju za finančno preživetje odločili, da bodo zgodaj naredili konec sezoni.

Najbolj je pohitela Postojna, ki je s težavo skrpala sezono, pa tudi postojnski ljubitelji košarke so zadnja leta skoraj povsem obrnili hrbet klubu. Tako je Postojna v torek odigrala tekmo 25. kroga z Litijo, danes igra tekmo 26. (zadnjega) kroga z Branikom, jutri pa jo čaka še tekma rednega 24. kroga z Radensko. Zanimivo je, da komisar lige s tem dovoli kršenje propozicij tekmovanja. V 37. členu jasno piše: “Pri prijavi tekem mora organizator upoštevati pravilo, da mora biti med posameznimi ligaškimi ali pokalnimi tekmami najmanj en dan odmora.” Kar v primeru Postojne ne drži. Zadnji krog so vnaprej odigrali še Parklji in Elektro Gorenjska ter Lastovka Domžale in Radenska.

Klubov za take poteze pač ne gre obsojati, saj je finančni položaj tudi v športu iz leta v leto slabši. Velika večina se jih komaj prebija iz rok v usta, še posebej v nižjih ligah. Paradoksalno je težje najti denar za drugo kot za tretjeligaša, tudi zaradi neatraktivnega sistema tekmovanja. S skrajšanjem sezone ni zanemarljiv prihranek pri stroških najema dvoran za treninge. Obenem bodo aprila prihranjeni stroški plač ali hranarin oziroma potnih stroškov, ki so najpogostejše izplačilo igralcem v teh rangih tekmovanja. ROK MAVER


Najbolj brano