Porazi s slabšimi se vrstijo

Mesto v ligi za prvaka bo za Portorožane očitno ostalo le neizpolnjena želja, saj jih je domači poraz proti Mariboru v 16. krogu 1. SKL še bolj oddaljil od četrtega mesta, še večji razlog za skrb pa je očiten padec forme celotnega moštva. Portorož : Maribor 77:81.

Dejan Čigoja je bil tokrat med boljšimi strelci Portoroža Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dejan Čigoja je bil tokrat med boljšimi strelci Portoroža Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > Še pred mesecem dni so bili Portorožani po zmagi v Grosupljem trdno zasidrani na četrtem mestu, nato pa je sledila serija treh porazov in padec na šesto mesto, z dvema zmagama zaostanka za mesti, ki vodijo v boje za prvaka.

Dvorana Lucija, gledalcev 150, sodniki: Poljanšek (Hraše), Česen (Kranj), Smrekar (Nova Gorica); četrtine - 17:27, 18:14, 18:20, 24:20. Portorož: Tratnik 20 (2:1), Zagorc 5, Jovanovič, Špan 11 (1:1), Petrovčič, Zolotić, Čigoja 12, Buda 9 (4:1), Hodžić, Ožbolt 13 (2:2), Richter, Markič 7 (3:2). Trener: Konstantin Subotić. Maribor Nova KBM: Ferme 19, Lulić, I. Gavrić 2, Brolih 3, R. Rizvić 12 (3:3), Močnik 18 (4:3), Jereb 10, Šarkinović 8 (2:1), E. Rizvić 5 (4:3), Cej, Lopičić 4 (2:0). Trener: Igor Kuzma. Os. napake: Port. 21, Mar. 20; prosti meti: Port. 12:7, Mar. 15:10; trojke: Port. 29:6 (Špan 2, Tratnik, Zagorc, Ožbolt, Markič po 1), Mar. 30:15; skoki: Port. 37, Mar. 36.

V osmih minutah pridelali 11 točk zaostanka

Mornarji so v dvoboj proti sedmouvrščenim Štajercem vstopili kot veliki favoriti, a so gostje že v osmi minuti, ko so si priigrali visokih 11 točk prednosti, razblinili upe o lahkem delu izbrancev Konstantina Subotića, ki je bil razočaran ob novi bledi predstavI moštva: “Spet smo slabo začeli srečanje in pridelali visok zaostanek. Ne vem, kaj je razlog za to. Poskusil sem s številnimi menjavami, vendar nisem dočakal prave reakcije fantov.” Po vodstvu Maribora s 35:22 so se domačini vendarle zbrali ter s točkami Igorja Tratnika in Dejana Čigoje vendarle ujeli priključek. V 25. minuti je Miha Markič znižal na točko zaostanka, sledila pa je s nova serija gostov, ki so pod dirigentsko palico Desklana Jana Močnika ponovno pobegnili na +11. Domačim navijačem je nekaj upanja osem minut pred koncem vlil Čigoja z dvema atraktivnima akcijama, vendar je bil to le kratkotrajen preblisk. Kljub vsem naporom domačih so gostje dve minuti pred koncem s trojko Močnika povedli s 74:63 in bili korak do zmage, za katero pa so vseeno morali trepetati do zadnjih sekund. Tako kot tudi na nekaterih zadnjih tekmah so se Portorožani zbudili v zaključku dvoboja in s hitrimi meti iz razdalje začeli polniti koš ter se 40 sekund pred koncem po polaganju Tratnika približali le na dve točki zaostanka. Ko je že vse dišalo po popolnem preobratu pa je ostrostrelec Tadej Ferme zadel svojo peto in odločilno trojko (skupno so jih gostje dosegli kar 15). “Edina pozitivna stran današnje tekme je samo šest izgubljenih žog, vse drugo pa bo potrebno čim prej pozabiti. Imeli smo preveč nerazpoloženih posameznikov, predvsem pa smo bili premalo natančni pri odprtih metih. Na drugi strani so imeli gostje odličen strelski večer. Zavohali so kri in nas zasluženo premagali. Moji košarkarji se morajo zavedati, da samo z dobro igro v zadnjih minutah ne moremo zmagati,” je dodal Subotić, ki se zaveda, da je četrto mesto praktično nedosegljiv cilj, realnost pa boj za obstanek. Bistveno bolj vesel je bil glas gostujočega trenerja Igorja Kuzme, ki je obžaloval le nezbranost svojih košarkarjev zadnjih minutah: “Če ne bi bilo na naši strani toliko izgubljenih žog, bi bila tekma že bistveno prej dokončno odločena.”

Kako lahko uspe Portorožanom

Kljub trem zaporednim porazom imajo Portorožani še vedno teoretične možnosti za četrto mesto. V preostalih dveh krogih jih čakata tekma proti Slovanu v gosteh in domači obračun proti Hopsom. Za osvojitev četrtega mesta bi morali ladjarji zabeležiti dve zmagi, Grosuplje izgubiti proti Mariboru (v gosteh) in Slovanu (doma), Zlatorog pa bi moral v preostalih dveh dvobojih proti Rogaški (doma) in Heliosu (v gosteh) vsaj enkrat izgubiti. Portorožani imajo namreč v krogu treh ekip najboljše razmerje zmag in porazov (Portorož 3:1, Zlatorog 2:2, Grosuplje 1:3).

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano