Portorož in Plama korak do cilja

Košarkarji Portoroža se za pomembno zmago proti Tajfunu (79:72) lahko v največji meri zahvalijo svojemu kapetanu Sašu Ožboltu. Bistriška Plama Pur bo jutri v derbiju kroga gostila domžalsko Lastovko.

Košarkarji Portoroža se za pomembno zmago proti Tajfunu  lahko v največji meri zahvalijo svojemu kapetanu Sašu Ožboltu (v belem dresu) Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Košarkarji Portoroža se za pomembno zmago proti Tajfunu lahko v največji meri zahvalijo svojemu kapetanu Sašu Ožboltu (v belem dresu) Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Že začetne minute sredinega obračuna med Portorožem in Tajfunom so dale slutiti, da bo to večer Saša Ožbolta, saj je portoroški kapetan v uvodnih petih minutah zbral 11 točk, vendar to še zdaleč ni bilo vse.

Košarkarji novomeške Krke so na gostovanju v Stožicah z 80:75 ugnali Olimpijo in nadaljevali svoj zmagovalni niz v ligi za prvaka. Prvi strelec zmajev je bil Nebojša Joksimović s 17 točkami, Luka Rupnik je zbral šest točk, pri Krki je Tomaž Bolčina vpisal šest točk, Matej Rojc pa dve točki. V ligi za obstanek so Grosupeljčani po podaljšku ugnali Slovan in si že zagotovili nastop v četrtfinalu.

Neumorni Oži, ki je znova potrdil, da je nesporni vodja moštva, je vlekel domači voz skozi vso srečanje in v statistiko vpisal 28 točk ob le enem zgrešenem metu iz igre. Temu je dodal še štiri podaje in skok, s črte prostih metov pa je 24 sekund pred koncem postavil končni izid zelo izenačenega srečanja. “Sašo je spet dokazal, da je pravi kapetan. Skozi vso tekmo je bil v pravem ritmu, zato so se mu tudi ostali fantje v določenih trenutkih podredili. Upam, da bo ohranil svežino tudi v naslednjih tekmah, medtem ko želja pri njem nikoli ni bila sporna,” je bleščečo predstavo svojega prvega moža opisal portoroški trener Konstantin Subotić, ki ni našel pravega recepta za 218 cm visokega orjaka Emirja Zimića (24 točk in 8 skokov). V zadnjih treh krogih lige za obstanek Portorožani dvakrat gostujejo, tako da bitka za drugo mesto in napredovanje v četrtfinale še zdaleč ni odločena.

V drugi ligi bodo jutri ob 19.30 vse oči uprte v bistriško športno dvorano, kjer bo v boju za mesta, ki vodijo v prvoligaške kvalifikacije, gostovala domžalska Lastovka. Ker imajo Bistričani tri kroge pred koncem dve zmagi prednosti pred Domžalčani, to pomeni, da bi jutrišnje slavje izbrancev Martina Novaka zagotovilo mesto med četverico klubov (drugi in tretji iz druge lige ter osmo in devetouvrščeno moštvo prve lige), ki se bo maja borila za dve prvoligaški vstopnici, tudi Plami Pur. V domačem taboru se mirno pripravljajo na tekmo, trener Novak pa pravi: “Gostje morajo zmagati, zato bodo zagotovo pod večjim pritiskom. Upamo na polno dvorano in podporo s tribun, od fantov pa bom zahteval maksimalen pristop. S pomembnostjo tekme se ne obremenjujemo, saj bi bila uvrstitev v kvalifikacije le dodatna nagrada za dobre igre v letošnji sezoni.”

Povsem drugačne skrbi imajo v taborih Postojne in UKK Koper, saj se obe moštvi nahajata na mestih, ki vodijo v nižji rang. Torbarji se nadejajo, da bodo kljub težkemu razporedu v končnici prvenstva prehiteli Hrastnik, ki ima zmago prednosti, in si zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah. A bo pot do novih točk drevi v Šenčurju skoraj nemogoča.

Koprski študenti so se po osmih zaporednih porazih že sprijaznili z izpadom. Jutrišnje gostovanje v Škofji Loki bo predvsem priložnost za nabiranje izkušenj mlajšega dela moštva. O prihodnosti koprskega kluba naj bi bilo več jasnega šele v poletnih mesecih.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano