Primorski trojček na muhi oglednikov

Avgusta so se najboljši evropski mladinci potili na evropskem košarkarskem prvenstvu v Latviji in Litvi, ki se je končalo z zmagoslavjem Hrvaške. Slovenija je zasedla podpovprečno deseto mesto, z odličnimi predstavami pa je nase opozorila trojica primorskih košarkarjev.

Matic Rebec
Matic Rebec 

LJUBLJANA> Slovenci so po porazu za točko z Latvijo ostali brez četrtfinala, prvenstvo pa so končali s tremi zmagami in petimi porazi. Selektor Džemo Ibiši je veliko priložnosti za igro ponudil trem primorskim košarkarjem, ki so bili nosilci igre slovenske reprezentance.

Med njimi je še posebej izstopal organizator igre Matic Rebec, ki je bil s povprečjem 18,6 točke na srečanje celo drugi strelec prvenstva, z več kot petimi podajami na tekmo pa je bil tudi drugi podajalec prvenstva. “S svojo igro sem zadovoljen, na žalost pa sta nam dva minimalna poraza proti Turčiji in Latviji preprečila uvrstitev v četrtfinale. Sposobni smo bili boljšega dosežka,” je za PN povedal 17-letni Postojnčan, ki se je že udomačil v domžalskem Heliosu, kjer igra skupaj z reprezentančnim kolegom Gregorjem Hrovatom.

Slednji je pred dnevi prestopil prag polnoletnosti, svojo košarkarsko pot pa je pričel v KK Koper. Nato je sledil prestop v ŠD Koš Koper, kjer je pod vodstvom trenerja Sama Miške osvojil tudi naslov kadetskega prvaka. Naslednja stopnička na poti nadarjenega Koprčana je bila selitev v domžalski Helios. Na treningih Hrovat in Rebec uspešno napredujeta pod vodstvom Zmaga Sagadina, mlade košarkarje pa trenira in nadzira tudi mladinski trener, Novogoričan Dejan Čikić. Podobno kot klubski kolega je tudi Hrovat na prvenstvu stare celine prikazal učinkovite predstave. S povprečjem 15,4 točke na tekmo je zasedel sedmo mesto na lestvici strelcev, z 2,5 “ukradene” žoge na tekmo pa je bil celo drugi najboljši v tej statistični prvini. Po vrnitvi iz Baltika je reprezentančni branilec pokomentiral: “S svojo igro sem lahko zadovoljen in mislim da sem dobro izkoristil minute, ki mi jih je namenil trener, saj sem bil med boljšimi v ekipi. Seveda ostaja nekoliko grenak priokus, saj bi se z nekoliko več sreče lahko borili tudi za višja mesta.” Hrovat bo po nekaj dneh počitka ponovno začel s treningi v domžalskem klubu, kjer si po poskušal izboriti čim večjo minutažo v prvi slovenski ligi.

Iz Domžal pa se je v novomeško Krko preselil reprezentančni center Tomaž Bolčina, ki je prvenstvo končal s povprečjem 13,1 točke in 6,7 skoka na tekmo. Košarkar iz Ajdovščine je bil malce kritičen do svojih predstav: “Z nastopom moramo biti zadovoljni, saj smo uspeli doseči zastavljen cilj. S svojimi nastopi pa nisem popolnoma zadovoljen, ker sem imel preveč nihanj v igri.” Robustni 206 cm visoki center pa se že spogleduje z novo klubsko avanturo: “Pričakujem, da bom v Novem mestu naredil korak naprej v svoji karieri. Razmere za delo so dobre, trener je odličen, tako da bom lahko misli usmeril k napredku svoje igre. Upam, da si bom z dobrim delom na treningih priboril čim več minut na parketu.”

Kljub temu, da Slovenije ni bilo med osmerico najboljših na EP, je primorski trojček s svojimi igrami nase opozoril številne oglednike, ki so z zanimanjem spremljali najboljše mlade evropske košarkarje. Pred Rebcem, Hrovatom in Bolčino je zahteven preskok v člansko konkurenco, kjer bodo morali vsako minuto na parketu v celoti izkoristiti.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano