Pogumno v boj za medaljo

Za slovensko reprezentanco je izjemen prvi del evropskega prvenstva do 20 let, ki poteka v Sloveniji.

Mladi slovenski košarkarji so se doslej na EP šestkrat veselili Foto: Simon Maljevac
Mladi slovenski košarkarji so se doslej na EP šestkrat veselili Foto: Simon Maljevac

DOMŽALE, LJUBLJANA> Skupinski del tekmovanja v Domžalah so izbranci Zmaga Sagadina končali s šestimi zmagami, svojo kvaliteto in nepopustljivost pa so dokazali tudi v zadnjem dvoboju s Španijo (70:63), kjer so odločno zaigrali na zmago, kljub temu, da zanje srečanje ni imelo rezultatskega pomena.

S prvim mestom v skupini so si Slovenci zagotovili najboljše izhodišče pred četrt-finalnimi obračuni, ki so na sporedu danes v ljubljanski dvorani Stožice. V prvem izločilnem dvoboju se bodo ob 20.45 pomerili s Francozi.

Današnje četrtfinalne tekme - ob 14. uri Litva : Grčija; ob 16.15 Srbija : Latvija; ob 18.30 Nemčija : Španija; ob 20.45 Slovenija : Francija.

“Zadovoljen sem s šestimi zaporednimi zmagami na prvenstvu saj je konkurenca izjemno močna in zagotovo ni lahko narediti takšnega niza. Z vsako tekmo smo psihično stabilnejši in samozavestnejši. Proti Špancem so se izkazali tudi igralci, ki so imeli v preteklih tekmah manjšo minutažo. Tudi v četrtfinalu, kjer nas čakajo Francozi, bomo storili vse, da nadaljujemo naš zmagovalni niz. Fantje se morajo prilagoditi na novo dvorano in drugačno vzdušje, strokovni štab pa bo analiziral nasprotnike in storil vse potrebno za dobro pripravo na izjemno pomembno tekmo proti čvrstemu nasprotniku,” je pred četrtfinalom povedal selektor Sagadin, ki je v dosedanjem delu prvenstva potrdil, zakaj spada med vodilne evropske trenerje. Po vseh statistični kazalcih prevladujeta branilec Klemen Prepelić (32 podaj, 97 točk in center Alen Omić (skupaj 45 skokov, 97 točk), ki sta že na muhi tujih klubov. Trenerjeva podaljšana roka na igrišču je Luka Rupnik, ki odlično vodi igro slovenske reprezentance. V selekciji se zavedajo, da jim dosedanjih šest zmag ne zagotavlja mirnega spanca. S tem se strinja tudi košarkar iz Idrije: “Z zmago proti Španiji smo odlično končali domžalsko zgodbo. Naše naslednje nasprotnike dobro poznamo. Fizično so izjemno močni in prevladujejo pod košem, kar nam ne leži. Videli bomo kako se bomo letos kosali z njimi. Tudi mi smo v zadnjem obdobju izboljšali telesno pripravo, zato upamo na enakovredno tekmo. Dosegli smo šest zmag zapored, a v bistvu nismo naredili še nič. Vse je odvisno od četrtfinalne tekme, kjer moramo nadaljevati uspešno zgodbo. Ob pomoči navijačev nam lahko uspe.”

Zadnji dvoboj v skupinskem delu je zaradi težav s poškodbo izpustil Koprčan Matej Rojc, ki pa bo povsem nared za boj s Francozi: “Proti Španiji sem počival, ker sem si malce nategnil mišico, a ni nič resnejšega. Odigrali smo odlično tekmo, ki smo jo v drugem polčasu prelomili z dobro obrambo. Na dvoboju je bilo veliko kontaktov, podobna tekma pa nas čaka tudi proti Francozom, ki imajo odlične centre. Nevarni so tudi na branilskih položajih, kjer blesti Westermann. Selimo se v Stožice, kjer se bo potrebno prilagoditi na drugačno vzdušje. Upam, da se bomo uvrstili v zaključni boj za medalje.”

Vsi dvoboji zaključnega dela prvenstva bodo odigrani v dvorani Stožice. Poleg Slovenije je edina še neporažena reprezentanca na prvenstvu Srbija, medtem ko so ostale ekipe prikazale precej spremenljive igre, tako da je favorite v četrtfinalnih tekmah težko napovedati.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano