Union Olimpija v močni skupini C

Košarkarji Uniona Olimpije bodo v evropskem pokalu nastopali v skupini C skupaj z Valencio, Varesejem, Asvelom iz Lyona, Ratiopharmom Ulm ter Parizom Levalloisom.

Košarkarji Uniona Olimpije bodo v evropskem pokalu nastopali v skupini C skupaj z Valencio, Varesejem, Asvelom iz Lyona, nemškim Ratiopharmom iz Ulma ter Parizom Levalloisom Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Košarkarji Uniona Olimpije bodo v evropskem pokalu nastopali v skupini C skupaj z Valencio, Varesejem, Asvelom iz Lyona, nemškim Ratiopharmom iz Ulma ter Parizom Levalloisom Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA “Zadovoljni smo s skupino, saj smo dobili nekaj močnih, uglednih tekmecev, ki jih naša zvesta publika dobro pozna. Imamo zagotovljenih deset vrhunskih tekem, ki po mojem mnenju ne bodo zaostajale veliko za nivojem evrolige. Naš cilj v letošnji sezoni pa vseeno ostaja liga Aba, saj lahko le preko nje naslednjo sezono pridemo nazaj v evropska tekmovanja. Zavedati se moramo, da smo letos prišli v evropski pokal s povabilom in na to v prihodnje ne moremo računati več. Je pač tako, da je evropski pokal zanimiv za gledalce, košarkarje postavlja v izložbe oziroma na evropsko tržnico, klubu pa ne prinaša bistvenih koristi, saj bo le prvak evropskega pokala v naslednji sezoni napredoval v evroligo,” pravi direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič.

Skupina A: Nymburk, Cantu, Le Mans, Oostende, Cibona, Artlnad. Skupina B: Bilbao, Cedevita, Dinamo Sassari, Spirou Charleroi, Elan Chalon sur Saone, Oldenburg. Skupina C: Union Olimpija, Valencia, Cimberio Varese, Asvel Villeurbanne Lyon, Ratiopharm Ulm, Pariz Levallois. Skupina D: Alba Berlin, Zaragoza, Virtus Rim, Belfius Mons Hainaut, BCM Gravelines Dunkerque, Telekom Bonn. Skupina E: Himki, Pinar Karsiyaka, Hapoel Jeruzalem, Igokea, Lukoil Sofija, Ploiesti. Skupina F: Budućnost, Nižni Novgorod, Ankara, Paok Solun, Kimik Južne, Alba Fehervar. Skupina G: Unics Kazan, Banvit, Riga, Maccabi Haifa, MZT Skopje, Kalev Tallinn. Skupina H: Spartak St. Petersburg, Bešiktaš Carigrad, Panionios Atene, Neptunas Klaipeda, Radnički, Bisons Loimaa.

“Skupine in nasprotnikov se ne da izbirati. Dobili smo po eni strani atraktivne, po drugi plati pa težke tekmece. Varese je bil v igri celo za evroligo, Asvel je ljubiteljem košarke dobro znana ekipa, Valencia je že osvojila to tekmovanje, nemški Ulm pa je lani igral v polfinalu. Morda je manjša neznanka le Pariz, za katerega pa vemo, da lahko sestavi ekipo močnih temnopoltih igralcev. Čakajo nas torej zanimive in težke tekme,” je dodal trener zeleno-belih Aleš Pipan.

Ljubljančani so bili na žrebu v Barceloni v drugem kakovostnem bobnu, izbrani pa so bili v zahodno konferenco. Točen razpored tekem bo znan šele v prihodnjih dneh, saj imajo klubi pravico dogovarjanja oziroma uskladitve terminov z domačimi tekmovanji.

Evropski pokal letos prvič šteje 48 moštev in je razdeljen na vzhod in zahod. Enainštirideset ekip je bilo znanih že nekaj časa, sedem pa se jih je žrebu pridružilo po neuspešnih kvalifikacijah za evroligo. Vanjo se je kot zadnji uvrstil Lietuvos Rytas, v evropski pokal pa so prišli Cimberio Varese, Oldenburg, Riga, Nymburk, Banvit, Himki in Oostende.

V prvem delu evropskega pokala so ekipe razdeljene v osem skupin. Vsaka bo torej odigrala deset tekem, po tri najboljše iz vsake skupine ter osem zadnjeuvrščenim moštev po prvem delu evrolige pa se bodo uvrstile v drugi del, ki bo štel 32 ekip. Vsako moštvo nato čaka še šest tekem, ki bodo določile potnike v osmino finala, ki bo potekala na izločanje po sistemu dveh tekem in skupnega izida.

STA


Najbolj brano