Premalo moči, kratka klop

Uvodni obračun v novem koledarskem letu v okviru 10. kroga prve košarkarske lige se ni končal po željah portoroških košarkarjev, ki so v Laškem doživeli visok poraz. Zlatorog Laško : Portorož 88:60.

Klop Portoroža med minuto odmora trenerja Konstantina Subotića. V “civilki” je že dolgo tudi Sašo Ožbolt (stoji tretji z leve) Foto: Simon Maljevac
Klop Portoroža med minuto odmora trenerja Konstantina Subotića. V “civilki” je že dolgo tudi Sašo Ožbolt (stoji tretji z leve) Foto: Simon Maljevac

LAŠKO > Zdesetkani gostje so izkoristili zmeden začetek Laščanov in po petih minutah vodili za kar devet točk in kljub slabšemu nadaljevanju so na prvi odmor odšli z vodstvom.

Dvorana Tri lilije, gledalcev 300, sodniki: Krejić (Kranj), Gajšek (Podčetrtek), Benko (Ljubljana); četrtine - 16:17, 17:15, 28:11, 27:17. Zlatorog: Jurak 15 (5:2), Sirnik 11 (2:1), Požin 5 (2:2), Jovanović 8 (2:1), Malus (2:0), Dimec 3 (4:3), Lapornik 14 (2:1), Milošević 24 (4:4), Abramović 6 (2:2), Mitrović 2. Trener: Predrag Milović. Portorož: Tratnik 10, Borse 4, Špan 11, Cvetičanin 2, Petrovčič 1 (2:1), Zolotić 18 (4:2), Čigoja 7, Hodžić 7, Markič. Trener: Konstantin Subotić. Prosti meti: Zlat. 25:16, Port. 6:3; os. napake: Zlat. 17, Port. 25; trojke: Zlat. 31:12, Port. 16:3 (Špan, Čigoja, Hodžić po 1); skoki: Zlat. 36, Port. 40.

Gostitelji, ki jim po katastrofalnem začetku sezone voda že pošteno teče v grlo, so v nadaljevanju s presingom zmedli portoroške branilce in s številnimi ukradenimi žogami hitro povedli s 26:17. Do konca prvega polčasa so se Portorožani vendarle zbrali in se do polčasa približali na točko zaostanka. “Dokler smo imeli dovolj moči, smo se lahko enakovredno kosali z domačini. Pozna se, da ima Zlatorog precej daljšo klop, svoje pa so dodale tudi izkušnje,” je po koncu srečanja razmišljal Konstantin Subotić, ki tudi tokrat ni imel na voljo Saša Ožbolta in Nejca Bude, prvič pa se je v zapisniku znašel Miha Markič, ki pa tako kot Jaka Zagorc še ni okreval po poškodbi. Za zadnje portoroško vodstvo je v 22. minuti poskrbel 18-letni Sebastjan Borse, nato pa so domačini ponovno strnili obrambne vrste in s hitrimi napadalnimi akcijami polnili portoroški koš. “Ne smemo izgubiti glave. Ohraniti moramo mirno kri,” je v kritičnih trenutkih svoje soigralce opozarjal razigrani Ilija Zolotić, ki pa je bil pod košem preveč osamljen za enakovreden boj z izkušenimi domačini, pri katerih je z neverjetno bojevitostjo ponovno izstopal 36-letni veteran Goran Jurak. V zaključku tretje četrtine se mu je pridružil še nezgrešljivi Milan Milošević in s trojko ob zvoku sirene za vodstvo svojega moštva z 61:43 praktično odločil zmagovalca.

Tudi zadnja četrtina ni ponudila bistvenih sprememb na parketu. Domači so bili z enostavnimi akcijami prehitri za goste, ki so poskuse Laščanov zaustavljali z osebnimi napakami. Ob maloštevilni zasedbi je krstne prvoligaške minute dobil tudi 16-letni Keni Hvalec. “Začeli smo v krču, ki smo se ga v nadaljevanju vendarle otresli in zaigrali tako kot se spodobi. Upoštevati moramo dejstvo, da je Portorož zaigral v močno oslabljeni zasedbi, zato jim čestitam za pošten boj. Upam, da smo s to zmago preskočili psihološko oviro in bomo nadaljevali v zmagovitem slogu," je bil s predstavo svojega moštva zadovoljen Postojnčan na klopi Zlatoroga, Predrag Milović.

V taboru gostov niso obupovali, temveč so misli usmerili na domači dvoboj proti Heliosu. ”Smo v težavnem položaju, saj je nekaj nosilcev igre zaradi poškodb obsedelo na klopi. Upam, da se bomo čim prej sestavili in zaigrali v močnejši zasedbi. Že v soboto nas čaka nova težka preizkušnja, zato ni prostora za malodušje,” je zaključil Subotić.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano