Pri denarju se vse začne in tudi konča

Severnoprimorska moška košarka preživlja težke čase. Prvič po daljšem obdobju ni začela sezone s predstavnikom vsaj v drugi ligi. Preostali sta le dve članski ekipi Tolmin in Marc Ajdovščina, ki se merita v tretji ligi zahod.

Idrijska košarka je svoje zvezdne trenutke doživela sredi 90. let Foto: Leo Caharija
Idrijska košarka je svoje zvezdne trenutke doživela sredi 90. let Foto: Leo Caharija

SEVERNA PRIMORSKA > Po slovenski osamosvojitvi so nosilne vloge v primorski košarki povečini pripadale Postojni, Kopru in Sežani, a tudi severni del pokrajine je imel svoje svetle trenutke. Sredi 90 let je bila pravi hit na igrišču in tribunah Idrija, ki jo je zajela košarkarska mrzlica. Na prelomu tisočletja pa je severnoprimorski primat prevzela ambiciozna Nova Gorica, ki je v preteklem desetletju lovila in enkrat tudi ulovila 1. A ligo. V zaledju so bolj ali manj uspešno tekmovali tudi Ajdovščina, Tolmin, pa tudi Vipava in Deskle, kjer so se prav tako morali odpovedati članski ekipi. V Vipavi so se osredotočili na žensko košarko, v Desklah pa je klub celo ugasnil. Drugoligaška ekipa je v Novi Gorica razpadla lani že po začetku sezone. Idrijska oživitev članske ekipe pred sedmimi leti pa tudi ni dolgo trajala.

Z igralci, ki so svoje prve košarkarske korake opravili na Severnem Primorskem (Luka Rupnik, Jan in Rok Močnik, Tomaž Bolčina, Marko Marcetić ...) in so sedaj razkropljeni po Sloveniji in zamejstvu, bi bržkone sestavili spodobno prvoligaško moštvo. Tudi kopica severnoprimorskih trenerjev je razpršenih po Sloveniji in čez mejo.

Razlogi za propad članskih ekip so se večplastni in imajo lokalne specifike. Skupni imenovalec pa je pomanjkanje denarja oziroma v novodobnem jeziku racionalizacija stroškov. Temu so poleg gospodarske krize botrovali napačno zastavljene (košarkarske) smernice, premajhen posluh okolja, nove košarkarske realnosti ter drugi objektivni in subjektivni dejavniki. Realno bi lahko člansko košarko v doglednem času spet obudili v Novi Gorici in Idriji, kjer se v tej sezoni posvečajo podmladku.

Pot do vrha piramide

Za trenerja Jureta Pušnarja, ki je zadnji vodil Novogoričane v drugi ligi, zdaj pa bdi nad mladinskimi selekcijami, je članska ekipa kot vrh tekmovalne piramide logična in smiselna, vendar: ”Moramo delovati v realnih denarnih okvirjih in z igralskim potencialom, ki ga premoremo. Ko bo čas dozorel in bo finančna stabilnost to omogočila - predpogoj je seveda ustrezen razvoj našega košarkarskega podmladka - se bomo spustili v projekt sestavljanja ekipe, ki ne sme biti muha enodnevnica. V članski konkurenci ne želimo zgolj sodelovati in igrati, ampak tudi zmagovati in doseči določen rezultat. Mislim, da ustvarjamo v razvejanih klubskih selekcijah in šoli košarke v okviru Košarkarskega društva Nova Gorica mladi postavljamo dobre temelje,” je pojasnil Pušnar, ki verjame, da bi se članskemu moštvu, ko bi to zaživelo, spet pridružili nekdanji novogoriški igralci, razkropljeni po Primorski in zamejstvu.

V Idriji so s pokroviteljem Hidrio po drugem mrku članske ekipe začeli graditi od spodaj. Košarka je v mestih in okolici še vedno priljubljena. V klubu vadi 80 mladostnikov v več mlajših selekcijah, vključno s kadeti, ki jih vodita Aleš Kastrin in Darko Vidič. Oba sta tudi trenirala člansko ekipo v njenem zadnjem obdobju. ”Težko je reči, kdaj jo bomo spet obudili. Finance ne bi predstavljale nepremostljive težava. Problem je, ker ni več starejših igralcev, na katere bi lahko računali. V mlajših generacijah, kjer vse poteka, kot mora, imamo nekaj perspektivnih posameznikov, a je nehvaležno napovedovati njihov razvoj, ki je odvisen od kopice dejavnikov. Po drugi strani so najbolj nadarjeni že zgodaj pod drobnogledom slovenskih klubov,” je pojasnil Darko Vidič. Po stopinjah Luke Rupnika, ki se je prebil do reprezentance in Olimpije, gre tudi sin Francija Rupnika, Blaž Rupnik, ki v letošnji sezoni brani barve Slovana.

Tudi dekleta skačejo

V Vipavi so se medtem z lepimi uspehi v mlajših kategorijah osredotočili na žensko košarko. Klub, ki bo letos praznoval polnoletnost, je ob praznini v Vipavski dolini pred 18. leti takoj ustanovil moško člansko ekipo, ki se je na prelomu tisočletja z nekaj okrepitvami tudi prebila v tedanjo drugo. Medtem so košarko oživili tudi pri sosedih v Ajdovščini, ki je sčasoma in tudi logično prevzela primat v Vipavski dolini. Kluba zdaj delujeta usklajeno: ajdovska domena je moška košarka. KK Vipava pa bi lahko po besedah predsednika in trenerja Ivana Ivanova, ki je v preteklosti pretežni del vodil moško člansko ekipo, postal središče za žensko košarko na tem prostoru.

V Desklah, ki se ponaša z lepo tradicijo igre pod koši, vsaj kar zadeva klubsko dogajanje, vlada mrtvilo. Po tem ko je pred štirimi leti ugasnila članska ekipa, je lani prenehal delovati tudi košarkarski klub, obroči v desklanski športni dvorani, ki so jo zgradili pred nekaj leti pa bolj ali manj samevajo. “Škoda, ker bi z malo več posluha okolja in minimalnim vložkom lahko obudili ekipo, ki bi igrala v najnižji ligi. Tudi zaradi družabnega utripa v kraju bi bila dobrodošla vrnitev košarkarske igre,” je povedal domač trener Sergej Močnik, čigar sinova Jan in Rok Močnik sta svoje prve košarkarske korake opravila prav v Desklah.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano