Španci neporaženi, preplah pri Hrvatih

Najboljših 24 evropskih košarkarskih reprezentanc počasi zaključuje priprave pred bližnjim eurobasketom. Med slovenskimi tekmeci v prvem delu prvenstvo so za zdaj največ pokazali Španci.

Marcin Gortat bo eden glavni poljskih adutov proti Sloveniji Foto: Peter Andrews
Marcin Gortat bo eden glavni poljskih adutov proti Sloveniji Foto: Peter Andrews

EVROPA > Minuli konec tedna je največ zanimanja požel pripravljalni turnir v Istanbulu, kjer so poleg domačinov nastopili še Belgijci, Srbi in Hrvati. Slednji so s svojimi dosedanjimi predstavami poželi obilo kritik, nič kaj bolje pa jim ni šlo niti v Turčiji, saj so visoko izgubili proti Srbiji (71:88) in gostiteljem (52:81).

Podpora za pomoč mlademu košarkarju Urbanu Gorjancu, ki mu je odkrit Marfanov sindrom preprečil nadaljnje igranje košarke, dobiva nove podpornike in somišljenike, med glavnimi je tudi Goran Dragić. Poleg dobrodelne predstave Slovenska muska od A do Ž z Ladom Bizovičarjem v glavni vlogi na Bledu, je pri ZPMS odprt poseben transakcijski račun, med eurobasketom pa bo potekala licitacija treh športnih artiklov. V predstavi Slovenska muska od A do Ž bo jutri zvečer na Bledu sodelovala košarkarska reprezentanca.

Končno prvo mesto je z zmago proti Turčiji (78:72) osvojila Srbija, izbranci Jasmina Repeše pa so zadnji dan turnirja vendarle ugnali Belgijo (77:55), a je prvi med hrvaškimi trenerji Mirko Novosel vseeno ostro kritiziral blede predstave prvih zvezdnikov Roka Ukića, Bojana Bogdanovića in Anteja Tomića. Precej bolje gre Špancem, ki so z Litovci za zdaj še edini neporaženi. Pred svojimi navijači so po zaslugi razigranih Rudya Fernandeza, Marca Gasola in Sergia Llulla med drugim ugnali tudi Francijo s 85:76. Poljaki so v petek klonili proti Ukrajini (83:84), dan kasneje pa z učinkovito igro centrske naveze Marcin Gortat-Maciej Lampe ugnali Švedsko (73:57), Čehi so izgubili proti Litvi (55:69) in Finski (89:98), a presenetljivo ugnali Ruse (72:74), Gruzijci pa so pred dnevi visoko izgubili proti Franciji (86:71).

Med preostalimi reprezentancami z odličnimi predstavami nadaljujejo Makedonci, ki so na turnirju v Ulmu ugnali Bosno in Hercegovino, Grčijo in Nemčijo. Litovci so s +31 ponižali Ruse, ki so nato suvereno ugnali Finsko. Vendar jih čaka še obilo dela pred začetkom tekmovanja v Kopru, pa še težave s poškodbami jih še kar naprej spremljalo. Zaradi poškodbe gležnja je odpadel prvi center Andrej Voroncevič. Medtem pa so Grki dobre volje, saj bo Vasileos Spanoulis lahko igral na EP.

Nič kaj obetavne predstave za zdaj ne kažejo košarkarji Velike Britanije in Nemčije, ki se brez največjih zvezdnikov iz lige NBA očitno ne morejo enakovredno kosati s konkurenco.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano