V soboto sneg, včeraj Sonček

Sončkov dan se kljub vremenskim nevšečnostim ni izneveril tradiciji. Nova Gorica si je včeraj spet nadela obleko “košarkarskega velemesta”, kratkohlačniki iz desetih držav pa so spet prišli na svoj račun.

Na Sončkovem dnevu že po običaju ni manjkalo atraktivnih točk Foto: Boštjan Bensa
Na Sončkovem dnevu že po običaju ni manjkalo atraktivnih točk Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Zaskrbljen obraz predsednika društva Mirana Franka v soboto, ko so se začele vrstiti odpovedi pričakovanih športnih legend in prijavljenih ekip, je povedal vse. Z višjo silo se je pač težko sprijazniti, še posebej, če je v projekt vloženega toliko organizacijskega truda in predstavlja takšen logistični zalogaj za sicer številno in uglašeno Sončkovo ekipo. To bržkone najbolje vedo tisti, ki so letos pripravili že 16. Sončkov dan zapovrstjo. Znani atletski obrazi iz bivše Jugoslavije, ki naj bi ob 50. letnici novogoriškega atletskega kluba dali poseben pečat prireditvi, so zaradi sneženja morali odpovedati obisk.

Pokal za Vikov memorial v spomin na preminulega člana društva Viktorja Humarja-Vikota je prejel član domžalskega Heliosa Domen Gorenc.

Sproščeno sobotno druženje ter obujanje spominov in anekdot se je na Goriškem žal zgodilo v bistveno okrnjeni sestavi. Večina gostov se je prebila do Zagreba, a naprej zaradi sneženja ni šlo. Luciano Sušanj, Dane Korica, Nenad Stekić in drugi so se morali ukloniti vremenu. Slovenska košarkarska legenda Ivo Daneu je najprej poskušal po cesti in nato po tirih, a je prišel le do Postojne. Pogost obiskovalec Sončkovih prireditev in aktualni selektor turške košarkarske reprezentance Bogdan Tanjević je obstal v Trstu ... V Goriška Brda se jih tako ob spremstvu neumornih košarkarskih entuziastov Taseta Lazovskega in Primoža Lovriča ter dolgoletnega atletskega trenerja in funkcionarja Vojka Orla se odpravila le peščica.

Vsekakor velja omeniti priznanega puljskega atletskega trenerja in snovalca tamkajšnjega kluba Radovana Kirina, čigar bržčas najbolj znan izbranec je dvakratni olimpijec iz 70. let Milovan Savić. Starejši ljubitelji košarke pa se gotovo spominjajo Boruta Bassina in njegovih vragolij na košarkarskih igriščih in zunaj njih, pri čemer ne gre zanemariti njegovih uspehov. Z jugoslovansko reprezentanco ima tri medalje z evropskih in svetovnih prvenstev, v sezoni 1966/67 pa je bil v dresu Olimpije najboljši igralec zaključnega četverice v tedanjem pokalu državnih prvakov.

Vrhunec dogajanja je bil ob domala polni novogoriški športi dvorani seveda včerajšnji Sončkov dan. Kljub odpovedi nekaterih ekip in posledičnemu tekmovalnemu prerazporejanju je bilo pod koši zelo živahno. Mladi so spet prišli na svoj račun. Kot se spodobi, pa so tako in drugače počastili imena, ki so pisala in pišejo zgodovino, ne le primorskega športa. Tako so se s posebno točko spomnili tudi novogoriškega telovadca Dušana Furlana, ki je zastopal jugoslovanske barve v mnogoboju na olimpijskih igrah leta 1952 v Helsinkih.

Tekme bodo na sporedu še v prvi polovici tega tedna, Sončkov dan pa se bo končal v sredo. Košarkarski nadebudneži in obiskovalci pa so si ali pa še bodo, kot je že v navadi zadnja leta, ogledali Postojnsko jamo. ”Žal mi je zaradi odpovedi, a tudi to se zgodi. Poglavitno je, da smo spet imeli košarkarski praznik, ki prinaša ustrezno športno sporočilo,” je po prireditvi povedal Miran Franko.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano