To je tekma za četrtfinale

Po bolečem porazu proti Elektri čaka Portorožane drevi ob 20. uri izjemno pomemben obračun proti Mariboru. Zmaga dokončno zagotavlja obstanek v prvi ligi in najverjetneje tudi uvrstitev v četrtfinale.

Portorožani (v belih dresih) bodo za uspeh proti Mariborčanom morali izboljšati igro in skoke v obrambi Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Portorožani (v belih dresih) bodo za uspeh proti Mariborčanom morali izboljšati igro in skoke v obrambi Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Razlogov za nesrečen sredin poraz proti Šoštanju je bilo kar nekaj, svoj delež pa so dodali tudi možje v sivem, ki so med drugim v zadnjih minutah Sašu Ožboltu brez razloga dosodili nešportno osebno napako.

Ključen je bil padec zbranosti

Ključni faktor za neuspeh pa je bil vendarle padec zbranosti portoroških košarkarjev, kar je potrdil tudi organizator igre Jan Špan: “Še sam ne vem, zakaj smo si privoščili takšen padec zbranosti, ki nas je stal zmage. V zadnjih dveh minutah se je vse zarotilo proti nam. Takšnega scenarija ne bi mogel spisati tudi najboljši pisec srhljivk. Večino dvoboja smo bili boljši tekmec, vendar nismo postavili pike na i.”

Liga za obstanek, vrstni red - Grosuplje 41, Portorož 37, Maribor in Elektra po 36, Tajfun 35, Slovan 34. 9. krog - Portorož : Maribor, Slovan : Elektra, Tajfun : Grosuplje; zadnji krog (22. 4.) - Grosuplje : Portorož, Slovan : Maribor, Elektra : Tajfun.

Časa za objokovanje zapravljene zmage pa v taboru ladjarjev praktično niso imeli, saj jih že drevi čaka bržkone odločilen dvoboj za mesto v četrtfinalu proti Mariboru. Še bolj pomembno pa je, da bi jim zmaga dokončno zagotovila obstanek med elito, saj se bosta četrto- in petouvrščena ekipa lige za obstanek v dodatnih kvalifikacijah merila z dvema drugoligašema.

“Prepričan sem, da se bomo pobrali po nesrečnem porazu. Ponoviti moramo našo pogumno igro iz večjega dela srečanja proti Elektri in še bolj zbrano odigrati končnico. Več pozornosti moramo posvetiti skoku v obrambi, saj so Mariborčani znani kot odlični skakalci. Močni so tudi na branilskih položajih. Zavedamo se pomembnosti dvoboja in naredili bomo vse, da pridemo do dveh točk,” je dodal eden od najboljših portoroških posameznikov v Šoštanju Jan Špan.

Portoroški trener Konstantin Subotić v sredo ni dočakal prave reakcije rezervistov, ki so skupno dosegli le pet točk. Proti ekipi iz štajerske prestolnice, ki je med tednom visoko klonila v Grosupljem, bo potreboval njihov večji učinek, saj člani prve peterke preprosto ne zmorejo sami prenesti vsega bremena.

Grosupeljčani že prvi, Portorožani so lahko drugi

V ligi za obstanek so si Grosupeljčani že zagotovili prvo mesto. V boju za drugo mesto in vstop v četrtfinale DP trenutno najbolje kaže Portorožanom. Z zmago proti Mariboru in ob porazu Elektre na gostovanju pri zadnjeuvrščenem Slovanu bi se že pred zadnjim krogom uvrstili med osmerico najboljših in se izognili dodatnim kvalifikacijam za obstanek med elito. Morebiten neuspeh proti Štajercem bi odločitev prenesel na torkov zadnji krog. Portorož ima slabši medsebojni rezultat z Elektro (1:3), trenutno pa tudi z Mariborom (1:2). Z obema portoroškima tekmecema se bo pomeril Slovan, ki se krčevito bori za obstanek.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano